Thursday, October 25, 2018

Επίσκεψη του Γυμνασίου Λιβαδιάς στο Μουσείο Μ. Τσαρτσίδη

Γράφει η Διευθύντρια του Γυμνασίου Λιβαδιάς Δρ. Χρυσάνθη Παλάζη
Επίσκεψη των μαθητών/-τριών του Γυμνασίου Λιβαδιάς στο Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Μιχάλη Τσαρτσίδη με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Ο κ. Μιχάλης Τσαρτσίδης γεννήθηκε στις 15/9/1931 στη Θερμοπηγή Σερρών. Οι γονείς του ήρθαν πρόσφυγες από τον Πόντο το 1922. Μετά τις μάχες στο Ρούπελ μάζεψε όπλα, κράνη και ό,τι άλλο μπόρεσε να βρει στο πεδίο της μάχης. Πριν αποτελέσουν υλικό για το Μουσείο του, τα όπλα αυτά τιμήθηκαν στη διάρκεια της Κατοχής καθώς ο Μ. Τσαρτσίδης με κάποια άλλα παιδιά συγκρότησαν αντιστασιακές ομάδες που πολέμησαν εναντίον των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής. Έκρυψε τα όπλα σε σπηλιές και διάφορες κρυψώνες ώστε στην κατάλληλη στιγμή να μπορούν να ανασυρθούν και να χρησιμοποιηθούν. Αργότερα, κάποια από αυτά στάλθηκαν στην Κύπρο για να ενισχύσουν τον αγώνα της ΕΟΚΑ την περίοδο 1955-1959. Τελικά, το 1980 νομιμοποίησε τη συλλογή του και ίδρυσε το Μουσείο, που περιέχει 4.500 περίπου αντικείμενα και αποτελείται από δύο τμήματα, το ιστορικό και το λαογραφικό.

Σκοποί του Μουσείου είναι η έρευνα της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας, η ανάδειξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας, η διάσωση των ιστορικών αντικειμένων και η προαγωγή της έρευνας σχετικά με την ιστορία της περιοχής. Το Ιστορικό Τμήμα χωρίζεται στις παρακάτω ενότητες: Τουρκοκρατία, Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το 90% του υλικού της τελευταίας ενότητας προέρχεται από τις μάχες του Ρούπελ και περιλαμβάνει στολές και όπλα Ελλήνων, Γερμανών, Βουλγάρων, Ιταλών στρατιωτικών, μετάλλια, κράνη, φωτογραφίες, έγγραφα και ποικίλο άλλο υλικό. Το λαογραφικό Τμήμα αποτελείται από ενδυμασίες, κοσμήματα, οικιακά σκεύη, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία συντεχνιών, διάφορες φωτογραφίες και έγγραφα
Στο Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Μιχάλη Τσαρτσίδη, μεταξύ άλλων εκτίθεται σπάνιο υλικό από τις μάχες των Οχυρών της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Εκτός από τα κάθε είδους τουφέκια, περίστροφα, πιστόλια και πολυβόλα, ο επισκέπτης μπορεί να δει γερμανικές βόμβες, παλάσκες, κράνη, σακίδια τροφίμων, σημαίες ναζί, προπαγανδιστικές αφίσες, ασύρματοι κλπ, καθώς και φωτογραφίες ντοκουμέντα από τη μάχη στο Ρούπελ. Επίσης οπλισμό από τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και επιστολές Ελλήνων πολεμιστών αποθηκευμένες στα τουφέκιά τους, την σημαία του Αρχηγείου του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής, ένα κομμάτι σαπούνι φτιαγμένο από ανθρώπινο λίπος (Εβραίου θύματος του Ολοκαυτώματος) κ.α

Φωτογραφίες:
























































No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.