Monday, May 29, 2017

Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ.

Γράφει ο Γιάννης Μαγκριώτης 
Από το '80, έχουμε την δημιουργία του πολιτικού διπολισμού, μεταξύ της συντηρητικής παράταξης και της προοδευτικής και κατά προέκταση του δικομματισμού, μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Στα δύο πολιτικά ρεύματα και τα δύο πολιτικά κόμματα, αντίστοιχα των Ευρωπαϊκών, έχουν την μεγαλύτερη προσφορά στο χτίσιμο, της πιο μακράς και δημιουργικής περιόδου της χώρας, της Μεταπολιτευσης.
Ταυτόχρονα, έχουν και την μεγαλύτερη ευθύνη, για τα προβλήματα και τις παθογένειες, που προστέθηκαν σε εκείνα του παρελθόντος.
Φυσικά, ο καθένας, απο εμας, μπορεί να έχει άλλη εκτίμηση, για την προσφορά, ή την ευθύνη του κάθε κόμματος, όπως και των μικρότερων. Αυτό ομως, δεν αλλάζει την μεγάλη εικόνα, όπως την βλέπει ένας τρίτος.
Παρακολουθώντας, την συμπεριφορά των μη κομματικών ΜΜΕ και ιδιαίτερα των συγκροτημάτων, που δημιουργήθηκαν, με την ανάπτυξη της ιδιωτικών ραδιοφώνων και τηλεοράσεων, εύκολα διαπιστώνουμε, την περιοδική τους μετάλλαξη και την μετακίνησή τους, από την υποστήριξη προς το ένα, ή το άλλο κόμμα.
Βέβαια, τα κόμματα της Αριστεράς, παρ' ότι δεν στηρίζονταν, ως εναλλακτικες επιλογές εξουσίας, είχαν μια ιδιότυπη "ασυλία", εύκολα εξηγήσιμη.

Τα συγκροτήματα των ΜΜΕ, από το 1989 και μετά, έχασαν την παραδοσιακή πολιτική τους τοποθέτηση.
Παρακολουθούν την κυκλική άνοδο και πτώση των δύο κυβερνητικών κομμάτων, με απόλυτο συντονισμό.
Όταν διαβλέπουν, ότι ο κύκλος του ενός κόμματος, αρχίζει να κλείνει, επιταχύνουν το τέλος του, στηρίζοντας το επερχόμενο στην εξουσία κόμμα, το οποίο στηρίζουν, μέχρι να αρχίσει, η δική του καθοδική πορεία.
Και όλα αυτά βέβαια, με το αζημίωτο, για τις επιχειρηματικες δραστηριότητες των ιδιοκτητών τους.
Αυτό, ο Μητσοτάκης, ονόμασε εύστοχα διαπλοκή, παρ' ότι το πρώτο θύμα της, ήταν, ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Σήμερα, η παραδοσιακή διαπλοκή, είναι φάντασμα, του παλιού εαυτού της.
Η οικονομική κρίση, αλλά και οι κανόνες, που επιβλήθηκαν, τόσο στα δημόσια έργα και τις κρατικές προμήθειες, όσο και στον τραπεζικό δανεισμό, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την πίεση της τρόικας, τα οδήγησε στην συρρίκνωση και στην χρεοκοπία και με επιλογή των ιδιοκτητών τους.
Μάλιστα, οι μεταλλάξεις, του πιο ισχυρού συγκροτήματος, είναι τόσο εμφανείς, που στην τελευταία μετακίνηση, τον Δεκέμβριο του 2014, προκάλεσε γέλιο.
Στά 2.5 χρόνια κυβέρνησης, των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, ψάχνει καθημερινά, εναγωνίως να βρει κάτι θετικό να γράψει, για την κυβέρνηση.
Ο ιδιοκτήτης του, τις τελευταίες ημέρες, πούλησε, μέρος των μετοχών του σε τηλεοπτικό κανάλι, σε ένα από τα πρόσωπα της νέας διαπλοκής, με τρόπο, που θυμίζει, πρόσφατες τροπολογίες, στην βουλή.
Τέλος, πρέπει να σημειώσω, ότι ανεξάρτητα των περιοδικών μεταλλάξεων, ήταν σταθερή η υποστήριξη των συγκροτημάτων των ΜΜΕ, σε συγκεκριμένα πρόσωπα, σε όλα τα κόμματα.
Αυτός είναι, ένας από τους λόγους, που η διαπλοκή, είναι τόσο ισχυρή και διαχρονική στην Ελλάδα.
Ακόμη χειρότερα, είναι ένας, από τους βασικούς λόγους της κρίσης και της απαξίωσης, του πολιτικού συστήματος.
Της υπονόμευσης της Δημοκρατίας και της αδυναμίας εξόδου από την οικονομική, κοινωνική, θεσμική και ηθική κρίση.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα τα κόμματα και η πλειοψηφία των πολιτικών, είτε δεν το καταλαβαίνουν, είτε δεν έχουν την δύναμη να διαρρήξουν τις σχέσεις τους, αφού πολλοί οφείλουν την πολιτική τους πορεία, σε αυτές.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.