Friday, January 31, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τις τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων»


Τριάντα τέσσερις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων (Αρ. Πρωτ. 3594/27.01.20) με την οποία εκφράζουν τις ανησυχίες χιλιάδων ασθενών σε όλη τη χώρα που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία και να αναβάλλονται ακόμα και προγραμματισμένες θεραπείες. 


Οι Βουλευτές επικαλούνται τις καταγγελίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών  και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου στις οποίες αναφέρεται ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται ιδίως σε φθηνά φάρμακα δεν δικαιολογούνται και είναι τεχνητές καθώς οι εταιρίες που παράγουν ή προμηθεύουν τα αναγκαία αυτά σκευάσματα περιορίζουν την διάθεσή τους προκειμένου οι ασθενείς να επιλέξουν είτε ακριβότερα φάρμακα είτε να ασκηθούν πιέσεις για άνοδο της τιμής τους. Μάλιστα πολλά από τα εν ελλείψει φάρμακα εξάγονται σε τρίτες χώρες όπου το εμπορικό κέρδος είναι μεγαλύτερο για τις φαρμακοβιομηχανίες. Ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει και να τηρηθεί στο ακέραιο η σχετική νομοθεσία που επιβάλλει ελέγχους και κυρώσεις στις φαρμακοβιομηχανίες όταν προχωρούν σε τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Τον καλούν αν διερευνήσει πλήρως τις καταγγελίες ιδίως των ασθενών αλλά και να ενημερώσει την Βουλή και τον ελληνικό λαό για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα 400 φάρμακα που λείπουν από την αγορά σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών θα επανέλθουν στη διάθεση των ασθενών. Τέλος ζητούν ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σε ότι αφορά τις μεγάλες ελλείψεις σε αντινεοπλασματικά φάρμακα. 
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:
«Μια ακόμα πτυχή της κανονικότητας των Μνημονίων 2010 – 2014, επιστρέφει για να ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία και ιδίως τους πάσχοντες συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους. Είναι απαράδεκτο να δημιουργούνται τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους οφείλουν να ελέγξουν τις πολύ σοβαρές καταγγελίες και να τιμωρήσουν όπως προβλέπεται τις εταιρίες που υιοθετούν πρακτικές σε βάρος της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα αντιληφθεί την ευθύνη που φέρει για αυτή την αδικαιολόγητη πραγματικότητα και δεν θα «κλείσει τα μάτια» στο όνομα της ανάπτυξης των φαρμακοβιομηχανιών. Ευελπιστούμε επίσης ότι αυτές οι τεχνητές ελλείψεις δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των φαρμάκων με συνέπεια την επιβάρυνση του κράτους και των ασθενών με πρόσθετα έξοδα». 

link η ερώτηση:


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.