Wednesday, November 23, 2016

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 1ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 1ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών χορών "ο ΠΥΡΡΟΣ", το οποίο έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο «Πηγή» στα Λουτρά Σιδηροκάστρου το τριήμερο που μας πέρασε, 18-19-20 Νοεμβρίου 2016.
Ως πρόεδρος του συλλόγου και ως διοργανωτής του σεμιναρίου, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς:
• Τους συνέδρους συνολικά αλλά και έναν-έναν ξεχωριστά, διότι μας εμπιστεύθηκαν, αψηφώντας την μακρινή απόσταση-διαφορετική για τον καθένα-ταξίδεψαν και συμμετείχαν τελικά με ενδιαφέρον και προσήλωση τόσο στα μαθήματα του σεμιναρίου όσο και στο γλέντι του Σαββάτου συγχορεύοντας όλοι μαζί στο μεγάλο κύκλο του χορού!.
• Τους εισηγητές, που με ιδιαίτερο σεβασμό στην παράδοση, παρουσίασαν τους χορούς και τα τραγούδια της περιοχής τους.
• Πρώτα-πρώτα, το δάσκαλο όλων μας τον κ. Γιάννη Πραντσίδη που μαζί με το γιό του το Δήμο Πραντσίδη μας ταξίδεψαν νοητά στη Βόρεια Θράκη, μέσα από τους χορούς, τα τραγούδια, τα ήθη και τα έθιμα.
• Τον κ. Γιώργο Ζιώγα, που κι αυτός με τη σειρά του μας ταξίδεψε στη Δυτική Θράκη, παρουσιάζοντας τους ζωναράδικους χορούς του Έβρου. Τον κ.
• Τον κ. Κώστα Μήτση που συνέχισε το ταξίδι μας στη Δυτική πλευρά της Ελλάδας, στα Μαστοροχώρια, χορεύοντας και τραγουδώντας με το ιδιαίτερο ύφος που αρμόζει στην περιοχή, τους χορούς και τα τραγούδια της Κόνιτσας.
• Την κ. Αγλαΐα και το σύζυγό της τον κ. Πασχάλη Καρτάλη που μας παρουσίασαν τους ντόπιους χορούς με ζουρνάδες και νταούλια, από τον αρχαιότερο και αριστοκρατικό συνοικισμό, το «Βαρόσι» Σιδηροκάστρου.
• Την κ. Χαλίλη Σύρμω, για την παρουσίαση και ανάδειξη της μοναδικά όμορφης Βλάχικης γυναικείας ενδυμασίας των Γραμμουστιάνων, που οι απόγονοί τους κατοικούν στο Σιδηρόκαστρο.
• Τέλος τον υπογράφοντα και χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου Βλάχων Σιδηροκάστρου κ. Αθανάσιο Κασελούρη για την νοητή περιήγηση που μας έκανε από την κοιτίδα των Βλάχων τη Γράμμουστα, ως τα Βλάχικα καλύβια του Λαϊλιά και το Σιδηρόκαστρο, διδάσκοντας τους χορούς και τα βλαχόφωνα τραγούδια των Γραμμουστιάνων.

Επίσης, μοναδική επιτυχία σημείωσε το γλέντι του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου, στο οποίο οι παραδοσιακές μελωδίες των εξαίρετων οργανοπαιχτών: Δημήτρης Αλταντσίδης, Βαγγέλης Δωρόπουλος, Παναγιώτης Ελληνίδης, Γιώργος Ματθαίου, Σάκης Χατζηανδρέας, ζουρνάδες Αριστείδης Δράμαλης, Μαντζίρης Ηλίας και Γιάννης Δράμαλης, αλλά και των τραγουδιστών: Κώστας Μήτσης, Γιώργος Ζιώγας και Δημήτρης Αλταντσίδης μάγεψαν πραγματικά στην κυριολεξία με τις μελωδίες τους το κοινό.
Βεβαίως και οι έμπειροι και καταξιωμένοι χοροδιδάσκάλοι-εισηγητές, μπροστάρηδες στο μεγάλο κύκλο του χορού, εξέπληξαν με τον εντυπωσιακό χορό τους παρευρισκόμενους.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους χορευτές τους-μέλη που συμμετείχαν και έδωσαν μια διαφορετική διάσταση στο προαναφερόμενο γλέντι:
Χορευτικός Όμιλος Καβάλας, Σύλλογος Σταρτσοβιτών Νέου Πετριτσίου, Βλάχων Σιδηροκάστρου, Νέου Σουλίου, Χαρωπού, Αμμουδιάς, Γεφυρουδίου, καθώς και τους συναδέλφους χοροδιδασκάλους: Δήμο Γκίκας, Ζωή Βεσυροπούλου, Πασχάλης Μπούτης, αλλά και πολλοί άλλοι φίλοι, λάτρεις της παράδοσης.
Να είστε όλοι καλά να ανταμώσουμε ξανά του χρονου στο 2ο Σεμινάριο.


Με εκτίμηση
Αθανάσιος Κασελούρης

Επιπλέον φωτογραφίες από τα μαθήματα αλλά και τα γλέντια του 1ου σεμιναρίου στα Λουτρά Σιδηροκάστρου!


























No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.