Thursday, November 24, 2016

Φ. Αραμπατζή: «Πρωτοφανείς οι μεθοδεύσεις της διοίκησης του ΕΛΓΑ για να περισωθεί το «βαλτωμένο» εδώ και μήνες εκτιμητικό έργο του Οργανισμού. «Μετέωροι» οι πληγέντες παραγωγοί»

Την πρωτοφανή μεθόδευση του Πρόεδρου του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, να ζητήσει με σχετική επιστολή του από την ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ και τις κατά τόπους Περιφέρειες προσωπικό, προκειμένου να προχωρήσει το «βαλτωμένο» εδώ και μήνες εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ, στηλιτεύει η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ, βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή με Ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Η κ. Αραμπατζή τονίζει ότι η «απεργοσπαστική» ενέργεια του Προέδρου του ΕΛΓΑ απέναντι στην πολύμηνη και σχεδόν αδιάλειπτη αποχή των εκτιμητών του Οργανισμού, που διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κατάργηση από την Κυβέρνηση των απολύτως απαραίτητων για την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του εκτιμητικού έργου, εκτός έδρας μετακινήσεών τους, πιστοποιεί την «παράλυση» του Οργανισμού. Υπονομεύει δε τις αποζημιώσεις των δικαιούχων παραγωγών για ζημίες στο φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο, έτους 2016, που ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν εξοφληθεί, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχουν δυστυχώς καν εκτιμηθεί!

Η κ. Αραμπατζή κάνει λόγο για δραματική υπονόμευση του εκτιμητικού έργου των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, για δημιουργία αγροτών 2 ταχυτήτων, που ενώ πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τυγχάνουν εκτίμησης ανάλογα με το αν φτάνει η συγκοινωνία στον τόπο τους ή όχι παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω οδοιπορικά, δεν επιβαρύνουν ούτε ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς προέρχονται από τα τέλη εκτίμησης, που καταβάλλουν οι παραγωγοί υποχρεωτικά κάθε φορά, που δηλώνουν καταστροφές.

Η Σερραία βουλευτής καλεί τον κ. Αποστόλου να απαντήσει με σαφήνεια τί ποσοστό του εκτιμητικού έργου, που έχει προκύψει με βάση τις αναγγελίες ζημιών του έτους 2016 έχει διεκπεραιωθεί μέχρι σήμερα από τον ΕΛΓΑ και μέχρι ποιου μήνα αναγγελίες ζημιών έχει ολοκληρώσει το εκτιμητικό έργο. Επιπρόσθετα, ζητά απαντήσεις για το πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις του έτους 2016 στους πληγέντες παραγωγούς και τί πρόκειται να συμβεί με τις ζημίες, που δεν μπορούν πλέον να εκτιμηθούν λόγω παρέλευσης του κρίσιμου διαστήματος εκτίμησης.

Ζητά δε από τον αρμόδιο Υπουργό άμεση και δίκαιη ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, που διέπει τις αποζημιώσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ για τις μετακινήσεις τους εντός και εκτός έδρας, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη αναστολή του εκτιμητικού έργου, αφήνει «μετέωρους» τους πληγέντες παραγωγούς όσον αφορά στην έγκαιρη πληρωμή των οφειλόμενων σε αυτούς αποζημιώσεων, ιδιαίτερα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, στην οποία και καλούνται να αντιμετωπίσουν τη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή καθώς και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.


Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα 23-11-2016

Ερώτηση

Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Ευάγγελο Αποστόλου


ΘΕΜΑ: «Βαλτωμένο» το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ



Κύριε Υπουργέ,

Με μια πρωτοφανή μεθόδευση ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνης Κουρεμπές ζητά με σχετική επιστολή του από την ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ και τις κατά τόπους Περιφέρειες προσωπικό, προκειμένου να προχωρήσει το «βαλτωμένο» εδώ και μήνες εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ για τις ζημίες, που υπέστησαν οι παραγωγοί, το 2016.

Πιστοποιεί έτσι και επισήμως, την πλήρη διοικητική ανεπάρκεια του ΕΛΓΑ και τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την «παράλυση» του Οργανισμού όσον αφορά στην αποζημίωση των δικαιούχων παραγωγών για ζημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, που ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν εξοφληθεί, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχουν δυστυχώς καν εκτιμηθεί!

Η εικόνα διάλυσης του Οργανισμού, καταδεικνύεται στην πλήρη κυβερνητική αδιαφορία να αντιμετωπίσει την πολύμηνη και σχεδόν αδιάλειπτη αποχή των εκτιμητών του ΕΛΓΑ από το εκτιμητικό έργο, διαμαρτυρόμενοι για την κανονιστική επίλυση των εκτός έδρας μετακινήσεών τους, που με απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση κατήργησε η Κυβέρνηση σας τον Ιούλιο του 2016.

Μετακινήσεις εκτός έδρας, που είχαν διασφαλιστεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση επί προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ στις 31-1-2014 και οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του εκτιμητικού έργου, αφού διασφαλίζουν την απρόσκοπτη και έγκαιρη μετάβαση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ στο σύνολο των πληγεισών περιοχών.
  
Ως γνωστόν τα εν λόγω οδοιπορικά, δεν επιβαρύνουν ούτε ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς προέρχονται από τα τέλη εκτίμησης, που καταβάλλουν οι παραγωγοί υποχρεωτικά κάθε φορά, που δηλώνουν καταστροφές. Χρήματα από λογαριασμό που λειτουργούσε πλεονασματικά, έρχεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα κόβει προκλητικά και αναιτιολόγητα ναρκοθετώντας το εκτιμητικό έργο και υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα των παραγωγών, που πληρώνουν, καταστρέφονται και δεν αποζημιώνονται!


Κατόπιν τούτων και επειδή:

Η δραματική υπονόμευση του εκτιμητικού έργου των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, δημιούργησε αγρότες 2 ταχυτήτων, που ενώ πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τυγχάνουν εκτίμησης ανάλογα με το αν φτάνει η συγκοινωνία στον τόπο τους ή όχι

Η αναγκαστική αναστολή των εκτιμήσεων ζημίας προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορέσουν ή όχι να εκτιμηθούν ζημίες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο λόγω παρέλευσης του κρίσιμου διαστήματος εκτίμησης

Οι πληγέντες παραγωγοί, πέραν του γεγονότος ότι μένουν «μετέωροι» όσον αφορά την έγκαιρη πληρωμή των οφειλόμενων σε αυτούς αποζημιώσεων, καλούνται να αντιμετωπίσουν τη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή καθώς και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οδηγούμενοι σε απόγνωση

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Βρίσκει σύμφωνη την ηγεσία του Υπουργείου σας η σχετική επιστολή του Προέδρου του ΕΛΓΑ προς στην ΕΝΠΕ, στην ΚΕΔΕ και στις κατά τόπους Περιφέρειες;

  1. Τι ποσοστό του εκτιμητικού έργου, που έχει προκύψει με βάση τις αναγγελίες ζημιών του έτους 2016 έχει διεκπεραιωθεί μέχρι σήμερα από τον ΕΛΓΑ και μέχρι ποιου μήνα αναγγελίες ζημιών έχει ολοκληρώσει το εκτιμητικό έργο;

  1. Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις του έτους 2016 στους πληγέντες παραγωγούς και τι πρόκειται να συμβεί με τις ζημίες, που δεν μπορούν πλέον να εκτιμηθούν λόγω παρέλευσης του κρίσιμου διαστήματος εκτίμησης;

  1. Με ποιον τρόπο θα ρυθμίσετε κατά τρόπο άμεσο και δίκαιο το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τις αποζημιώσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ για τις μετακινήσεις τους εντός και εκτός έδρας;


Η ερωτώσα βουλευτής


Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών ΝΔ


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.