Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018

Bloomberg: Οι Έλληνες Αριστεροί πραγματικά θα προχωρήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις;


Εμφανίζοντας ως κλειδί επιτυχίας για τη μεταμνημονιακή εποχή την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων το Bloomberg αναρωτιέται εάν η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όντως θα τις τρέξει; Οι δηλώσεις της κυβέρνησης είναι ενθαρρυντικές, αλλά έχει βεβαρυμένο ιστορικό που κάνει τους επενδυτές σκεπτικούς, επισημαίνει το πρακτορείο
Εμφανίζοντας ως κλειδί επιτυχίας για τη μεταμνημονιακή εποχή την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων το Bloomberg αναρωτιέται εάν η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όντως θα τις τρέξει; Οι δηλώσεις της κυβέρνησης τώρα πια είναι ενθαρρυντικές, αλλά έχει βεβαρυμένο ιστορικό που κάνει τους επενδυτές σκεπτικούς, επισημαίνει το πρακτορείο.

«Όταν οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπαν στους δημοσιογράφους το 2011 πως ανέμεναν η Ελλάδα να αντλήσει έως και 50 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2015, η κατακραυγή στην Ελλάδα ήταν τόσο έντονη που τα κλιμάκια της τρόικας δεν πραγματοποίησαν ποτέ ξανά συνέντευξη Τύπου στη χώρα» είναι ο χαρακτηριστικός τρόπος με τον οποίο ξεκινά το άρθρο του Bloomberg.


Τώρα, συνεχίζει, με την Ελλάδα να έχει βγει από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσής της, οι συζητήσεις περί πώλησης περιουσιακών στοιχείων δεν αποτελούν πλέον ταμπού, και η χώρα υπόσχεται να ολοκληρώσει όλα τα προτεινόμενα projects ιδιωτικοποιήσεών της.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε χαρακτηρίζονταν από την χρονοτριβή της στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, τώρα ενδιαφέρεται να «εντείνει την προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων», επικαλούμενο δήλωση της 10ης Αυγούστου του πρόεδρου του Enterprise Greece, Γρηγόρη Στεργιούλη.
Αν και η επιθυμία να προχωρήσουν οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι ενθαρρυντική, ωστόσο το «ιστορικό» της κυβέρνησης μπορεί να δικαιολογήσει τον σκεπτικισμό ορισμένων επενδυτών.
Η Ελλάδα ποτέ δεν πλησίασε τον στόχο των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς τα έσοδα από 38 πωλήσεις από το 2011 μέχρι το 2017 ανήλθαν σε μόλις 4,7 δισ. ευρώ σε μετρητά, με επιπλέον 7,8 δισ. ευρώ σε συνολικές προσφορές, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Ακόμα χειρότερα, γράφει το Bloomberg, ορισμένα projects που βρίσκονται στο πρόγραμμα χαρακτηρίζονται ως «τα πιο δύσκολα». Ωστόσο, με βάση τις πιο περιορισμένες προσδοκίες, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει κάποια επιτυχία στην πώληση περιουσιακών στοιχείων φέτος και η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει έσοδα 2,7 δισ. ευρώ το 2018, με ορισμένα μεγάλα projects να δείχνουν πως βαίνουν προς ολοκλήρωση.
Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές περιλαμβάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΗ και την επένδυση στο Ελληνικό.
Ειδικότερα, το Bloomberg αναφέρεται στις πρόσφατα ολοκληρωθείσες ιδιωτικοποιήσεις:
ΔΕΣΦΑ: Η Ελλάδα στις 20 Ιουλίου συμφώνησε να πουλήσει το 66% του φυσικού αερίου της χώρας στην Snam SpA, την Enagas International SLU και την Fluxys SA για 535 εκατομμύρια ευρώ.
Η συναλλαγή συγκέντρωσε 252,3 εκατομμύρια ευρώ για το 31% του Δημοσίου και το υπόλοιπο για το 34% της Hellenic Petroleum SA. Η Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΣΑ τον Μάρτιο του 2017 μετά την περάτωση ενός προηγούμενου διαγωνισμού για την πώληση του μεριδίου στο Socar του Αζερμπαϊτζάν.
ΟΛΘ: H Ελλάδα, στις 23 Μαρτίου, μεταβίβασε το 67% του μετοχικού της κεφαλαίου της Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης Α.Ε. -του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, σε κοινοπραξία που περιλαμβάνει τις Deutsche Invest Equity Partners GmbH, την Belterra Investment Ltd και την Terminal Link SAS με τζίρο 231,9 εκατ. ευρώ.
Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 180 εκατ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια και των αναμενόμενων εσόδων από παραχωρήσεις άνω των 170 εκατ. ευρώ.
Hellenic Telecom AE: Η Deutsche Telekom AE ολοκλήρωσε το Μάιο την εξαγορά ποσοστού 5% της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας στην Ελλάδα, καταβάλλοντας 284,1 εκατ. ευρώ.
Προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις ή σε εξέλιξη
Η κυβέρνηση προβλέπει έσοδα ύψους 2,74 δισ. ευρώ το 2018 από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων:
Ελληνικά Πετρέλαια: Η Ελλάδα έχει ορίσει την Glencore Energy UK Ltd και την Vitol Holding BV για να αγοράσει ποσοστό 50,1% στο μεγαλύτερο διϋλιστήριο της χώρας. Η πώληση του ομίλου, περιλαμβάνει ποσοστό συμμετοχής 30,1% από το σύνολο συμμετοχής 45,5% της Paneuropean Oil & Industrial Holdings SA και το 20% από τη συμμετοχή 35,47% του Ταμείου Ανάπτυξης Παγίων. Η Ελλάδα εκτιμά ότι η πώληση θα αποφέρει 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος είναι στο τέλος του 2018.
ΔΕΠΑ: Μετά από ένα αρχικό σχέδιο πώλησης του μεριδίου του 65% στον προμηθευτή φυσικού αερίου της χώρας, η Ελλάδα συμφώνησε τώρα με τους πιστωτές να χωρίσουν την εταιρεία σε δύο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στις 5 Ιουνίου:
Η υποδομή της ΔΕΠΑ περιλαμβάνει το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας και διεθνή έργα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών επενδύσεων σε αγωγούς και θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.
Η δεύτερη οντότητα θα αποτελέσει το εμπορικό τμήμα της ΔΕΠΑ και το κράτος θα διατηρήσει το 15%. Η διαδικασία για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019.
ΔΕΗ: Η Ελλάδα συμφώνησε με τους πιστωτές ότι ο κυρίαρχος φορέας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, στον οποίο ανήκει το 51%, θα πουλήσει λιγνιτικές μονάδες που αντιστοιχούν στο 40% περίπου της δυναμικότητας.
– Ελληνικό: Μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Lamda Development SA αγόρασε το δικαίωμα να μετατρέψει ένα πρώην αεροδρόμιο στην Αθήνα, σε πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο το 2014 για 915 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική επένδυση στο χώρο θα ανέλθει σε 8 δισ. Ευρώ και η τελική συμφωνία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2016. Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει μόλις υποβληθούν προσφορές της Ελλάδας για δημιουργία καζίνο στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.