Monday, November 28, 2016

Φωτεινή Αραμπατζή σε Βαγγέλη Αποστόλου: Τραγικά ελλειμματική και απούσα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τη υπεράσπιση των εμβληματικών αγροτικών μας προϊόντων

Τη πλήρη αδράνεια και τα λάθη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο ζήτημα της προστασίας εμβληματικών, εθνικών αγροτικών μας προϊόντων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων των Διεθνών Συμφωνιών μεταξύ Ε.Ε. – Καναδά και Ε.Ε. - Ν. Αφρικής, στηλίτευσε η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ, βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε παρέμβασή της στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Η κ. Αραμπατζή στη συζήτηση με θέμα την σχετική ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, μίλησε για πλήρη ασυνέπεια λόγων και έργων της παρούσας Κυβέρνησης όσον αφορά στην αναθεώρηση διατάξεων των εν λόγω Συμφωνιών, τις οποίες η παρούσα Κυβέρνηση θεωρούσε δυσμενείς για τα ελληνικά συμφέροντα, όταν ήταν στην αντιπολίτευση ωστόσο δεν έπραξε τίποτα για να τις βελτιώσει.
Η Σερραία βουλευτής υπογράμμισε ότι η εμπορική Συμφωνία CETA E.E. – Καναδά υπογράφηκε στις 30-10-2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για λογαριασμό της χώρας μας, 3 χρόνια μετά το κείμενο της πολιτικής συμφωνίας, με την ελληνική Κυβέρνηση παντελώς απούσα. Όχι μόνο από τη χρήση του βέτο, του οποίου υπεραμυνόταν ο Υπουργός όταν ήταν στα αντιπολιτευτικά έδρανα αλλά και από στοιχειώδεις διαπραγματευτικές διεκδικήσεις, όπως έπραξαν άλλα κράτη – μέλη (μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Αυστρία και η Γερμανία) όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως κατά το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου στη Μπρατισλάβα στις 18-10-2016, λίγο πριν την οριστική υπογραφή.
Αντιθέτως, όπως σημείωσε η κ. Αραμπατζή, μετέθεσε για το μέλλον, δια στόματος του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη, την άμβλυνση των υπαρχόντων προβλέψεων για την προστασία της Φέτας στον Καναδά, αφήνοντας αναιτιολόγητα «μετέωρη» μία εθνική διεκδίκηση.
Αναφορικά δε με τη Συμφωνία Ε.Ε. - Ν. Αφρικής, η διαπραγματευτική πορεία της οποίας αποτελεί εξ ολοκλήρου ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η κ. Αραμπατζή επισήμανε ότι η ΝΔ επί διακυβέρνησής της είχε αρνηθεί να τη δεχθεί ως «πλήττουσα ευθέως τα ελληνικά συμφέροντα» ενώ αντιθέτως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  με την παροιμιώδη αβελτηρία της απέτυχε να προστατέψει τόσο την ελληνική Φέτα όσο και τις Ελιές Καλαμάτας, τη στιγμή που προστατεύονται 251 άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Η κ. Αραμπατζή ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πλήρη ενημέρωση για τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο σχετικό Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., στο οποίο και θα τεθεί προς έγκριση η Συμφωνία Ε.Ε. – Ν. Αφρικής καθώς και για την στάση, που προτίθεται η κυβέρνηση να τηρήσει, όταν θα τεθεί στην Ελληνική Βουλή προς ψήφιση, το 2017, η Συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά.
Αναφερόμενη δε στο ζήτημα των μεγάλων ανατροπών στην αγορά γάλακτος, αφού για πρώτη φορά αίρεται η αποκλειστικότητα και η υποχρεωτικότητα της χρήσης νωπού γάλακτος για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού στον τροποποιημένο Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε, όπως και σε πολλές κατά το παρελθόν σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της, ότι οι ελλειμματικές πολιτικές της παρούσας Κυβέρνησης, σε επίπεδο ΕΕ ανοίγουν την «κερκόπορτα» για τις αθρόες εισαγωγές ξένου γάλακτος. Υπονομεύουν έτσι το διαφορικό πλεονέκτημα του ελληνικού γιαουρτιού, σε μία κρίσιμη περίοδο, την ώρα, που η Τσεχία διεκδικεί τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» στα προϊόντα της.
Κάλεσε δε τον κ. Αποστόλου, να καταθέσει την επίσημη αλληλογραφία του με τους αρμόδιους Ευρωπαίους Επίτροπους κ.κ. Andriukaitis και Hogan τονίζοντας ότι ο κ. Abdriukaitis σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει πανηγυρίζοντας η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε πρόσφατη απάντηση του σε σχετική Ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, δεν επιβεβαίωσε δυστυχώς την κατοχύρωση του ελληνικού αιτήματος για προστασία του όρου «ελληνικό γιαούρτι» έναντι της Τσεχίας αλλά μίλησε «δωδεκάμηνη αναβολή» στις διεκδικήσεις της τελευταίας για τον όρο «ελληνικό γιαούρτι».

Το link της σχετικής παρέμβασης της κ. Αραμπατζή είναι το εξής:
Παρέμβαση Αραμπατζή σε Επιτρ. Παραγ. & Εμπορίου για διεθνείς Συμφωνίες στα αγρ. προϊόντα 24/11/2016 https://youtu.be/XM64yaGnsR0

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.