Wednesday, January 15, 2020

Καταγγελία του ΚΚΕ Σερρών: Για την έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων στην περιοχή του Στρυμονικού Σερρών


Η Κυβέρνηση της ΝΔ κάνοντας πράξη το «διόδια παντού», ολοκληρώνει το έργο του προκατόχου της ΣΥΡΙΖΑ, παραχωρώντας όλους τους οδικούς άξονες της χώρας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.  
Η λειτουργία των διοδίων στο ύψος του Στρυμονικού είναι μέρος της «κανονικότητας» στην οποία επέστρεψε η χώρα μετά από πολλά χρόνια οικονομικής κρίσης. Η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα έρχεται για το κεφάλαιο και όχι για τις λαϊκές οικογένειες που χρόνια τώρα χρυσοπληρώνουν μέσω της φορολογίας την κατασκευή, τη συντήρηση και τις μετακινήσεις στους δρόμους. Δεν υπάρχουν οδικοί άξονες και συγκοινωνιακές υποδομές που να μην έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες. Οι επενδύσεις των κατασκευαστικών και τραπεζικών ομίλων έχουν σίγουρη απόδοση στην κατασκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου. Όμως την ίδια ώρα τα συμφέροντά τους δε διασταυρώνονται πουθενά με τις λαϊκές ανάγκες  για   δωρεάν, ασφαλείς και σύγχρονες μεταφορές. 


Είναι πρόκληση η λειτουργία των διοδίων σε ένα δρόμο που κατασκευάστηκε με χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από προγράμματα της Ε.Ε.  Και στις δύο περιπτώσεις είναι χρήματα του Ελληνικού λαού που υπερφορολογείται και που δίνονται απλόχερα στους επιχειρηματικούς ομίλους.
 Για την κατασκευή ή συντήρηση ενός δρόμου στο καπιταλιστικό σύστημα υπάρχει το κέρδος ως κινητήρια δύναμη με αποτέλεσμα το κόστος κατασκευής και συντήρησης να μεγαλώνει και να πέφτει η ποιότητα. Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές  το φαινόμενο των πλημμυρισμένων οδών, των γεμάτων με λακκούβες, με λανθασμένες κλήσεις στις στροφές.   
Σε ένα άλλο όμως σύστημα για το οποίο το ΚΚΕ αγωνίζεται, όπου ο πλούτος της χώρας θα ανήκει στο λαό της, με Κεντρικό Σχεδιασμό με γνώμονα τις συνεχώς διευρυμένες λαϊκές ανάγκες για σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, η χρήση θα είναι δωρεάν για όλους. Η χώρα μας έχει εξειδικευμένο, μορφωμένο επιστημονικό δυναμικό. Εάν αξιοποιηθεί μέσα από οργανωμένο κεντρικά σχεδιασμό με βάση τις κοινωνικές ανάγκες μπορεί να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Δεν θα έχει όμως εξασφαλίσει κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους. Θα είναι λειτουργικό για τις λαϊκές ανάγκες. 
Ειδικά, η περιοχή των Σερρών, σήμερα βιώνει με μεγάλη ένταση την ανεργία. Οι μικροί αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να μικραίνει χρόνο με τον χρόνο, γιατί το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο. Οι πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβεται με πολύ χαμηλούς μισθούς, απλήρωτες υπερωρίες, ελαστικά ωράρια. Οι αυτοαπασχολούμενοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τον ανταγωνισμό των μεγαλύτερων εταιριών. Τα διόδια είναι ακόμα ένα επιπρόσθετο χαράτσι στο ήδη κατακρεουργημένο εισόδημά όλων των παραγωγικών στρωμάτων.
Καλούμε το λαό να αντιδράσει στο νέο αυτό χαράτσι στην ελεύθερη μετακίνησή του. Να οργανώσει τον αγώνα του μέχρι που να τα καταργήσει. Να πάρουν αγωνιστική θέση όλοι οι μαζικοί φορείς. Σωματεία, Σύλλογοι, όλοι οι εργαζόμενοι. Να γίνει υπόθεση όλου του λαού.
Να απατήσουν: 
  • Να  καταργηθούν όλα τα διόδια, να μην ξαναπληρώσει ο λαός για δημόσια έργα για τα οποία έχει φορολογηθεί. 
  • Το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης του λαού, να είναι συντηρημένο, με σημάνσεις και επαρκή φωτισμό όπου απαιτείται. 
  • Αντίστοιχα μέτρα να παρθούν και για το αγροτικό δίκτυο. Το οδικό δίκτυο συνολικά να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αποτελεί λαϊκή περιουσία.


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.