Monday, November 28, 2016

«Μύλος» στην Ευρώπη με τις ασφαλιστικές εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών!

Γράφει ο Λάμπρος Καραγεώργος
Δυο μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες της Ρουμανίας η Astra και η Carpatica, η Enterprise από το Γιβραλτάρ, και η Setanta Insurance Company από την Μάλτα που έχουν αναστείλει τις ασφαλιστικές τους δραστηριότητες έχουν θέσει υπό δοκιμασία όλο το διασυνοριακό σύστημα ασφάλισης αστικής ευθύνης οχημάτων που είχε στήσει τα προηγούμενα χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πρόκειται για ένα σύστημα αλληλοκάλυψης που συναποτελείται από τα Γραφεία Διεθνούς Ασφάλισης (πράσινη κάρτα) και τα Επικουρικά Κεφάλαια Αυτοκινήτων της κάθε χώρας ή όπως αλλιώς αυτά λέγονται.
Ωστόσο η έντονη δραστηριότητα στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων εταιρειών με την αξιοποίηση του καθεστώτος της Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις, μοιάζει τελικά να είναι ανεξέλεγκτη, έχει προκαλέσει ρήγματα σε αυτό το καθεστώς αποζημιώσεων καθώς καλούνται να καταβάλλουν αποζημιώσεις οργανισμοί (Επικουρικά Κεφάλαια και Γραφεία Διεθνούς Ασφάλισης) τα οποία δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ πίσω τα λεφτά τους από τους αρμόδιους φορείς της χώρας έδρας της εταιρείας που ανέστειλε τις δραστηριότητες της.
Τέτοιου είδους είναι το παράδειγμα της Enterprise με έδρα το Γιβραλτάρ, η οποία ανήκει στη σύστημα εγγυήσεων της Μεγάλης Βρετανίας, ωστόσο το εν λόγω «επικουρικό»αρνείται να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις τους επικαλούμενο το γεγονός ότι έδρα της εταιρείας ήταν το Γιβραλτάρ.

Επίσης οι Ιρλανδοί καλούνται να αποζημιώσουν τη δραστηριότητα της Setanta Insurance Company με έδρα τη Μάλτα η οποία όπως λέγεται στη χώρα της είχε μηδαμινή δραστηριότητα στον κλάδο αυτοκινήτου, ιδιαίτερα έντονη όμως στην Ιρλανδία. Στην Ιρλανδία έχει ξεσπάσει μία νομική διαμάχη σχετικά με το ποιος θα καλύψει τους ασφαλισμένους.
Και η Ρουμανική Astra είχε παρουσία στη γειτονική ασφαλιστική αγορά της Ουγγαρίας.
Όλες αυτές οι εξελίξεις θέτουν επί τάπητος την ανάγκη επανεξέτασης του όλου καθεστώτος διασυνοριακής ασφάλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως από την πλευρά της προστασίας των εγγυητικών μηχανισμών όπως είναι τα επικουρικά κεφάλαια και τα γραφεία διεθνούς ασφάλισης, από ασφαλιστικές δραστηριότητες εταιρειών ΕΠΥ, που αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Μέχρι τώρα οι Βρυξέλες «αρνούνταν» να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη λειτουργία αυτών των μηχανισμών, θεωρώντας ότι το πλαίσιο είναι υπεραρκετό και λειτουργεί σωστά. Η περίπτωση των ΕΠΥ όμως ανέδειξε τα τρωτά σημεία. Ήδη τοΕλληνικό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης και το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτωνεξετάζουν τη δυνατότητα αγωγής κατά των Βρετανών για την άρνηση τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις σε σχέση με την Enterprise. Οι άνθρωποι του Επικουρικού θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες για τον λόγο αυτό.
Μάλιστα μαζί με την Ελλάδα έχουν συνασπισθεί και άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ιταλία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα. Ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις όλα αυτά τα θέματα ευθυνών του κάθε οργανισμού αντιμετωπίζονταν στο πλαίσιο μία τυπικής διαδικασίας καθορισμένης από τη νομοθεσία. Τώρα η έντονη δραστηριότητα τωνεταιρειών ΕΠΥ σε ορισμένες χώρες έχει αλλάξει τα δεδομένα...
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το όλο θέμα αρχίζει να απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση των ασφαλιστικών εταιρειών την Insurace Europe, η οποία μέχρι τώρα θεωρούσε ότι το πρόβλημα αφορούσε κάποιον κακοπληρωτή μιας μη ανεπτυγμένης χώρας...

ΠΗΓΗ nextdeal.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.