Thursday, August 9, 2018

Γιάννης Μαγκριώτης: ΜΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΤΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ


Οι φυσικές καταστροφές υπήρχαν και θα υπάρχουν, αφού σεισμοί θα γίνονται και ακραία καιρικά φαινόμενα θα προκαλούν άλλοτε έντονες βροχοπτώσεις και άλλοτε πυρκαγιές, ενώ το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θα τα εντείνει.
Στη χώρα μας αντί να ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και την οργάνωση των δράσεων για την αποτροπή και τον περιορισμό τους, τις περισσότερες φορές ασχολούμαστε με την επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής.

Χαρακτηριστική περίπτωση η τραγωδία της Ανατολικής Αττικής, όπου συνυπάρχουν:


• Όλες οι αβελτηρίες των κυβερνήσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας διοίκησης και φυσικά το κακώς εννοούμενο ατομικό συμφέρον.
• Η περιφρόνηση του δημόσιου χώρου, του περιβάλλοντος και κάθε έννοιας πρόληψης και σχεδιασμού διαχρονικά από την πολιτεία και τις τοπικές κοινωνίες.
Μάλιστα, όσο πιο μεγάλο είναι το μέγεθος της συγκέντρωσης του πληθυσμού, των οικονομικών δραστηριοτήτων, ο βαθμός περιφρόνησης του δημόσιου χώρου και της αίσθησης ευθύνης, τόσο πιο συχνά και οδυνηρά θα είναι τα αποτελέσματα ακραίων φυσικών φαινομένων.
Η Θεσσαλονίκη έχει δύο ανοικτά μέτωπα με τις φωτιές, ένα βορειοανατολικά και είναι το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, και ένα δυτικά που είναι οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κυρίως οι δεξαμενές πετρελαιοειδών και υγραερίου.
Αδιάψευστοι μάρτυρες είναι η πυρκαγιά του 1986 στις εγκαταστάσεις της Jet Oil στο Καλοχώρι με τους 28 τραυματίες και τις εκτεταμένες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή.
Η πυρκαγιά στο Σέιχ Σου το 1997 κατέκαψε 15.000 στρέμματα δάσους, δημιούργησε τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη και μόνιμο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.
Τον πιο μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιών στην Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει η Χαλκιδική γιατί έχει πολλά κοινά σημεία με την Ανατολική Αττική∙ άλλωστε, το μαρτυρά η καταστροφική πυρκαγιά του 2006 που έκαψε 40.000 στρέμματα δάσους, απείλησε ανθρώπινες ζωές και κατέφερε μεγάλη οικονομική ζημιά για χρόνια στη χερσόνησο της Κασσάνδρας.
Η ελλιπής πρόληψη λόγω και της δραστικής μείωσης των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, η έλλειψη του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού, η μη εφαρμογή νέων τεχνολογιών εντοπισμού πυρκαγιών και ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και η στασιμότητα στη θεσμική ανάπτυξη τόσο της πυροσβεστικής όσο και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας της κεντρικής διοίκησης, όπως και των περιφερειών και των δήμων, που πολλοί τις υποτιμούν και τις υποστελεχώνουν, αποτελούν εστίες ανησυχίας.
Η πρόληψη ασκείται από τις δασικές υπηρεσίες και η κατάσβεση από την πυροσβεστική και, παρότι ξεπεράστηκε η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο υπηρεσιών, η συνεργασία τους δεν είναι η αναγκαία, ενώ η πρώτη έχει «αποψιλωθεί» από στελέχη και η δεύτερη ακόμη δεν έχει αποκτήσει ξεχωριστό τμήμα δασών με ειδική εκπαίδευση.
Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία απειλούνται περισσότερο από τις πλημμύρες, λόγω της μη ολοκλήρωσης του master plan της αντιπλημμυρικής προστασίας της που είχε εκπονηθεί το 2010.
Δυστυχώς δεν έχουν τελειώσει πολλά έργα που είχαν δημοπρατηθεί τότε από την κυβέρνηση και ούτε συντηρούνται τα υπάρχοντα, αφού η Περιφέρεια, που έχει την ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας από το καλοκαίρι του 2011, αδιαφόρησε με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει δημοπρατήσει ‒όχι να ολοκληρώσει‒ ούτε ένα σημαντικό έργο στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία,
«Μάνδρες» υπάρχουν πολλές στη Θεσσαλονίκη.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.