Tuesday, November 17, 2015

Νέα παρέμβαση της Φωτεινής Αραμπατζή για την κυβερνητική ολιγωρία απέναντι στην οζώδη δερματίτιδα

Την απαράδεκτη ολιγωρία της Κυβέρνησης για την εξάπλωση της οζώδους δερματίτιδας στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας, επισημαίνει η Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική ερώτηση της
Τον μεγάλο κίνδυνο, που αντιμετωπίζει πλέον η Ελληνική κτηνοτροφία, λόγω της ολιγωρίας της Κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, που θα απέτρεπαν την υφιστάμενη έξαρση αλλά και εξάπλωση της ιδιαίτερα μολυσματικής ασθένειας των ζώων, της οζώδους δερματίτιδας στη χώρα μας, επισημαίνει η Τομεάρχης Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης, που συνυπέγραψε.

Η Σερραία Βουλευτής και οι 5 συνυπογράφοντες συνάδελφοι της,  στηλιτεύουν το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν προληπτικοί εμβολιασμοί, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου, στα σύνορά μας με την Τουρκία, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν οδηγηθεί σε σφαγή περίπου 2.500 αγελάδες εξ αιτίας της νόσου. Ζητούν παράλληλα άμεση ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό για το αν προτίθεται να ζητήσει από την ΕΕ, την εξαίρεση της χώρας μας από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τον μαζικό εμβολιασμό τόσο στους προσβεβλημένους, όσο και στους γειτονικούς Νομούς της χώρας, καθώς και για τις άμεσες ενέργειες, που προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων και την τήρηση αλλά και αυστηροποίηση των ελεγκτικών μέτρων (μαζικοί εμβολιασμοί, απαγόρευση μετακίνησης των ζώων, έλεγχος σε τοπικά εργαστήρια, κτηνιατρική επιτήρηση κλπ).


Υπενθυμίζουμε ότι για το σχετικό ζήτημα η κ. Αραμπατζή είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς τον Υφυπουργό Αγρ. Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Σγουρίδη από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στον πληγέντα από την νόσο, Νομό Έβρου, στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 ως επικεφαλής κλιμακίου της ΝΔ, είχε τονίσει σε συνέντευξή της στα τοπικά ΜΜΕ ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική δουλειά στο θέμα της πρόληψης αφού το Υπουργείο έδρασε με τεράστια καθυστέρηση παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και προειδοποιήσεις από όλους τους τοπικούς φορείς.
Αναλυτικά, η κατατεθείσα ερώτηση που συνυπέγραψε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ  ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
κ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΘΕΜΑ:  Οζώδης  δερματίτιδα  βοοειδών

Η ελληνική κτηνοτροφία για άλλη μια φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα, σοβαρή απειλή που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομική επιβίωση χιλιάδων κτηνοτροφικών οικογενειών, αλλά και ολόκληρου του κλάδου.
Μετά τον καταρροϊκό πυρετό που σε πολλές περιπτώσεις, αφάνισε ολόκληρες κτηνοτροφικές μονάδες, τώρα χιλιάδες κτηνοτρόφοι μας, έχουν να αντιμετωπίσουν και την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών,  μιας νόσου που προκαλεί πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Ήδη μέχρι και σήμερα έχουν οδηγηθεί σε σφαγή περίπου 2.500 αγελάδες εξαιτίας της νόσου και σύμφωνα με τις κτηνιατρικές προβλέψεις, ακόμα είμαστε στην αρχή.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία, ο εμβολιασμός επιτρέπεται σε ένα νομό και μόνο ύστερα από την εμφάνιση κρούσματος, και αυτό γιατί υπάρχει απαγόρευση στις εξαγωγές κρέατος και γάλακτος προς τρίτες χώρες μετά την εμφάνιση του κρούσματος.  Η χώρα μας όμως έχει χαμηλή ως και μηδαμινή εξαγωγική δραστηριότητα στα προϊόντα αυτά, οπότε το επιχείρημα ορισμένων δημοσίων φορέων, πως ο εθνικός εμβολιασμός θα προκαλούσε πλήγμα στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες δεν ευσταθεί. Επίσης και το κόστος των αποζημιώσεων που θα κληθεί να πληρώσει η ΕΕ, θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, από αυτό της προμήθειας των εμβολίων.
Δυστυχώς και σε αυτήν την περίπτωση, η ολιγωρία της πολιτείας, είναι παροιμιώδης. Ενώ εδώ και αρκετό καιρό οι κτηνοτρόφοι μέσα από τους συλλόγους τους, ζητούσαν από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίσημες παρεμβάσεις προς την ΕΕ, ώστε να εξαιρεθεί η χώρα μας από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και να επιτραπεί ο εμβολιασμός στο σύνολο της εθνικής αγέλης, η Κυβέρνηση αντί αυτού, έμεινε άπραγη, με τραγικό αποτέλεσμα, την έξαρση της νόσου.
Τα μέτρα απαγόρευσης στη διακίνηση των ζώων, δεν τηρήθηκαν σωστά, η εργαστηριακή διάγνωση καθυστέρησε την σφαγή των προσβεβλημένων κοπαδιών, λόγω αποστολής των δειγμάτων σε εργαστήριο της Αθήνας και τέλος, αν και τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν σε Τούρκικα κοπάδια, κοντά στα σύνορά μας, δυστυχώς δεν εφαρμόστηκαν προληπτικοί εμβολιασμοί, στους Θρακικούς νομούς.
Ο κίνδυνος καταστροφής της εθνικής μας παραγωγής σε κρέας και γάλα, από αυτή τη νόσο, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Έστω και τώρα λοιπόν η πολιτεία οφείλει να ζητήσει την εξαίρεση της χώρας μας από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τον άμεσο εμβολιασμό του συνόλου της εθνικής αγέλης, προτού να είναι πολύ αργά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.  Προτίθεστε να ζητήσετε από την ΕΕ, την εξαίρεση της χώρας μας από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τον μαζικό εμβολιασμό τόσο στους προσβεβλημένους, όσο και στους γειτονικούς Νομούς της χώρας;
2.  Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων, αλλά και την τήρηση και αυστηροποίηση των ελεγκτικών μέτρων (μαζικοί εμβολιασμοί, απαγόρευση μετακίνησης των ζώων, έλεγχος σε τοπικά εργαστήρια, κτηνιατρική επιτήρηση κλπ);
3.  Γιατί δεν εφαρμόστηκαν προληπτικοί εμβολιασμοί, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου, στα σύνορά μας με την Τουρκία;

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.