Thursday, November 19, 2015

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής ο Αλέξης Χαρίτσης

Ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής, συνοδευόμενος από το Γενικό Διευθυντή Εθνικής Αρχής Συντονισμού, Ιωάννη Φίρμπα.
Στην ομιλία του επικεντρώθηκε στη σημασία που διαδραματίζει - και πρέπει να εξακολουθήσει να διαδραματίζει - η Πολιτική Συνοχής για τη σύγκλιση των περιφερειών της ΕΕ και τη μείωση των μεταξύ τους ανισοτήτων κατ’ επιταγή της Συνθήκης για οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.
Χαρακτήρισε την Πολιτική Συνοχής ως τη βασικότερη πολιτική επενδύσεων της ΕΕ με στόχο τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και γενικότερα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Μια πολιτική που συμβάλλει και στην επίτευξη στόχων πολλών ακόμη πολιτικών, όπως μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως είναι το προσφυγικό ζήτημα, η ανθρωπιστική κρίση και η αντιμετώπισή τους με πολιτικές κοινωνικής ένταξης.
Στην ατζέντα υπήρχε επίσης το ζήτημα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας θα λειτουργήσει προωθητικά με την ενεργή συμμετοχή της και στην επικείμενη Σύνοδο για το Κλίμα στο Παρίσι, μια από τις τελευταίες ευκαιρίες, όπως είπε, να καταλήξουμε σε δεσμευτική συμφωνία για όλους. Ο κ. Χαρίτσης, αναφερόμενος στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ότι η χώρα, παρά την κρίση, έχει προγραμματίσει να διαθέσει περίπου το 19% από το σύνολο των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων που της αναλογούν, σε σχετικές παρεμβάσεις. Ποσοστό που υπερβαίνει κατά 30% την υποχρέωση της χώρας βάση των διεθνών συμφωνιών.
Στη συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα INTERREG, που χρηματοδοτεί δράσεις με στόχο την ενίσχυση της χωρικής συνοχής και φέτος εορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία του προγράμματος για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, την ενίσχυση των διασυνοριακών συνεργασιών, τη δημιουργία διακρατικών δράσεων και την ανάδειξη κοινών ευκαιριών σε μακροπεριφερειακό επίπεδο. Έκανε ειδική αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα και στις νέες προκλήσεις που προκύπτουν, όπως η ανθρωπιστική κρίση και η αντιμετώπιση τους με πολιτικές κοινωνικής ένταξης. Σημείωσε ότι στις σημερινές κρίσιμες και πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, καλούμαστε όλοι να επιδείξουμε αλληλεγγύη με ενεργητικές πολιτικές που θα επιβεβαιώνουν τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ.

Αντιλαμβανόμαστε,
είπε, το προσφυγικό ως ζήτημα που αλλάζει δομικά τη λειτουργία των ευρωπαϊκών
κοινωνιών και οικονομιών και για την αντιμετώπισή του πρέπει να λάβουμε
τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, ακόμη και με ρυθμιστικές παρεμβάσεις, αλλά σε
κοινοτικό επίπεδο, διότι η στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος δεν είναι
δυνατόν να περιορίζεται στα εθνικά σύνορα και να είναι αποσπασματική. Μεταξύ άλλων
χρειάζεται να ενισχύσουμε τους διαθέσιμους πόρους, χωρίς όμως να
διακινδυνεύσουμε άλλες κοινωνικές ή αναπτυξιακές προτεραιότητες των
διαρθρωτικών ταμείων.

Τέλος,
στη συζήτηση για την ανάγκη απλοποίησης της γραφειοκρατικής διαδικασίας όσον
αφορά τη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, από τα οποία
χρηματοδοτείται και το ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης τόνισε τη θέση της χώρας μας, ότι
αναφορικά με τη χρήση των πόρων οφείλουμε να διευκολύνουμε κατά το δυνατό τους
τελικούς ωφελούμενους, αφού εκεί καταγράφεται το τελικό αποτέλεσμα και
αξιολογείται η επιτυχία της συγκεκριμένης χρηματοδότησης. Ο Υφυπουργός
υπογράμμισε ότι ειδικά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που αποτελεί τη
συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την
ΕΕ, και ταυτόχρονα μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, πρέπει να διευκολυνθεί
προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στις δυνατότητες ανάπτυξης που παρέχονται
μέσω της Πολιτικής Συνοχής με όσο το δυνατόν απλούστερο και αποτελεσματικότερο
τρόπο.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.