Saturday, August 4, 2018

Πασχάλης Θ. Τόσιος: Από αναβολή σε αναβολή οι εργασίες για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Αμφίπολης


"Από χρόνο σε χρόνο καθυστερεί η έναρξη του έργου ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου στην περιοχή της Αμφίπολης, με ευθύνη κυρίως του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πνεύμα της γενικότερης απαξίωσης για την περιοχή, όπως εξάλλου το είδαμε μέχρι στιγμής και για τον Τύμβο Κάστα". 
Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Πασχάλης Τόσιος ,σε ραδιοφωνική εκπομπή εχθές. 
Ενώ έχει προηγηθεί η πολυπόθητη και αναγκαία απαλλοτρίωση στο τμήμα της περιοχής αυτής, εντούτοις οι εργασίες βαίνουν σημειωτόν. 


Να σημειωθεί οτι ενδιαφέρον οικονομικής υποστήριξης για εργα στην περιοχή είχαν επιδείξει μεγαλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,χωρίς ομως να τύχουν της ανάλογης ανταπόκρισης. 
Το δε αρχαίο θέατρο της Αμφίπολης, πιθανότατα εντοπίζεται στα βορειοανατολικά του αρχαίου Γυμνασίου, εντός των μακρών τειχών της αρχαίας Αμφίπολης, σε εξέχουσα αμφιθεατρική θέση. 

Υπολογίζεται ότι σε μεγάλο βάθος σώζονται η ορχήστρα και μερικές από τις πρώτες σειρές εδωλίων του κοίλου, με την αποκάλυψη των οποίων θα μπορούσε να γίνει μια ικανοποιητική προσπάθεια αναπαράστασης του αρχαίου θεάτρου. 

Η ΣΥΜΒΑΣΗ 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή του σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του δήμου Αμφίπολης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ενώ εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης είκοσι χιλιάδων ευρώ. 
Το αντικείμενο της σύμβασης ήταν η πραγματοποίηση αρχικά γεωφυσικής διασκόπησης από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια η διενέργεια διερευνητικών δοκιμαστικών τομών στα σημεία που θα υποδειχθούν μετά την ολοκλήρωση της γεωφυσικής έρευνας για τον εντοπισμό του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης,ώστε να ακολουθήσει συστηματική ανασκαφική έρευνα. 
Υπενθυμίζεται ότι διπλα το αρχαίο Γυμνάσιο στην Αμφίπολη θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα κτηριακά συγκροτήματα που έχουν έρθει στο φως, με διάρκεια ζωής από το τέλος της κλασικής εποχής μέχρι και τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.