Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ - Τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις απόψεις σας, μπορείτε να τα στείλετε στο email: grafida.sintikis@gmail.com, & στο 6945488779 . Δυναμώστε την φωνή σας, μέσα από το μοναδικό blog στην Σιντική που ανήκει στον πολίτη.
Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 90 ετών ο Φιντέλ Κάστρο, όπως ανακοίνωσε στην Αβάνα ο αδελφός του και νυν ηγέτης της χώρας, Ραούλ. «Ο comandante της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ. Hasta la victoria, siempre» είπε.
Στην Κούβα κηρύχθηκε πένθος 9 ημερών, μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, όποτε θα γίνει η αποτέφρωση.
Το άκουσμα της είδησης του θανάτου του προκάλεσε εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, όπου ζουν χιλιάδες Κουβανοί.
Αρκετοί βγήκαν στους δρόμους με σημαίες της Κούβας για να πανηγυρίσουν το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.
Ο Φιντέλ Κάστρο αποσύρθηκε από τα δημόσια πράγματα το 2008, ενώ το 2011 εγκατέλειψε οριστικά και τα τελευταία αξιώματα που κατείχε, έστω και τυπικά.
Από τότε ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και οι εικόνες που έρχονταν στην επικαιρότητα ήταν από ηγέτες άλλων χωρών που έσπευσαν στην Αβάνα για να τον συναντήσουν.
Ο Φιντέλ αραιά και πού αρθρογραφούσε στην επίσημη εφημερίδα του ΚΚ Κούβας, ενώ δεν έλειπαν και τα «καρφιά» του για τις πολιτικές και διεθνείς εξελίξεις.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το πρόσφατο άνοιγμα των ΗΠΑ του Μπαράκ Ομπάμα προς την Κούβα, για το οποίο είχε επιφυλάξεις.
Ο θάνατός του, πάντως, έρχεται να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο του Ψυχρού Πολέμου που οδήγησε τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής, το 1962. Διαβάστε επίσης:
Ο Φιντέλ Αλεχάνδρο Κάστρο Ρους γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στην Κούβα. Ήταν γιος ενός Ισπανού μετανάστη, που εργαζόταν στις φυτείες ζάχαρης. Ο ίδιος ο Φιντέλ πρόσθεσε το όνομα Αλεχάνδρο (Αλέξανδρος), όταν σε ηλικία 17 ετών διάβασε για τα κατορθώματα του βασιλιά της Μακεδονίας.
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, ασχολήθηκε με την πολιτική και ταξίδεψε ως φοιτητής σε αρκετές χώρες της περιοχής. Μετά την αποφοίτησή του, το 1950, άσκησε τη δικηγορία στην πρωτεύουσα κυρίως για λογαριασμό των φτωχών και μη προνομιούχων. Την περίοδο εκείνη η Κούβα ζούσε τα τελευταία χρόνια του καθεστώτος Μπατίστα. Ο Κάστρο θεωρούσε ότι το καθεστώς αυτό μπορούσε να ανατραπεί μόνο με επανάσταση.
Μαζί με τον αδελφό του Ραούλ, ίδρυσε μια παράνομη οργάνωση με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος. Η προσπάθεια έγινε στις 26 Ιουλίου 1953 και ήταν αποτυχημένη. Ο Φιντέλ και ο αδελφός του συνελήφθησαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 15 ετών. Ο Φιντέλ στο δικαστήριο εκφώνησε ένα λόγο που αργότερα έγινε γνωστός με τον τίτλο Η Ιστορία θα με δικαιώσει. Μεταξύ άλλων, είπε στους δικαστές: «Σας προειδοποιώ. Μόλις αρχίζω […] Ξέρω ότι θα υπάρξει συνωμοσία για να με καταδικάσετε στη λήθη. Η φωνή μου όμως δεν θα λυγίσει […] Καταδικάστε με. Δεν έχει σημασία. Η Ιστορία θα με δικαιώσει.»
Τα λόγια του ήταν προφητικά: Το 1955 το καθεστώς χορήγησε γενική αμνηστία, ο Κάστρο απελευθερώθηκε και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Από το Μεξικό και με τη βοήθεια εκατοντάδων άλλων συντρόφων του (μεταξύ αυτών και ο Ερνέστο Γκεβάρα) ο Κάστρο συνέχισε να δουλεύει για την ανατροπή του Μπατίστα.
Το 1959 ο Κάστρο επικεφαλής περίπου 9.000 ανταρτών μπήκε στην Αβάνα. Ο Φουλχένσιο Μπατίστα –τον οποίο δεν στήριζαν πλέον ούτε οι ΗΠΑ- αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.
Από τότε, ο Κάστρο έγινε απλά ο Φιντέλ. Όλοι τον αναγνώριζαν: από τη γενειάδα, τη στρατιωτική του στολή, τις πολύωρες ομιλίες, το χιούμορ, αλλά και τους ελιγμούς που σε δύσκολες περιόδους οικονομικού εμπάργκο του έδιναν νέους –απροσδόκητους- συμμάχους. Αποχώρησε, για λόγους υγείας, το 2008.
Απόστολος Ρουμπάνης
Με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το 1998
Στη Ρουμανία το 1972
Το 2005 σε μαθήματα μπάλας με τον Ντιέγκο Μαραντόνα
Με τον ηγέτη της Νοτίου Αμερικής, Νέλσον Μαντέλα, το 2001 στο Γιοχάνεσμπουργκ
Μπέιζμπολ και πάλι στην Αβάνα το 1964
Με τον τελευταίο πρόεδρο της ΕΣΔΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
Στην Αβάνα με τον αμερικανό γερουσιαστή Τσαλρς ΜακΓκόβερν
Στη Ρουμανία το 1972, ξεκουράζεται και δροσίζεται σε πισίνα
Το 2012 με τον Πάπα Βενέδικτος Στ'
Στην Αβάνα το 2002 με τον Τζίμι Κάρτερ, πρόεδρο των ΗΠΑ το διάστημα 1977-1981
Ως επικεφαλής του Κινήματος των Αδεσμεύτων στα Ηνωμένα Έθνη, το 1979
Φιλικός αγώνας μπέιζμπολ με τον Ούγκο Τσάβες
Το 1998 σε Σύνοδο χωρών της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής
Στην υποδοχή του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' το 1998
Το 2004 με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Σε φωτογραφία του 2012 στον κήπο του
Το 1957 στα δάση της Σιέρα Μαέστρα με τον Ερνέστο Γκεβάρα
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.