Sunday, January 26, 2020

ΟΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΡΚΩΜΟΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΝΤΙΚΗΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ


Του Χρήστου Κατσαρού

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γράφων ασχολείται με παρατυπίες και παραλείψεις του Δήμου Σιντικής, όμως μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ο κόμπος έφτασε στο χτένι.  Για το λόγο αυτό δώσαμε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 και ένορκη κατάθεση ενώπιον του πταισματοδίκου Σιδηροκάστρου μετά από έγγραφη καταγγελία μας τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και τον Νοέμβριο τόσο στην εισαγγελία όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, καθώς κατά την ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων αιρετών αρχόντων την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 και περί ώρα 18.00 μ.μ. φάνηκε καθαρά ότι οι νόμοι και οι εγκύκλιοι μεταφράζονται κατά το δοκούν από αυτούς που θα έπρεπε να είναι οι θεματοφύλακές τους  στην περιοχή.
Δεν είναι δυνατόν να μπορεί να θεωρηθεί ότι τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία όταν πολλλοί από τους νεοκλεγέντες συμβούλους ήταν απόντες από την ορκωμοσία χωρίς να έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα τους έδιναν το δικαίωμα να ορκιστούν πέντε (5) μέρες αργότερα με ξεχωριστή πρόσκληση και ξεχωριστό πρωτόκολλο-πρακτικό. Αντιθέτως οι άνθρωποι αυτοί εμφανίζονται να έχουν υπογράψει μαζί με τους συναδέλφους τους κοινό πρακτικό, αυτό της 30ης Αυγούστου 2019. Αυτό σημαίνει είτε ότι δεν τηρήθηκαν από τη μεριά του Δήμου Σιντικής οι απαραίτητες από το νόμο διαδικασίες είτε ότι ο Δήμος και δη η κεφαλή του και οι απόντες δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι μοιράζονται την ίδια «συνενοχή». Υπήρξε μάλιστα και περίπτωση υπογραφής του πρακτικού από δημοτικό σύμβουλο απόντα, σύμφωνα με δήλωσή του σε τηλεοπτική κάμερα, κατά την διαδικασία που όταν έγινε γνωστό ότι απουσίαζε αναγκάστηκε να υπογράψει ξεχωριστό πρακτικό ορκωμοσίας, μόνο που οι δύο υπογραφές δεν συμπίπτουν. Αναρρωτιόμαστε λοιπόν αν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να αλλάξει την υπογραφή του μέσα σε λίγες ημέρες και μάλιστα σε σημείο που ο γραφικός χαρακτήρας της πρώτης να μην έχει καμμία σχέση με την δεύτερη, αντίθετα η πρώτη υπογραφή να παρουσιάζει και δια γυμνού οφθαλμού ακόμα ομοιότητες με την υπογραφή άλλου ατόμου.
Απορίας άξιον είναι και το γεγονός πώς η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Ρόδη Σουλτάνα, ορκίστηκε νωρίτερα από την προβλεπόμενη διαδικασία από τον κύριο Δομουχτσίδη μεν αλλά υπό την ιδιότητα του ως αποχωρούντα δημάρχου, καθώς δεν είχε ακόμα ορκιστεί για τη νέα του θητεία. Αν η ορκωμοσία ήταν νόμιμη, γιατί δεν συντάχθηκε ξεχωριστό πρακτικό και κυρίως γιατί η κυρία Ρόδη υπέγραψε στο πρακτικό ορκωμοσίας που συντάχθηκε το απόγευμα της 30ης Αυγούστου;
Όλα αυτές οι παρατυπίες καθώς και άλλες περιπτώσεις που θα θέλαμε περί τις 20-25 σελίδες να τις αναλύσουμε καθιστούν το εν λόγω έγγραφο πλαστό γεγονός που επιφέρει έννομες συνέπειες και κατά πάσα πιθανότητα και διοικητικές μεταβολές. Θα λέγαμε ότι με αυτές τις ενέργειες επλήγη όχι μόνον το κύρος του Δήμου Σιντικής αλλά και ζημιώθηκαν συνδημότες μας οι οποίοι εξελέγησαν αναπληρωματικοί δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι και θα μπορούσαν να έχουν αναλάβει το αξίωμά τους, εφόσον υπήρξαν αδικαιολογήτως απόντες αυτοί που βάσει ψήφων μπορούσαν να καταλάβουν τη θέση και δεν το έπραξαν. Αντιθέτως, οι άνθρωποι αυτοί που απαξίωσαν εντελώς τον θεσμό,  βρίσκονται σήμερα σε καίριες θέσεις του Δήμου και παίρνουν αποφάσεις – άραγε κι αυτές κατά το δοκούν; - για τους συμπολίτες μας, βαφτίζοντας ιδιοκτησία του Δήμου αυτοκίνητα με ιδιωτικές πινακίδες και οδηγωντας τζιπ των οποίων η χρήση και η ιδιοκτησία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.
  Εμείς σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε να λάμψει η αλήθεια και επιφυλασσόμεθα για ό,τι νεότερο.

Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος της Γραφίδας Σιντικής, του Σερραϊκού Θάρρους, του Θάρρους της Σιντικής και της εφημερίδας Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.