Thursday, October 25, 2018

Γιάννης Μαγκριώτης: ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΪ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΓΙΑΤΙ;



Ακούγεται παράδοξο και όμως είναι γεγονός: η πυρκαγιά είναι ακόμη ανεξέλεγκτη, παρότι από τις πρωινές ώρες η Πυροσβεστική επιχειρεί με ισχυρές δυνάμεις και μέσα.
Μέλημα όλων είναι ο καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων και των αρμοδίων φορέων, για να περιοριστούν οι καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, στις δημόσιες υποδομές, τις περιουσίες των ανθρώπων και φυσικά πάνω από όλα τις ζωές τους.


Η Μάνδρα και το Μάτι στοιχειώνουν τις σκέψεις και δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Όμως, ούτε η περιοχή ούτε η εποχή, με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία, ευνοούν την επέκταση της φωτιάς και την καταστροφική της μανία.
Δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα, όπως γιατί ύστερα από τόσες ώρες η πυρκαγιά είναι ακόμη ανεξέλεγκτη;
Ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας -έστω και με αρκετές ώρες καθυστέρηση- πήγε στην περιοχή της πυρκαγιάς και ενημερώθηκε από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής για την εξέλιξή της και τις προσπάθειες που γίνονται για την κατάσβεση.
Δημιούργησε, όμως, πρόσθετα ερωτήματα η δήλωσή του στη συνέχεια: «Οι συνθήκες δεν βοηθούν καθόλου το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, ενώ η δασώδης περιοχή στην οποία εξελίσσεται η πυρκαγιά είναι δύσκολα προσεγγίσιμη».
Αλήθεια, ποιες είναι οι συνθήκες, εκτός από τον άνεμο των 8 μποφόρ, τέτοια εποχή και ακόμη η φωτιά δεν έχει ελεγχθεί;
Τι σημαίνει ότι η περιοχή δεν είναι προσβάσιμη;
Τι θα γινόταν αν η πυρκαγιά ξεσπούσε το καλοκαίρι και με την περιοχή γεμάτη τουρίστες;
Αν οι λόφοι στη Σάρτη της Χαλκιδικής δεν είναι προσβάσιμοι, σημαίνει ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν φροντίσει για χρόνια να συντηρήσουν τους αγροτικούς και δασικούς δρόμους της περιοχής και τις αντιπυρικές ζώνες.
Ποιοι είναι οι αρμόδιοι φορείς; Μα φυσικά αυτοί που ως δημοσιογράφοι περιγράφουν, «κατόπιν πυρκαγιάς», το πρόβλημα.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.