Monday, November 21, 2016

Τέταρτη θητεία διεκδικεί η Άνγκελα Μέρκελ «κόντρα στον λαϊκισμό»

«Αντίβαρο» σε Brexit και Τραμπ


Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοινώνει ότι διεκδικεί τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βερολίνο, Γερμανία
«Παρούσα» στις εκλογές του 2017 δήλωσε και επισήμως η Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαιώνοντας ότι διεκδικεί τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας. Στέλνοντας μήνυμα που θέλει να ακουστεί και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού στη σκιά της εκλογής Τραμπ, η Μέρκελ τόνισε ότι στόχος της είναι η συνοχή της κοινωνίας και θα δώσει μάχη για τις δημοκρατικές αξίες απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού. Χαιρετίζει την ανακοίνωση Μέρκελ για νέα θητεία το αδελφό κόμμα CSU και οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας.

Χαιρετίζουν την απόφαση για τη διεκδίκηση τέταρτης θητείας το αδελφό κόμμα των Χριστιανοικονωνιστών της Βαυαρίας (CSU), καθώς και σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας.

«Δήλωσα σήμερα στην Εθνική Επιτροπή [των Χριστιανοδημοκρατών, CDU] ότι είμαι έτοιμη να θέσω ξανά υποψηφιότητα για το αξίωμα. Το σκεφτόμουν για ατελείωτο καιρό. Η απόφαση [να διεκδικήσω] για τέταρτη θητεία έπειτα από 11 χρόνια στο αξίωμα, είναι κάθε άλλο παρά απλή» ανακοίνωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας συνάντησης με υψηλόβαθμα στελέχη του CDU.

Η 62χρονη ηγέτις των Χριστιανοδημοκρατών επισήμανε ότι θέλει να εκτίσει πλήρη, τετραετή θητεία.

«Η μάχη για τις αξίες μας καθώς και η υπεράσπιση του τρόπου ζωή μας» απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού θα είναι τα βασικά στοιχεία της εκστρατείας της. «Ο στόχος μου είναι να εργαστώ για τη συνοχή της κοινωνίας» δήλωσε η Μέρκελ και υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ώθηση στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής και φύλου.

Η Μέρκελ εκτίμησε ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2017 θα είναι «οι δυσκολότερες» που έχουν γίνει «τουλάχιστον από την Επανένωση» του 1990, λόγω της πόλωσης της κοινωνίας και των πρόσφατων εκλογικών επιτυχιών του ξενοφοβικού, αντιμεταναστευτικού, κινήματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το ακροδεξιό κόμμα πέτυχε εντυπωσιακές νίκες φέτος στις περιφερειακές εκλογές, εκμεταλλευόμενο τον φόβο και τη δυσαρέσκεια από την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα το 2015.

Η 62χρονη Μέρκελ θεωρείται «δύναμη σταθερότητας» στην Ευρώπη εν μέσω της αβεβαιότητας που εγείρει η απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και «οχυρό» των αξιών της Δύσης στη σκιά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Διατελεί καγκελάριος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας τα τελευταία 11 χρόνια.

Η ίδια χαρακτήρισε, ωστόσο, «πομπώδεις και παράλογες» τις εκκλήσεις εκείνων που την θεωρούν ως την τελευταία ηγέτιδα που μπορεί να υπερασπιστεί «τον ελεύθερο κόσμο» και τις δημοκρατικές αξίες απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού, όπως αυτός εκφράστηκε με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και με το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit στη Βρετανία.

«Αυτό το καθήκον δεν μπορεί να το αναλάβει ένας άνθρωπος μόνος του. Οι νίκες επιτυγχάνονται από τους πολλούς» τόνισε.

Ο ηγέτης των συντηρητικών συμμάχων της Μέρκελ στη Βαυαρία χαιρέτισε την απόφασή της να διεκδικήσει τέταρτη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές του 2017.

«Τώρα θέλουμε την εμπιστοσύνη του λαού για άλλα τέσσερα χρόνια και επομένως είναι καλό που έχουμε σαφήνεια» είπε ο Χορστ Ζεεχόφερ ενώ κατευθυνόταν σε συνεδρίαση του κόμματός του, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) στο Μόναχο.

Μολονότι σύμμαχοι, η CSU και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ έχουν διαφωνήσει για την πολιτική ανοιχτών συνόρων που ακολουθεί η καγκελάριος απέναντι στους πρόσφυγες.

Τη διεκδίκηση τέταρτης θητείας χαιρετίζουν και σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας.

«Δεν υπήρχε υπήρχε εναλλακτική, η καγκελάριος έπρεπε να είναι ξανά υποψήφια. Χαιρετίζω το γεγονός ότι υπάρχει τώρα σαφήνεια» είπε ο Ράινερ Ντούλγκερ, πρόεδρος της Ένωσης εργοδοτών μετάλλου (Gesamtmeetall) στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

Επίσης ο Ίνγκο Kράμερ, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εργοδοτών (BDA) ανέφερε ότι η Γερμανία είναι σήμερα οικονομικά και πολιτικά «καταφύγιο σταθερότητας στην Ευρώπη».

«Η Άνγκελα Μέρκελ συνεισέφερε ουσιαστικά σε αυτό με το να ηγείται της χώρας μας με σύνεση σε μια εποχή γεμάτη κρίσεις. Για την γερμανική οικονομία είναι μια αξιόπιστη εταίρος σε ταραγμένους καιρούς» όπως δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα.

Ο Μάρτσελ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου επαίνεσε και αυτός με τη σειρά του την πολιτική της Μέρκελ: «Η Γερμανίδα καγκελάριος και οι εταίροι της πολιτεύτηκαν συνετά στη Γερμανία και την Ευρώπη τα περασμένα χρόνια και διαχειρίστηκαν πολλούς τομείς με έξυπνο πραγματισμό-ρεαλισμό. Τα σημαντικότερα καθήκοντα της επόμενης κυβέρνησης είναι να καταστήσουν τη Γερμανία ικανή να αντιμετωπίσει το μέλλον σε θέματα παιδείας, καινοτομίας και υποδομών και να ανοίξει το δρόμο για την ισότητα των ευκαιριών και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην οικονομία και την κοινωνία» σημείωσε.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΗΓΗ news.in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.