Sunday, July 2, 2017

Συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

Συνέντευξη Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ και το δημοσιογράφο  Φίλιππο Δεργιαδέ.
1. Κύριε Πιτσιόρλα, η κυβέρνηση με τη συμφωνία με την τρόικα πήρε, όπως είπατε, μία ανάσα «δύο χρόνων καθαρού πολιτικού χρόνου». Να κάνει τι; Όπως σας κατηγορεί η αντιπολίτευση «να μοιράσετε καλύτερα τη φτώχια και να εντείνετε την υπερφορολόγηση»;
Απάντηση: Η κυβέρνηση πέτυχε μια συνολική συμφωνία παρά τις αντίθετες προβλέψεις πολλών. Κι επίσης επιβεβαίωσε την αρραγή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία διαψεύδοντας για άλλη μια φορά όσους προέβλεπαν διαρροές και διασπάσεις. Εξασφάλισε λοιπόν για τη χώρα μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας δύο κατ’ αρχήν ετών μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.  Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση θα εδραιώσει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, την έξοδο από τα  μνημόνια και θα θεμελιώσει  μια διαφορετική πορεία.
Δεν έχει κανένα νόημα να αντιδικούμε σήμερα με την αντιπολίτευση για το μέλλον. Εμείς θα αποδείξουμε με πράξεις ότι η Αριστερά που για πρώτη φορά ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας έχει τη δύναμη, τη γνώση και τη θέληση να αλλάξει τη μοίρα του τόπου. Στο τέλος της τετραετίας λοιπόν θα κάνουμε τον απολογισμό μας και θα κριθούμε.

2. Πρόσφατα είπατε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα φιλικό πλαίσιο για τις επενδύσεις. Όταν επί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μιλούσαν για “fast truck” επενδύσεις το κόμμα σας τις κατήγγειλε ως καταστροφικές για εργασιακά δικαιώματα και περιβάλλον. Τώρα δεν υπάρχει κίνδυνος «κινεζοποίησης» της ελληνικής οικονομίας;
Απάντηση: Στην Ελλάδα δεν υπήρχε ποτέ φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Υπήρχε πάντα μια κρατικοδίαιτη οικονομία κι ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα. Αν κάποιος μπορεί να τα αλλάξει αυτά είμαστε εμείς. Βεβαίως για να το πετύχουμε πρέπει να ξεπεράσουμε και δικές μας ιδεοληψίες. Όμως άλλο ιδεοληψία και άλλο πελατειακό σύστημα και διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Το κράτος στην Ελλάδα δεν το έχτισε η Αριστερά. Η Αριστερά πάντα ήταν αποκλεισμένη από το κράτος και πάντα βρισκόταν σε σύγκρουση με τις παθογένειές του. Τώρα λοιπόν πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτά τα οποία για δεκαετίες στηλιτεύαμε και πολεμούσαμε θα τα αλλάξουμε.
3. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας ιδίως της Θεσσαλονίκης που έχει πληγεί από την αποβιομηχάνιση;
Απάντηση: Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι ζώνη προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Είναι η περιοχή που ιστορικά αποτελούσε τη γέφυρα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, σε Βορρά και Νότο. Για αυτό και για αιώνες υπερείχε ως  προς την οικονομική της ανάπτυξη από την Νότια Ελλάδα. Υπήρξε όμως η καταστροφική περίοδος του Ψυχρού Πολέμου που καταδίκασε σε μαρασμό τη Βόρεια Ελλάδα. Τώρα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ξαναπιάσουμε το νήμα της ιστορίας. Οι μεταφορές, η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση, οι νέες τεχνολογίες, ο τουρισμός, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου είναι τομείς που μπορούμε να έχουμε τεράστια ανάπτυξη και θα έχουμε.
4. Πως σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις; Να δεχτούμε ότι πολλές φορές έχουν πέσει έξω, αλλά πως θα καλύψετε το κενό που φαίνεται να σας χωρίζει πλέον με όσους στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να αποκρούσει τα μνημόνια;
Απάντηση: Η κυβέρνηση επί δύο χρόνια διαχειρίζεται τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας. Μια κρίση μάλιστα για την οποία ευθύνονται όλοι οι άλλοι πολύ περισσότερο. Είναι λοιπόν απολύτως λογικό να εισπράττει στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση σήμερα τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Όμως αυτή η φάση έκλεισε. Τώρα βρισκόμαστε στην πορεία εξόδου από την κρίση και ημέρα με την ημέρα η εικόνα θα αλλάζει. Στα δύο χρόνια από σήμερα θα έχουμε εντελώς διαφορετικές παραστάσεις και εμπειρίες.
Αυτό ακριβώς είναι που φοβάται η αντιπολίτευση και πασχίζει πάση θυσία να κρατήσει την συζήτηση στο παρελθόν. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Το Σεπτέμβριο του 2019 όλα αυτά θα είναι μια μακρινή ανάμνηση. Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε άλλη φάση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που έφερε αυτή την αλλαγή. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα έχει και όλες τις προϋποθέσεις να κερδίσει τις εκλογές.
5. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη απορρίπτει τις προκλήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία. Είναι αναγκαία ή επιθυμητή η συνεργασία με το κόμμα που συνεργάσθηκε με τη ΝΔ του Α. Σαμαρά και σας κατηγορεί ως ψεύτες, υποκριτές και δήθεν αριστερούς;
Απάντηση: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διακατέχεται από μια ανταγωνιστική και εκδικητική θα έλεγα διάθεση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά πιστεύω πάντα στην ανάγκη των ευρύτερων συνεργασιών. Θεωρώ ότι μέχρι τις εκλογές του 2019 έχουμε όλο τον χρόνο να προετοιμάσουμε το έδαφος ώστε από τις εκλογές να προκύψει μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας κεντροαριστερής κατεύθυνσης.
6. Υπάρχει «αριστερό» μεταρρυθμιστικό αφήγημα και γίνεται Αριστερά χωρίς κράτος εργαλείο για την κοινωνική προστασία και ανάπτυξη;
Απάντηση: Η συζήτηση περί «κράτους» στους κόλπους της Αριστεράς είναι πολύ παλιά και πολύ μεγάλη. Για μένα το πρώτιστο καθήκον της Αριστεράς είναι η ανάδειξη του ρόλου των δυνάμεων της εργασίας και της γνώσης και η ενίσχυση των κοινωνικών δομών. Η αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου βεβαίως είναι κεντρικής σημασίας θέμα. Όμως για να υπάρξει αναδιανομή πρέπει πρώτα να υπάρξει παραγωγή πλούτου. Και σήμερα για την Ελλάδα το πρόβλημα είναι αυτό. Και αυτό δεν μπορεί να το λύσει σήμερα άλλος από την Αριστερά.
Διότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προϋποθέτει ριζικό μετασχηματισμό της δομής της ελληνικής οικονομίας, της κρατικής μηχανής και του πολιτικού συστήματος. Αυτό λοιπόν είναι το δικό μας όραμα. Και απέναντί μας είναι όσοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης των δομών που υπήρχαν μέχρι σήμερα και τελικά μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.
7. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχεστε εισηγήσεις ή επιθυμείτε στις επόμενες εκλογές να είστε υποψήφιος βουλευτής στο νομό Θεσσαλονίκης ή να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση. Τι λέτε;
Απάντηση: Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.