Monday, December 3, 2018

ΠΑΙΔΙΑ…ΘΥΜΑΤΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ


Της Μαρίας Τσακνή

Πόσα λάθη κάνουν οι γονείς βάζοντας μπροστά τον εγωισμό... Ζήλια και πολλές φορές το μίσος που τρέφουν για τον πρώην σύντροφο. Αναρωτήθηκες ποτέ γονέα πως νιώθει το παιδί σου όταν χωρίζεις (και καλά κάνεις, εφόσον πρέπει), αναρωτήθηκες ποτέ την ψυχολογία και τι σκέφτεται αυτό το παιδί.... Σκέψεις που τις κράτα μέσα του και θα αρχίσει να τις μετατρέπει σε πράξεις από την προ εφηβεία και μετά και τότε δεν θα σου αρέσει, και θα αρχίσεις τους ψυχολόγους και θα ζητάς βοήθεια.
Το πρόβλημα ξεκινάει από τον ίδιο τον γονέα, όπως στην περίπτωση που ένας από τους δύο συντρόφους δεν μπορεί να αποδεχτεί τον χωρισμό και δημιουργεί προβληματικές συμπεριφορές! Πχ... Ζήλια για τον/την καινούργια σύντροφο, (όταν ήμασταν παντρεμένοι εγώ δεν είχα τόσο μεγάλο σπίτι αυτή γιατί έχει ).


Μίσος γιατί μπορεί να υπήρχε τρίτο πρόσωπο.
Κακία προς το πρόσωπο του πρώην συντρόφου μέχρι και σκέψεις μη φυσιολογικές πχ. Θα τον καταστρέψω, θα την κάνω να υποφέρει, θα μου το πληρώσει κτλ.
Είναι πολύ σημαντικό όταν υπάρχουν παιδιά να βάζουμε σαν προτεραιότητα, πρώτα την δική μας ψυχική υγεία και ηρεμία, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην καινούργια αλλά παρόλα αυτά δύσκολη κατάσταση του ΧΩΡΙΣΜΟΥ Και στο δύσκολο έργο του γονέα!!!!!
Όσον αφορά την συμπεριφορά μας απέναντι στα παιδιά, υπάρχουν βασικοί κανόνες όπου πρέπει να τηρήσουμε ρητά!
Με λίγα και απλά λόγια κάποια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν,
ΘΥΜΗΘΕΊΤΕ ΌΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΔΕΝ ΦΤΑΊΝΕ ΓΙΑ ΑΥΤΉΝ ΤΗΝ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ!!!!!!!!!!
Πιο αναλυτικά ας δούμε παρακάτω αυτούς τους χρήσιμους κανόνες.
1. Δεν τσακωνόμαστε μπροστά στα παιδιά, έχετε την εντύπωση ότι τα παιδιά είναι στο δωμάτιο και δεν ακούν, λάθος και ακούν και δεν μιλούν. Παλεύουν μέσα τους, προσπαθώντας συνάμα να αποδεχτούν την καθόλου ευχάριστη κατάσταση.
2. Βάζουν τα παιδιά στην διαδικασία να διαλέξουν με ποιον γονιό θα πάνε. Κι αυτό είναι κάτι που τα γεμίζει με ενοχές, άγχος, σύγχυση. Λάβετε μόνοι σας τις αποφάσεις σας ώστε τα παιδιά να μην αισθάνονται υπεύθυνα.
3. Εξαγοράζουν και απειλούν τα παιδιά, για να καλύψουν τις δικές τους ματαιοδοξίες, και έτσι τα μαθαίνουν να λειτουργούν κατά αυτόν τον τρόπο.
4. Δεν τους θυμίζουν  ότι παρά τον χωρισμό εξακολουθούν να είναι η μαμά και ο μπαμπάς και πως η αγάπη τους θα εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Ο φόβος της απώλειας είναι τεράστια συναισθηματική επιβάρυνση για μια παιδική ψυχή.
5. Μιλούν στα παιδιά σαν να έχουν απέναντί τους κάποιον ενήλικα προκειμένου να κερδίσουν τη συμπάθεια ή τη συναισθηματική τους υποστήριξη.
6. Δεν επιτρέπετε να  προσβάλουν με κάθε τρόπο τον άλλο γονέα και να δημιουργούν με αυτόν τον τρόπο σύγχυση, ενοχές, θλίψη, ανασφάλεια και χαμηλή αυτοπεποίθηση στα παιδιά.
7. Αποξενώνουν το παιδί από τον άλλο γονέα για δικούς τους εγωιστικούς λόγους . Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο δυσανασχετούν πολλά παιδιά αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.
8. Ζητούν από τα παιδιά να κατασκοπεύσουν και να μάθουν λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής του άλλου γονέα. Αφήστε τα παιδιά να απολαύσουν την παιδική τους ηλικία, χωρίς τις ευθύνες των ενήλικων στις πλάτες τους.
9. Μαθαίνουμε στα παιδιά να σέβονται την επιλογή του άλλου γονέα, είτε αυτός είναι σύντροφος, είτε εργασία κ.α.

Επανορθώστε τα λάθη σας, βάλτε τον εγωισμό σας  στην άκρη και μάθετε στα παιδιά σας να απολαμβάνουν την σπουδαιότητα της ζωής. Πολλοί χωρισμένοι γονείς διαβάζοντας τα παραπάνω λάθη μπορεί να αναγνωρίσουν δικές τους συμπεριφορές και να ταυτιστούν.
Δεν είναι ποτέ αργά να διορθώσει κανείς τα λάθη του!!!
Ζητήστε συγνώμη στα παιδιά λέγοντας και δείξτε ότι πραγματικά λυπάστε για ότι έγινε.
Εξηγήστε λεπτομερώς τι ακριβώς έχετε κάνει λάθος και αλλάξτε τη συμπεριφορά σας 'δω και στο εξής.
Πείτε του να σας λέει πότε αισθάνεται άβολα και πότε το ενοχλεί η συμπεριφορά σας, επιτρέψτε του να χρησιμοποιήσει μια μέθοδο συμπεριφοράς, π.χ. κάθε φορά που ξεφεύγετε να σηκώνει το χέρι του λέγοντας σας  STOP!!!!!!
Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας, να ζήσουν φυσιολογικά και να κατανοήσουν ότι το διαζύγιο δεν θα αλλάξει την ζωή τους!!

Μαρία Τσακνή
Η αρθρογράφος της Γραφίδας Σιντικής, κα Μαρία Τσακνή γεννήθηκε στο Γόνιμο και διαμένει στο Σιδηρόκαστρο.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.