Tuesday, January 14, 2020

Διεθνής κινητοποίηση για την απελευθέρωση του Ασάνζ. Εκδηλώσεις και στην Αθήνα, 23 και 24 Γενάρη 2020


Η διεθνής κινητοποίηση  για την απελευθέρωση του φυλακισμένου δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάνζ, φθάνει και στην Ελλάδα.
Συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ, με τον δικηγόρο του Ασάνζ, Πέμπτη 23.1.2019 από 12 έως 3μμ - 
Eκδήλωση - συζήτηση με το κοινό στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, Παρασκευή 24.1 στις 5-8μμ

περίπτωση του διωκόμενου δημοσιογράφου και ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται στις βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας και βρίσκεται υπό έκδοση προς τις ΗΠΑ, που ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι, έχει πάρει πλέον διεθνείς διαστάσεις.


Διαδηλώσεις αλληλεγγύης οργανώνονται σε όλον το κόσμο, με σκοπό την άμεση απελευθέρωση του Αυστραλού δημοσιογράφου, ιδρυτή των Wikileaks, που βρίσκεται φυλακισμένος στο Λονδίνο και περιμένει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, των οποίων οι αρχές ζητούν την κεφαλή του 'επί πίνακι' λόγω της αποκάλυψης εγκλημάτων πολέμου αμερικανικών και άλλων κυβερνήσεων απο τα Wikileaks.  Η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ έχει κλονιστεί βαρύτατα και ο Ειδικός Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών, Νιλς Μέτσλερ, έχει επανειλλημένα καταγγείλει τα ψυχολογικά βασανιστήρια που υφίσταται ο δημοσιογράφος- μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Γιατροί, επιστήμονες, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και πολίτες από όλο τον κόσμο ζητούν την άμεση απελευθέρωση και τη νοσηλεία του εφόσον η ζωή του κινδυνεύει.

Στην Αθήνα, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι  και πολίτες ενεργοποιούνται :

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα - Compagnie Erinna με έδρα το Παρίσι και η εφημερίδα Εποχή οργανώνουν δύο εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο Τζούλιαν Ασάνζ στις 23 και 24 Γενάρη στην Αθήνα.

Προσκαλούν από τη Γαλλία τον Γαλλο- Ισπανό δικηγόρο του Ασάνζ, τον Δρ Χουάν Μπράνκο / Dr Juan Branco, διδάκτορα νομικών σπουδών, συγγραφέα και μέλος του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων. 
Ηλικίας 30 μόλις ετών, ο Χουάν Μπράνκο έχει ήδη εκδόσει πέντε βιβλία . To επόμενο βιβλίο του, που εκδίδεται αρχές Φλεβάρη στη Γαλλία, είναι δοκίμιο αφιερωμένο στο Τζούλιαν Ασάνζ και τα Wikileaks.

Ο Δρ Χουάν Μπράνκο θα βρίσκεται :
- Στην ΕΣΗΕΑ, Πέμπτη 23.1.2020 από 12 έως 3μμ
για συνέντευξη τύπου.

- Στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, Παρασκευή 24.1.2020 το απόγευμα, από 5μμ έως 8μμ, για ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με το κοινό. Είσοδος ελεύθερη.
Η ομιλία του Δρ Χουάν Μπράνκο θα επικεντρωθεί στην υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ αλλά θα επεκταθεί και στη σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη Γαλλία, στα κινήματά της και τις προοπτικές τους. 
Ο Mαξίμ Νικόλ / Μaxime Nicolle, δημοσιογράφος και ενεργό μέλος του Κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων ενδέχεται να είναι επίσης παρόν.

Ο Dr Juan Branco, είναι απόφοιτος της περίφημης Ecole Normale Supérieure de Paris καθώς και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών - Sciences Po.
Μετά από συνεργασία που είχε με τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, ο Χουάν Μπράνκο εντάχθηκε στη νομική ομάδα του Wikileaks και του Julian Assange, τον οποίο υπερασπίζεται υπό τη διεύθυνση του Ισπανού Baltasar Garzón.
Δικηγόρος- μέλος του δικηγορικού συλλόγου Παρισιού, συγγραφέας πολλών έργων για το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου Max Planck, επισκέπτης ερευνητής στα πανεπιστήμια της La Sapienza (Ρώμη) και στη Νομική Σχολή του Yale - ΗΠΑ, διετέλεσε επίσης λέκτορας στο διεθνές δίκαιο στη Σορβόννη. Yπερασπίζεται στα γαλλικά δικαστήρια μέλη του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων στο οποίο συμμετέχει ενεργά και το οποίο υφίσταται βίαιη αστυνομική καταστολή, καθώς και καταχρηστικές δικαστικές διώξεις εδώ και δεκατέσσερις μήνες.

Χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης στο Θέατρο Τζένη Καρέζη θα απευθύνει η Τάνια Τσανακλίδου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μάκης Μπαλαούρας για την εφημερίδα Εποχή.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Αναστασία Πολίτη, σκηνοθέτιδα και ηθοποιός της Καλλιτεχνικής Ομάδας Ήριννα.
Θα υπάρχει διερμηνεία από τα γαλλικά προς τα ελληνικά και αντίστροφα.

Η εκδήλωση αλληλεγγύης στο Τζούλιαν Ασάνζ την Παρασκευή 24.1 γίνεται χάρη στην ευγενική υποστήριξη του Θεάτρου Τζένη Καρέζη.

Διευθύνσεις:
ΕΣΗΕΑ. Aκαδημίας 20, Αθήνα
Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα.

Πληροφορίες - 
Καλλιτεχνική ομάδα Ήριννα
cie.erinna@gmail.com τηλ 6944993105

Επιστολές διαμαρτυρίας δημοσιογράφων, γιατρών και δικηγόρων από όλο τον κόσμο
Εκατοντάδες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον τομέα των μέσων ενημέρωσης από όλον τον κόσμο υπέγραψαν και δημοσίευσαν τον περασμένο μήνα μια οργισμένη ανοιχτή επιστολή, ζητώντας την άνευ όρων απελευθέρωση του φυλακισμένου ιδρυτή των WikiLeaks, Αυστραλού δημοσιογράφου, Julian Assange.
Ζητούν επίσης να σταματήσει αμέσως η δικαστική δίωξη εναντίον του για το υποτιθέμενο 'έγκλημά' του, δηλαδή για την αποκάλυψη στην κοινή γνώμη εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ καθώ και άλλων κυβερνήσεων.
Μεταξύ των πρώτων 422 υπογραφόντων, είναι ο Kristinn Hrafnsson, ο εκδότης του WikiLeaks, ο John Pilger, παγκοσμίου φήμης ερευνητικός δημοσιογράφος και ο Daniel Ellsberg, ο καταγγέλλων των Pentagon Papers, ο οποίος απεκάλυψε τα έγκλήματα πολέμου στο Βιετνάμ.

Αυτή η ισχυρή έκκληση καταδεικνύει τον αδίστακτο και παράνομο χαρακτήρα της φυλάκισης του Assange στη φυλακή υψηλής ασφαλείας του Belmarsh στη Μ. Βρετανία. Καθιστά σαφές ότι οι δημοσιογράφοι με αρχές προσλαμβάνουν ως μετωπική επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και ως σοβαρή απειλή για τα δικά τους δικαιώματα την προσπάθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Τράμπ, να καταδικάσουν τον συνάδελφό τους με βάση 17 κατηγορίες στο πλαίσιο του αμερικανικού Νόμου περί Κατασκοπείας. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκδοθεί ο Ασάνζ στη χώρα τους από τη Μεγάλη Βρετανία όπου είναι έγκλειστος, ώστε να τον φυλακίσουν εκεί εφόρου ζωής.
Η τοποθέτηση των δημοσιογράφων αποτελεί συνέχεια μιας άλλης ανοικτής επιστολής προς τον βρετανό Υπουργό Εσωτερικών που υπεγράφη το Νοέμβρη 2019 από περισσότερους από 65 εξέχοντες γιατρούς από όλο τον κόσμο. Η επιστολή των γιατρών καταδικάζει την άρνηση παροχής επαρκούς ιατρικής περίθαλψης στον έγκλειστο Assange και προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να πεθάνει στη φυλακή. Συμπίπτειχρονικά με την καταγγελία ομάδας διεθνών δικηγόρων, η οποία τεκμηριώνει τον παράνομο χαρακτήρα της δίωξης του Assange από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία και ζητεί την άμεση απελευθέρωσή του.
Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν ότι, μακρυά από τις σφραγισμένες πόρτες των προεδρικών μεγάρων, μακρυά από τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών και των εταιρειών των συστημικών μέσων ενημέρωσης, που αποφάσισαν και διοργάνωσαν την εννιάχρονη εκστρατεία εναντίον του Assange, η παγκόσμια κοινή γνώμη βρίσκεται πια στο πλευρό του ιδρυτή της WikiLeaks και εναντίον αυτών που τον καταδιώκουν.

Στην επιστολή των δημοσιογράφων υπογραμμίζεται το συμπέρασμα του Ειδικού Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, Nils Mezler. Ο κ. Μelzer δήλωσε ότι τα αστικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Assange έχουν παραβιαστεί κατάφωρα. Επιπλέον, ο Assange έχει αποτελέσει το αντικείμενο μιας άνευ προηγουμένου εκστρατείας "δημόσιoυ εκφοβισμού", ο οποίος, σε συνδυασμό με τον αναγκαστικό εγκλεισμό του στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ζήτησε άσυλο και παρέμεινε για 7 ολόκληρα χρόνια ώστε να προστατέψει τη ζωή του, ισοδυναμεί με "ψυχολογικά βασανιστήρια".
Οι δημοσιογράφοι γράφουν: "Θεωρούμε τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισημερινού και της Σουηδίας υπεύθυνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπέστη και εξακολουθεί να υφίσταται ο κ. Assange".
Παραθέτουν ένα αξιοσημείωτο σχόλιο που έγινε από τον επίτροπο του ΟΗΕ, κ. Melzer, ο οποίος το 2019 έγραψε : «Τελικά συνειδητοποίησα ότι ήμουν τυφλωμένος από την προπαγάνδα '. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογράμμισε το ρόλο του αστικού τύπου στη δαιμονοποίηση του Assange και στην επανάληψη των συκοφαντιών που εξαπολύονται εναντίον του από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης λένε :
«Ο Assange συνέβαλε σημαντικά στη δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος, στη διαφάνεια και στην υπευθυνότητα των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο». Υπενθυμίζουν μερικά από τις δεκάδες βραβεία που έλαβε ο Ασάνζ για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, βραβεία τα οποία διαψεύδουν με απόλυτο τρόπο τον ισχυρισμό ότι ο Assange δεν είναι "δημοσιογράφος", ισχυρισμόπου επαναλαμβάνεται από τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που συσπειρώθηκαν γύρω από την κυβέρνηση του Trump.
Στην επιστολή αναφέρεται ρητά: "Σε μια δημοκρατία, οι δημοσιογράφοι μπορούν να αποκαλύψουν εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια και κακοποιήσεις χωρίς να χρειαστεί να πάνε στη φυλακή. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του Τύπου σε μια δημοκρατία. "
Η επιστολή λαμβάνει επίσης θέση υπέρ των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που διώκονται για την αποκάλυψη εγκλημάτων που διαπράττονται από κυβερνήσεις. "Τα ρεπορτάζ του κ. Assange σχετικά με την διαφθορά και το έγκλημα έχουν ιστορική σημασία, όπως και οι συνεισφορές των καταγγελιών των Edward Snowden, Chelsea Manning και Reality Winner, οι οποίοι βρίσκονται τώρα σε εξορία ή φυλακισμένοι", ανέφερε.
Οι δημοσιογράφοι επικαλούνται τον αγώνα του Γάλλου μυθιστοριογράφου Émile Zola για τον Alfred Dreyfus, έναν εβραϊκής καταγωγής στρατιωτικό αξιωματούχο, θύμα ενός συστήματος βασισμένου σε ψευδή κατηγορία κατασκοπείας στα τέλη του 19ου αιώνα.
Το τελευταίο μέρος της επιστολής αναφέρει. "Ως δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικοί οργανισμοί που πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της πληροφόρησης και το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Julian Assange".
"Καλούμε τις κυβερνήσεις μας, όλες τις εθνικές και διεθνείς υπηρεσίες και τους συναδέλφους δημοσιογράφους να ζητήσουν να τερματιστεί η δικαστική εκστρατεία εναντίον του Ασάνζ για το 'έγκλημα' εκθέσεως εγκλημάτων πολέμου".
«Καλούμε τους συναδέλφους δημοσιογράφους να ενημερώσουν το κοινό για αυτή την παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών».
Ένδειξη του τεράστιου παγκόσμιου σεβασμού για το WikiLeaks και αναγνώριση των διεθνών συνεπειών της δίωξης του Assange: δημοσιογράφοι από χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Νότια Αφρική, η Κένυα, η Ναμίμπια, η Ουγκάντα, ο Λίβανος, η Χιλή, η Σρι Λάνκα, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Τουρκία, η Κροατία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ένα πλήθος άλλων χωρών υπέγραψαν την επιστολή.


Αναστασία Πολίτη, 14.1.2020

Juan Branco

Julian Assange

Μaxime Nicolle


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.