Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018

Τρύφων Αλεξιάδης: Η κυβέρνηση τα κατάφερε με ψυχραιμία, διπλωματία και χωρίς να υποκύψει


Συνέντευξη στην Κυριακάτικη KONTRA NEWS
- Περιμένατε ότι η αντιπολίτευση θα βάλει πλάτη όπως σε ένα τόσο σοβαρό θέμα της απελευθέρωσης των δυο στρατιωτικών;
Η αντιπολίτευση (κυρίως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) λειτουργεί πολιτικά, στα όρια του θεσμικού της ρόλου. Αντί για προτάσεις, κριτική, παρεμβάσεις κ.λ.π. υιοθετεί την πολιτική ατζέντα συγκεκριμένων ΜΜΕ και καλύπτει ακραίες φωνές που την οδηγούν σε ακροδεξιά στάση. Ακόμη και στα εθνικά θέματα, αντί για συνεργασία και εθνική ενότητα ανακαλύπτει επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας. Η ΝΔ υποστήριζε:


Την ευθύνη της Ελλάδας για την ένταση στο Αιγαίο
Ότι πιστεύουν περισσότερο τον Ερντογάν από τον Πρωθυπουργό της χώρας, για το τηλεφώνημά τους.
Ότι έπρεπε να ανταλλάξουμε τους 8 με τους 2.
Ότι έπρεπε να στείλει εκπρόσωπο της στην φιέστα Ερντογάν (την κ. Μπακογιάννη) χωρίς συνεννόηση με το ΥΠΕΞ και πολλά άλλα.
Η κυβέρνηση με ψυχραιμία, διπλωματικές κινήσεις και χωρίς να υποκύπτει στις λογικές της άλλης πλευράς, κατάφερε να αναδείξει ένα θέμα, από διμερές πρόβλημα (όπως κάποιοι ήθελαν), σε βασικό προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων ……και όχι μόνο!

- Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι βρήκε απροετοίμαστο τον κρατικό μηχανισμό σας;

Από την επόμενη της τραγωδίας αυτής, έχουν δοθεί αρκετές απαντήσεις-στοιχεία και όπως δεσμεύτηκε και ο Πρωθυπουργός ‘’δεν θα μείνει τίποτε αναπάντητο’’. Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες και αυτές θα αποδοθούν (μέσω των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη) αλλά να μην φτάσουμε στο σημείο να λέμε για απροετοίμαστο κρατικό μηχανισμό. Η ένταση των καιρικών φαινομένων και οι πολεοδομικές συνθήκες της περιοχής, μας οδήγησαν στα αποτελέσματα αυτά. Βεβαίως και πρέπει να υπάρξουν πλέον σχεδιασμοί και σενάρια για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε μεγέθη και χαρακτηριστικά διαφορετικά από τους αρχικούς σχεδιασμούς. Αυτό όμως είναι θέμα γενικότερου σχεδιασμού, τόσο για τις φυσικές καταστροφές, όσο και για το τι Πυροσβεστική και Αστυνομία, τι οικονομία, τι περιβάλλον, τι παιδεία κ.λ.π χρειαζόμαστε.

- Αργήσατε να αναλάβετε ευθύνες;
Όχι δεν αργήσαμε. Την κατάλληλη στιγμή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο ανώτερο επίπεδο, (Υπουργικό Συμβούλιο), μίλησε για ευθύνες του ίδιου αλλά και Υπουργών. Ήταν μια γενναία πράξη. Ερώτημα παραμένει πότε και ποιες ευθύνες θα αναλάβουν, όσοι κυβέρνησαν την χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί δηλαδή που ευθύνονται για την αυθαίρετη δόμηση, τους φράκτες στις παραλίες, τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική, την Αστυνομία και γενικά στο Κρατικό μηχανισμό. Εμείς έχουμε ευθύνες από τον Ιανουάριο του 2015 και όχι από την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.

- Είναι σωστή η χρονική περίοδος του ανασχηματισμού;
Είναι πλέον ορατή η περίοδος για αλλαγές που θα υπηρετούν τις μεγάλες τομές και ανάγκες της περιόδου. Χωρίς λογικές ισορροπιών, προσωπικών σχεδιασμών και παραγοντισμού κάθε είδους, πρέπει να γίνουν αλλαγές μετά από αξιολόγηση των Υπουργών και σχεδιασμού των νέων αναγκών. Να μην ξεχνάμε βεβαίως ότι εμείς στην Αριστερά, ούτε γεννηθήκαμε με στόχο να συνταξιοδοτηθούμε σαν Υπουργοί, ούτε έχουμε τις καρέκλες των Υπουργείων αυτοσκοπό. Συλλογικότητα, δημοκρατικός διάλογος, καταδίκη παραγοντισμού και προσωπικών στρατηγικών και κυρίως συντροφικότητα και ανιδιοτέλεια, πρέπει να είναι τα πολιτικά μας χαρακτηριστικά.
Οι πολίτες έχουν κρίση και πολύ σωστά ζητούν από εμάς, περισσότερα (ειδικά στον τρόπο λειτουργίας των Υπουργείων) από το διαπλεκόμενο-διεφθαρμένο και παραγοντίστικο παρελθόν των άλλων.

- Βλέπετε εκλογές ή ολοκλήρωση της τετραετίας;
Κάθε μέρα που περνάει τα νέα στην οικονομία είναι καλύτερα. Δείτε τις αναβαθμίσεις από μεγάλους οίκους, τα όσα λέει το BLOOMBERG για τα ελληνικά ομόλογα (σε σχέση με τα ιταλικά) κλπ. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι βγήκαμε από την περίοδο της μνημονιακής βαρβαρότητας, δεν βγήκαμε από την περίοδο της κρίσης. Είναι σημαντικό οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της 4ετίας και για να έχουμε τα εμφανή αποτελέσματα της πολιτικής μας, αλλά κυρίως για να μας δοθεί η δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές εκείνες που είναι αναγκαίες, έξω από την μνημονιακή εποπτεία.

- Τι νομίζετε ότι θα γίνει με τις φοροελαφρύνσεις και τις συντάξεις;
Έχουν μιλήσει γι αυτό τόσο οι αρμόδιοι Υπουργοί όσο και ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί. Ας μην βιαζόμαστε και ας αποφύγουμε τα λάθη που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Στην κατάλληλη ώρα, με δεδομένο ότι θα υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό. Η αγωνία της ΝΔ, μήπως και καταφέρουμε θετικά μέτρα για τους πολίτες, θα γίνει σίγουρα ο εφιάλτης της.

- Υπάρχει εμπιστοσύνη από τον κόσμο;
Δεν ζω σε απομακρυσμένο πύργο. Σε διαμέρισμα στη Νίκαια κατοικώ και επικοινωνώ συνέχεια με πολίτες, φίλους, συντρόφους κ.λπ. Υπάρχει σίγουρα δυσπιστία, η οποία ξεκινάει από τις πολιτικές των άλλων, τις οποίες κληρονομήσαμε. Αυτή η δυσπιστία είναι αναστρέψιμη αν κινηθούμε με συλλογικότητα, όραμα, αποφασιστικότητα, γνώση και δύναμη για να οδηγήσουμε την χώρα στο μέλλον που της αξίζει. Κάναμε και κάνουμε τεράστιο έργο. Ναι με λάθη, παραλείψεις, καθυστερήσεις και αυταπάτες. Αποδείξαμε όμως ότι τα στελέχη μας, δεν αναπαράγουν τις προσωπικές στρατηγικές, τη διαπλοκή και τη διαφθορά που χαρακτήριζαν τους προηγούμενους. Αυτό ο πολίτης το γνωρίζει και την κατάλληλη στιγμή θα το επιβραβεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.