Monday, July 3, 2017

Ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη προς την Κομισιόν, σχετικά με την φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μεγάλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών

Δημ. Παπαδημούλης: Είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο η πρακτική της φοροδιαφυγής από μεγάλες τράπεζες, τη στιγμή που τα ελλείμματα που καταγράφονται σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ακόμα αρκετά υψηλά
Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή πρόσφατη έκθεση της Oxfam, όπου οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης κατέγραψαν υψηλά ποσοστά κερδών κατά το 2015 σε “φορολογικούς παραδείσους”, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.
Οι 20 αυτές μεγάλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες εμφανίζονται να δηλώνουν 628 εκατ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ 383 εκατ. ευρώ δεν φορολογούνται με ούτε ένα ευρώ. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τράπεζες όπως οι Barclays δήλωσαν, για παράδειγμα, κέρδη 557 εκατ. ευρώ στο Λουξεμβούργο, ενώ κατέβαλε μόνο 1 εκατ. ευρώ σε φόρους.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτά την Επιτροπή «εάν είναι ακριβή τα στοιχεία που παρουσιάζει η Oxfam και αν ναι ποια είναι τα συνολικά αντίστοιχα στοιχεία που διαθέτει η Κομισιόν για το 2016», καθώς και σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών-μελών, ώστε να διασταυρώνονται μεταφορές κεφαλαίων σε χώρες με πολύ χαμηλό ή μηδενικό συντελεστή φορολογίας και αν είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο η πρακτική της φοροδιαφυγής από μεγάλες τράπεζες, τη στιγμή που τα ελλείμματα που καταγράφονται σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ακόμα αρκετά υψηλά».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Θέμα: Ενδείξεις για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μεγάλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Oxfam (27 Μαρτίου), οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης κατέγραψαν υψηλά ποσοστά κερδών κατά το 2015 σε “φορολογικούς παραδείσους”, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.
Συγκεκριμένα το 26% των κερδών των τραπεζών αυτών δηλώνεται σε φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με την έρευνα, τη στιγμή μάλιστα που μόνο το 12% των εσόδων τους παράγονται εκεί. Κατά συνέπεια, οι 20 αυτές μεγάλες Ευρωπαικές Τράπεζες εμφανίζονται να δηλώνουν 628 εκατ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ 383 εκατ. ευρώ δεν φορολογούνται ούτε ένα ευρώ.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τράπεζες όπως οι Barclays δήλωσαν, για παράδειγμα, κέρδη 557 εκατ. ευρώ στο Λουξεμβούργο, ενώ κατέβαλε μόνο 1 εκατ. ευρώ σε φόρους.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ερωτάται η Κομισιόν:
1. Είναι ακριβή τα στοιχεία που παρουσιάζει η Oxfam και αν ναι ποια είναι τα συνολικά αντίστοιχα στοιχεία που διαθέτει η Κομισιόν για το 2016;
2. Σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών-μελών, ώστε να διασταυρώνονται μεταφορές κεφαλαίων σε χώρες με πολύ χαμηλό ή μηδενικό συντελεστή φορολογίας;

3. Είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο η πρακτική της φοροδιαφυγής από μεγάλες τράπεζες, τη στιγμή που τα ελλείμματα που καταγράφονται σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ακόμα αρκετά υψηλά;

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.