Monday, July 3, 2017

Α. Καββαδία, Α. Χριστοδουλοπούλου, Γ. Ψυχογιός στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Όχι άλλα μεγάλα λόγια για το προσφυγικό - Ώρα για πράξεις

Με τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία, Τασίας Χριστοδουλοπούλου και Γιώργου Ψυχογιού ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο με θέμα την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Κατά τη διάρκεια της συνόδου εξετάστηκαν τέσσερις εκθέσεις με αντικείμενο μια ολοκλη-ρωμένη ευρωπαϊκή απάντηση στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, την πρόκληση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις υδάτινες οδούς της Μεσογείου, τον θετικό αντίκτυπο της μετανάστευσης για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες και τις πολι-τικές ομαλής οικονομικής και κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων.

Στην παρέμβασή της, η επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας Αννέ-τα Καββαδία, η οποία ήταν εισηγήτρια για έκφραση Γνώμης εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Συνέλευσης για την πρώτη από τις τέσσερις εκθέσεις, αναφέρθηκε σε έναν από τους μύθους του ακροδεξιού λαϊκισμού: ότι οι ξένοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάσ-τες ευθύνονται για την οικονομική δυσπραγία στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. «Αυτός ο μύθος εξυπηρετεί τα συμφέροντα του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού κατεστημένου, οι πολιτικές του οποίου έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Σε αντίθεση, όμως, με αυτήν την ακροδεξιά λαϊκιστική ρητορική που έχει οδηγήσει στην Ευρώπη-Φρούριο, κοστίζοντας χιλιάδες αθώες ζωές που χάνονται στις ευρωπαϊκές θάλασσες κάθε χρόνο, όλα τα δεδομένα καταδεικνύουν  την θετική επίδραση της μετανάστευσης σε οικο-νομικό, κοινωνικό, δημογραφικό και πολιτισμικό επίπεδο. Ωστόσο, για να έχει η μετανάστευση αυτόν το θετικό αντίκτυπο, πρέπει να υπάρχει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των μεταναστών, να προωθηθούν στοχευμένα εθνικά προγράμματα νομικής, οικονομικής και κοινωνικής ένταξης, έτσι ώστε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να μην υφίστανται εργασιακή εκμετάλλευση και διακρίσεις και να μην είναι ευάλωτοι σε ρατσιστικές νοοτροπίες και επιθέσεις».
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου αναρωτήθηκε αν μπορεί η Ευρώπη να έχει μια κοινή πολιτική για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών: «Πρέπει να σκεφτούμε την κοινωνική ένταξη και πώς λειτουργεί για τους μετανάστες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και για τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες.  Πρέπει να μιλήσουμε για ένταξη, όχι για ενσωμάτωση, που σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Η προσέγγιση της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών στις κοι-νωνίες μας σέβεται τη διαφορετικότητά και δεν επιδιώκει να εξαλείψει τις ταυτότητές τους. Θέλουμε, λοιπόν, ένταξη και όχι αφομοίωση. Θέλουμε να τους συμπεριλάβουμε ομαλά στα κοινωνικά συστήματα μας και να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματά τους γίνονται σε-βαστά. Θέλουμε όλες οι χώρες να το κάνουμε αυτό και να έχουμε συστήματα κοινωνικής μέριμνας που θα μας επιτρέπουν να προσφέρουμε πρόσφυγες κάτι σημαντικό, σεβόμενοι την ταυτότητα, τον πολιτισμό και τη θρησκεία τους».
Την τριάδα των παρεμβάσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ο Γιώργος Ψυχογιός, τονίζοντας την ανάγκη όχι μόνο γρήγορης και πλήρους εφαρμογή των προγραμμάτων με-τεγκατάστασης, επανεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης, αλλά και επέκτασής τους, με στόχο τη δημιουργία νόμιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ επεσήμανε και αυτός την ανάγκη πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, όσον αφορά την εργασία και την πρόσβαση στη στέ-γαση, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, καθώς και εξάλειψης της εκμετάλλευσής τους ως πηγή φθηνής εργασίας: «Όλοι θυμόμαστε την υπόθεση της Μανωλάδας, για την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε μια απόφαση- ορόσημο Chowdury και λοιποί κατά Ελλάδας, δικαιώνοντας μια ομάδα μεταναστών εργατών συγκομιδής φράουλας που το 2013, πυροβολήθηκαν από τους εργοδότες τους, γιατί διεκδι-κούσαν τους μισθούς τους μετά από μήνες απλήρωτης εργασίας. Για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των μεταναστών, η ελληνική κυβέρνηση νομοθέτησε το περασμένο έτος τους όρους εργασίας των μεταναστών στον αγροτικό τομέα («εργόσημο αλλοδαπών εργατών γης χωρίς χαρτιά»), έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την εμπορία ανθρώπων και την ανασφάλιστη εργασία».  

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.