Friday, January 17, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Άγνωστος ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας μετατάξεων των εργαζομένων στην ΕΒΖ»


Σε απάντηση ερώτησης στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 2818/23.12.19) με την οποία 26 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, ζητούσαν ενημέρωση αναφορικά με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε ότι αφορά την υλοποίηση των μετατάξεων των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε άλλους φορείς του δημοσίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μας ενημέρωσε πρακτικά ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας είχε ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι την 4η Ιουλίου του 2019. Ο Υπουργός Εσωτερικών, όπως προκύπτει από τις ημερομηνίες των σχετικών πρωτοκόλλων, χρειάστηκε σχεδόν έξι μήνες για να υπογράψει το σύνολο των αιτήσεων των 101 εργαζομένων που πρόκειται να μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες. 


Πλέον απαιτείται η δέσμευση των σχετικών πιστώσεων για τους εργαζόμενους που υπάγονται άμεσα ή έμμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς όμως να δίνεται κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που έχουν αιτηθεί να μετακινηθούν σε άλλους φορείς που δεν υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, απαιτείται η συνυπογραφή των αρμόδιων Υπουργών. Φαίνεται όμως ότι όταν πρόκειται για εργαζόμενους οι σχετικές υπογραφές καθυστερούν προκλητικά, σε αντίθεση με άλλες υπογραφές που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και ακολουθούν τις fast track διαδικασίες. Πρακτικά οι εργαζόμενοι εδώ και 8 μήνες περιμένουν τις σχετικές υπογραφές χωρίς να είναι σαφές πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Όταν υπογράψουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι Υπουργοί, οι σχετικές αποφάσεις θα πάνε στο συνερωτόμενο στην ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το οποίο επίσης οφείλει να συνυπογράψει τις αποφάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι στην απάντηση το εν λόγω Υπουργείο και συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ισχυρίζονται ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του το συγκεκριμένο ζήτημα. Προφανώς ο Υφυπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να ελέγξει την υπόθεση πριν δηλώσει αναρμόδιος, αφού ο Νόμος 4587/2018 είναι σαφής. 

Από τις απαντήσεις των Υπουργών προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
1.    Το Υπουργείο Ανάπτυξης που διαχειρίστηκε το ζήτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης επινοικιάζοντάς το δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την τύχη των εργαζομένων σε αυτό, όπως ακριβώς δεν επέδειξε και καμία μέριμνα για την τύχη των συμβεβλημένων με την ΕΒΖ τευτλοπαραγωγών
2.    Η διαδικασία υπογραφής των σχετικών αποφάσεων καθυστερεί προκλητικά παρά το γεγονός ότι τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και οι εργαζόμενοι που δικαιούνται τη μετάταξη είχαν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες μέχρι την 4η Ιουλίου του 2019 και εκκρεμούσαν οι υπογραφές των Υπουργών. 
Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει την απογοήτευσή του για τις αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες που καταδεικνύουν δυστυχώς ότι η σημερινή κυβέρνηση ελάχιστα ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν εργαζομένους. Ελπίζουμε ότι η πίεση που ασκείται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα επισπεύσει την όλη διαδικασία και θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στις νέες υπηρεσίες και να λήξει η άνευ ουσιαστικού λόγου ταλαιπωρία τους.  


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.