Sunday, May 28, 2017

Συνέντευξη του Στέργιου Πιτσιόρλα στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα

Συνέντευξη υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και τη δημοσιογράφο Ελένη Στεργίου

  1. Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά στη διευθέτηση του χρέους. Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου;
Απάντηση: Η κυβέρνηση επιδιώκει συνολικά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τη συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συνολική συμφωνία, η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση στη Βουλή ένα πακέτο μέτρων όπως είχε δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές της χώρας. Εάν δεν υπήρχε στο τραπέζι η συζήτηση για το χρέος, δεν θα υπήρχε και η συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα.
Στη βάση αυτή και δεδομένου ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δικές της δεσμεύσεις και υποχρεώσεις απαιτεί από τους δανειστές και την δική τους ανταπόκριση. Πιστεύουμε ότι στις 15 Ιουνίου θα κλείσει αυτή η συνολική συμφωνία και έτσι η χώρα θα γυρίσει σελίδα και η έξοδος από την κρίση θα είναι πια ορατή.

  1. Αν επιβεβαιωθεί  το δυσμενές  σενάριο για την κυβέρνηση και δεν βρεθεί η συγκεκριμένη λύση για το χρέος υπάρχει σχέδιο για το πως θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά; Ο πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα συμφωνίας.
Απάντηση: Το δυσμενές σενάριο όπως το εννοείτε θεωρώ ότι δεν υπάρχει ως προοπτική. Αυτό που θα αποτελούσε το δυσμενές σενάριο είναι μια λιγότερο καλή από την επιδιωκόμενη συμφωνία.
  1. Η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Αν όμως δεν υπάρξει καλή συμφωνία για το χρέος, μπορεί να επανέλθει το σενάριο της κάλπης;
Απάντηση: Οι εκλογές θα γίνουν το 2019, στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Όλα τα άλλα δεν έχουν καμία απολύτως λογική. Απλώς υπογραμμίζουν το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η αντιπολίτευση, η οποία πίστευε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κλείσει την αξιολόγηση και δεν θα μπορούσε να περάσει τα αναγκαία προς τούτο μέτρα από τη Βουλή.
Και για να το πω πιο απλά. Η κυβέρνηση ανέλαβε το κόστος όλων των δύσκολων αποφάσεων για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Τώρα έχει μπροστά της δύο καθαρά χρόνια για να δρομολογήσει την ανάπτυξη και να προωθήσει όλο το θετικό μεταρρυθμιστικό της έργο ούτως ώστε στις επόμενες εκλογές να διεκδικήσει πειστικά μια νέα τετραετία. Η στρατηγική της είναι 2 + 4 χρόνια. Και αυτό θα έκανε όποιος βρισκόταν στη θέση της. Για ποιόν λόγο να χάσει αυτό το πλεονέκτημα και να πάει νωρίτερα σε εκλογές; Για να εισπράξει μόνο τη δυσαρέσκεια; Απορώ πώς σοβαροί άνθρωποι κάνουν τέτοιες αναλύσεις και προβλέψεις.
Οι εκλογές λοιπόν θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019 και η αντιπολίτευση θα πρέπει να βρει θετική πολιτική πρόταση για να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό. Πρόταση που να αντέχει τουλάχιστον δυο χρόνια.
  1. Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ήταν μία αυταπάτη ή γνωρίζατε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όπως αποκαλύπτει με δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης;
Απάντηση: Εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω τον κ. Βαρουφάκη. Όμως με αφορμή αυτό θέλω να πω το εξής. Το Σεπτέμβριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές έχοντας ψηφίσει τη συμφωνία με τους δανειστές και έχοντας πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ και θα προχωρήσουν ακόμα περισσότερο από εδώ και πέρα.
Η αντιπαράθεση της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση πρέπει να γίνεται επί εκείνων που κάνει σήμερα κι επί αυτών που θα κάνει αύριο η κυβέρνηση. Φοβάμαι πως η ΝΔ πολεμάει μια σκιά. Μια εικόνα ΣΥΡΙΖΑ του πρώτου εξαμήνου του 2015. Και αυτή η τακτική θα αποδεικνύεται ολοένα και πιο αναποτελεσματική για την ίδια και αδιέξοδη για τη χώρα.
Απεναντίας θα ήταν πολύ θετικό για τη χώρα η αντιπαράθεση να μεταφερθεί στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Και ακόμα καλύτερα εάν μπορούσε να υπάρχει κι ένα minimum συνεννόησης στα αυτονόητα που πρέπει να αλλάξουν στην οικονομία και την κοινωνία για να πάμε μπροστά και να μην επαναλάβουμε όλα εκείνα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.  
  1. Θεωρείτε εφικτή μια μελλοντική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ; Μήπως είναι περισσότερα αυτά που σας ενώνουν με τη Φώφη Γεννηματά παρά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο;
Απάντηση: Αυτή την ώρα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία. Βγαίνει από μία πολύ μεγάλη κρίση και πρέπει να σχεδιάσει το μέλλον της σε νέες βάσεις. Ανήκει στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας ΕΕ όμως που βρίσκεται σε έντονα μεταβατική φάση. Ταυτόχρονα λόγω γεωγραφικής θέσης δέχεται όλες τις προκλήσεις των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που σημαδεύουν την εποχή μας. Αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, μεγάλους κινδύνους και ταυτόχρονα μεγάλες ευκαιρίες.
Χρειαζόμαστε λοιπόν μια συνολική σύλληψη για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα, ένα σχέδιο αξιοποίησης των ευκαιριών, μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική. Προσωπικά πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία διατύπωσης αυτού του εθνικού σχεδίου. Και να αναδιατάξει τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, κατά τη γνώμη μου, την καλύτερη ιδεολογική και πολιτική προετοιμασία για να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη.
Αρκεί να αποκαταστήσει τη συνέχεια της κόκκινης γραμμής που διατρέχει την σκέψη της ελληνικής ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, καρπός της οποίας υπήρξε και η ίδια η συγκρότησή του. Αυτή η κόκκινη γραμμή του επιτρέπει να αναλύσει σωστά τη φάση στην οποία έχει εισέλθει η παγκοσμιοποίηση και τα περιθώρια που διαμορφώνονται για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Μια τέτοιου είδους συζήτηση θα προσδιορίσει και το έδαφος των πολιτικών συγκλήσεων και των συμμαχιών.
Η παραδοσιακή συζήτηση με την επίκληση απλών «γεωγραφικών» όρων δεν λέει τίποτα σήμερα. Προφανώς οι ιστορικές συγγένειες παίζουν το ρόλο τους. Όμως το κρίσιμο είναι η απάντηση στα προβλήματα του σήμερα.
  1. Το υπάρχον υπουργικό σχήμα είναι αποτελεσματικό ή χρειάζεται αλλαγές, για παράδειγμα με περισσότερους τεχνοκράτες;
Απάντηση: Η διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος είναι αποκλειστικά ευθύνη του πρωθυπουργού.
  1. Πρόσφατα, επισκεφθήκατε την Κίνα μαζί με τον πρωθυπουργό. Μπορείτε να μας αναφέρετε συγκεκριμένα κάποια μεγάλα επιχειρηματικά deals;
Απάντηση: Η συμμετοχή της Ελλάδος στο Belt and Road Forum που οργάνωσε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μας έδωσε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε με άμεσο τρόπο διαδικασίες ιστορικής σημασίας που συντελούνται  στην παγκόσμια οικονομία και βεβαίως να δούμε τη θέση και το ρόλο της χώρας μας σε αυτές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε για βιαστικές εκτιμήσεις ούτε για υπερβολές.
Όμως στην περιοχή μας συναντώνται παγκόσμιας εμβέλειας δυναμικές που εάν τις αξιοποιήσουμε με σχέδιο και σύνεση μπορούμε να κατακτήσουμε έναν ρόλο που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε η Ελλάδα. Ως προς τα συγκεκριμένα, πρέπει να πω ότι υπογράψαμε με την Κίνα μια τριετή συμφωνία που δημιουργεί το πλαίσιο για προσέλκυση πολύ μεγάλων επενδύσεων στην χώρα μας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.
  1. Έχετε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Επενδύσεων. Είναι γνωστόνόμως ότι για τις επενδύσεις υπάρχει στην Ελλάδα ένα εχθρικό φορολογικό περιβάλλον, μεγάλη γραφειοκρατία και μη σταθερό νομικό σύστημα. Ετοιμάζει η κυβέρνηση νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις;
Απάντηση: Απάντηση στο ερώτημα σας δίνουν οι ίδιες οι αποφάσεις πολύ μεγάλων επενδυτικών σχημάτων του εξωτερικού. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι γνωστά, όμως η διεθνής αγορά προεξοφλεί πλέον ότι αυτά τα προβλήματα σταδιακά θα επιλυθούν κι ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να τοποθετηθεί κανείς στην Ελλάδα.
Πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη διετία θα δούμε πάρα πολύ σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και θα έχουμε μια θεμελιακή αλλαγή στην εικόνα της οικονομίας μας. Ειδικά θέλω να τονίσω ότι το 2017 θα είναι η κρίσιμη χρονιά που θα αρχίσει να καταγράφεται αυτή η αλλαγή. Τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, ο σιδηρόδρομος, οι τουριστικές υποδομές, η Υγεία, η μεταποίηση κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά όχι μόνο, θα είναι τομείς που θα δώσουν το σήμα της αλλαγής.
  1. Για το Ελληνικό και τα εμπόδια που έχουν προκύψει από το Υπουργείο Πολιτισμού έχετε κάποιο σχέδιο για να προχωρήσει η επένδυση;
Απάντηση: Θεωρώ ότι γίνεται πολύς θόρυβος χωρίς λόγο. Η υλοποίηση του μεγάλου έργου στο Ελληνικό θα προχωρήσει. Είναι γνωστό ότι γύρω από το έργο αυτό υπήρχε μεγάλη αντιπαράθεση και κάποια «απόνερα» αυτής της αντιπαράθεσης εξακολουθούν να επηρεάζουν την ορθή κρίση των επιμέρους πλευρών.
Η κυβέρνηση επενδύει στην υλοποίηση του έργου και έχει λάβει όλες τις αποφάσεις ώστε να ξεπεραστούν και τα τελευταία μικρά προβλήματα. Και επιμένω ότι πρόκειται για μικρά προβλήματα που εξακολουθούν να μας απασχολούν επειδή μένουμε με την εντύπωση των παλιών αντιπαραθέσεων.
Αυτό που κατά τη γνώμη μου προέχει είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών. Εγώ αποτολμώ την πρόβλεψη ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του Π.Δ. θα εκπλαγούν όλοι από την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει το έργο.
Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση επενδύει στην υλοποίηση του έργου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τηρηθούν διαδικασίες που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου κινούμαστε όλοι. Κυβέρνηση και επενδυτές. Το ότι το θεσμικό πλαίσιο έχει προβλήματα είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Όμως η υλοποίηση ενός έργου τέτοιας κλίμακας απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.
Η κυβέρνηση λοιπόν εξαντλεί όλα τα περιθώρια και όλες τις δυνατότητες ώστε να εξασφαλίσει την συνεννόηση και την ασφάλεια δικαίου ώστε να μην προκύψει στην πορεία κανένα πρόβλημα.
  1. Πρόσφατα αναφερθήκατε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μπορείτε να γίνετε πιο σαφής για το επενδυτικό πλάνο;

Απάντηση: Είμαστε σε μια λεπτή φάση χειρισμών για να επιλύσουμε μεγάλα προβλήματα στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής. Εάν αποδώσουν οι προσπάθειες μας, θα επανεκκινήσει ένας κλάδος της οικονομίας μας πάρα πολύ σημαντικός και θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Ως αποτελέσματα πια κι όχι ως σχέδια και προοπτικές.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.