Friday, January 3, 2020

Θένια Χαραλαμπίδου: Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε

Πολλά είναι αυτά που έχουν γίνει ή δεν έχουν γίνει από τη νέα δημοτική αρχή με τα οποία δεν συμφωνούσα και με τις τοποθετήσεις μου στο δημοτικό συμβούλιο εξέφρασα την αντίθεσή μου. Πολλά είναι επίσης αυτά για τα οποία, ενώ είχα τις ενστάσεις μου, δεν τοποθετήθηκα θεωρώντας ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής για τη νέα δημοτική αρχή μέχρι να βρει τα πατήματά της. Κάτι σαν περίοδος χάριτος. Τώρα όμως που οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν στο τέλος τους και έχουμε ήδη συμπληρώσει τέσσερις μήνες από την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής είναι καλά να δούμε τι γίνεται στη διοίκηση του Δήμου, εκτός από τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. 

Συγκεκριμένα θα σχολιάσω ένα θέμα που έχουν κατά καιρούς επισημάνει και άλλοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και κάποιοι δημοσιογράφοι. Το θέμα των απευθείας αναθέσεων έργων και υπηρεσιών. Σαφέστατα η διαδικασία της «απευθείας ανάθεσης» αποτελεί ένα εργαλείο για τη διοίκηση αφού με αυτόν τον τρόπο επιταχύνονται διαδικασίες και μπορεί άμεσα να ξεκινήσει ένα έργο. Από την άλλη όμως προϋποθέτει σύνεση και διαφάνεια έτσι ώστε να μην λειτουργεί μόνο προς όφελος κάποιων και να μην αποτελεί πελατειακή συναλλαγή ή εξόφληση προεκλογικών υποσχέσεων σκοτεινού χαρακτήρα. Σύνεση για τον τρόπο και τα ποσά που ξοδεύονται και διαφάνεια ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται.
Θα φέρω ως παράδειγμα μια τελευταία απόφαση στις 13 Δεκέμβρη 2019 του Δημάρχου Σερρών που υπογράφηκε από τον Αντιδήμαρχο Έργων και Υποδομών κ. Νυχτοπάτη. Σε αυτή λοιπόν γίνεται  απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών έναντι ποσού 10.800 ευρώ (προϋπολογισμού 11.000 ευρώ) για ένα και μόνο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου και για σχεδόν δύο μήνες υποστήριξη-παρακολούθηση έργου που δεν έχει αρχίσει ακόμη. (Για λεπτομέρειες δείτε παρακάτω τους συνδέσμους της απόφασης, της πρόσκλησης και της τεχνικής έκθεσης). 
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδήμονας για να καταλάβει ότι πρόκειται, δυστυχώς, για μία ακόμη φωτογραφική πρόσκληση αφού στις προϋποθέσεις συμμετοχής ζητείται συγκεκριμένο πτυχίο (αν και υπάρχουν και άλλες ειδικότητες που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες), συγκεκριμένος μεταπτυχιακός τίτλο σπουδών (ενώ υπάρχουν και άλλοι σχετικοί με το αντικείμενο τίτλοι) και φυσικά ζητείται πτυχίο αγγλικών, διότι θα παρακολουθεί την πορεία του έργου και τα συνεργεία στις Σέρρες δυστυχώς ομιλούν μόνον την αγγλική γλώσσα…Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τεχνική Έκθεση δεν προσδιορίζει ως απαραίτητα τα παραπάνω συγκεκριμένα προσόντα. Και επιπλέον όλα εξελίχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, πέντε εργάσιμες ημέρες ήταν το χρονικό περιθώριο που δόθηκε για την ανάρτηση της  πρόσκλησης και ταυτόχρονα την κατάθεση προσφορών. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιος πρόκειται να πάρει την ανάθεση πριν ακόμη γίνει η κατάθεση των προσφορών! Επομένως, εύλογα νομίζω ότι προκύπτει το ερώτημα για ποιο λόγο προέβησαν σε πρόσκληση και σε «ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής» αφού είχαν σκοπό να κάνουν απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένο ανάδοχο; Και φυσικά θα ήταν καλό να μάθουμε ποια είναι και η θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Σερρών σε σχέση με όλα αυτά.
Όσοι έχουν διάθεση μπορούν να βρουν και άλλους ενδιαφέροντες συσχετισμούς στη συγκεκριμένη διαδικασία. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμία πρόθεση να μειώσω ή να προσβάλλω τον τελικό ανάδοχο ούτε τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για την αδιαφανή τακτική που χρησιμοποιεί η νέα δημοτική αρχή.
Δεδομένου ότι η κριτική είναι καλό να συνοδεύεται από προτάσεις, θα ήθελα να προτείνω στη δημοτική αρχή να κάνει μία λίστα συμβούλων και προμηθευτών και να ακολουθεί μία σειρά ανάθεσης υπηρεσιών και προμηθειών ίσης αξίας έτσι ώστε να μην υπάρχουν «ευνοούμενοι» και «αδικημένοι» και συγκεκριμένες «προτιμήσεις» διοχέτευσης των χρημάτων του Δήμου Σερρών. Είμαι πεπεισμένη ότι αν πραγματικά υπάρχει πολιτική βούληση να εφαρμόζονται διαφανείς διαδικασίες θα βρεθούν σίγουρα και άλλες, πιθανά πολύ καλύτερες, προτάσεις που διασφαλίζουν την διαφάνεια και την ανοιχτή διακυβέρνηση, με το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για το Δήμο μας.
Θένια Χαραλαμπίδου
Δημοτική σύμβουλος
ΔΥΝΑΜΗ ΣΕΡΡΑΙΩΝ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.