Saturday, July 22, 2017

Επιστολή Γεωργαντά προς τον Υπουργό Παιδείας

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  Κ. Γαβρόγλου , ο Βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς ζητάει στο Νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία να μεταφέρεται στο Κιλκίς η έδρα του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
«Κύριε Υπουργέ,
    Τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο σας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θεωρώ ότι τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για να δοθεί οριστική λύση με το ζήτημα της λειτουργίας του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο λειτουργεί στο Κιλκίς. Το συγκεκριμένο Τμήμα με βάση το ΠΔ 102/2013 παραχωρήθηκε από το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Συγχρόνως στα τέλη του 2013 έγινε και η οριστική παραλαβή του κτιρίου αρχικά από το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με βουλευτική τροπολογία η οποία συμπεριλήφθηκε στο νόμο 4386/2016 στο άρθρο 72. Μετά από διάφορα τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν προκειμένου να γίνει και οριστική παραλαβή του κτιρίου από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια που υπήρχαν και σύμφωνα με τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου σας ήδη έχει παρθεί η απόφαση για τη μετακόμιση στο νέο κτίριο το οποίο είχε ανεγερθεί με κοινοτικά κονδύλια.
      Πρέπει να σας αναφέρω κ. Υπουργέ ότι το νέο αυτό κτιριακό συγκρότημα εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 6.000 m2 . Η επιφάνεια αυτή υπερκαλύπτει τις ανάγκες του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης τουλάχιστον κατά δύο φορές με δεδομένο ότι οι ενεργοί φοιτητές όλων των εξαμήνων αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τους 420. Τούτο σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα αυτών των εγκαταστάσεων θα παραμείνει ανενεργό και μετά τη μεταφορά του Τμήματος. Εάν όμως διαπιστωθεί το γεγονός αυτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ότι χρησιμοποιήθηκαν κοινοτικά κονδύλια για την κατασκευή ενός κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο σε μεγάλο ποσοστό δεν ήταν αναγκαίο μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει υψηλά πρόστιμα τα οποία καλείται να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης του έργου τη στιγμή του ελέγχου.   

      Επειδή προφανώς το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας δεν επιθυμεί να αναλάβει  μια παρόμοια ευθύνη που σε τελική ανάλυση δεν του αναλογεί, θα πρέπει το Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να εγκρίνει τη λειτουργία ενός επιπλέον τμήματος στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε αυτό μαζί με το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης να σχηματίσουν τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών (School of Applied Arts) η οποία θα καλύψει όλο το κτιριακό συγκρότημα.
     Η πρόταση αυτή είχε υποβληθεί με ανάλογη μελέτη από το ίδιο το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας δυνάμει της υπ’ αρ. 130/11/17.3.2016 απόφασης της Γενικής Συνέλευσής του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων που ανήκει στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και σύμφωνα με το ΠΔ 127/2013 έπρεπε τον Οκτώβριο του 2018 να καταργηθεί και να μεταφερθεί στην Αθήνα, αντί αυτού να διατηρηθεί και να μεταφερθεί στο Κιλκίς. Η πρόταση αυτή την οποία υπέβαλε η ίδια η Συνέλευση του ΤΕΙ ομόφωνα κατά ένα βαθμό έχει ικανοποιηθεί καθώς το τμήμα δεν καταργήθηκε αλλά διατηρήθηκε ως είχε, οπότε είναι εύκολο πλέον να μεταφερθεί η έδρα του στο Κιλκίς συνεχίζοντας να αποτελεί τμήμα του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και ταυτόχρονα βοηθώντας στη δημιουργία σχολής.
      Η πρόταση αυτή είναι και αναγκαία και ρεαλιστική και πρέπει να τύχει της αποδοχής όλων των πλευρών καθώς:
  1. Βοηθάει στη δημιουργία σχολής στο Κιλκίς με όλες τις θετικές συνέπειες που προκύπτουν από αυτό στον ακαδημαϊκό τομέα και στην αναβάθμιση των σπουδών των φοιτητών. Είναι σημαντικό μάλιστα ότι τα δύο τμήματα έχουν πραγματικά συναφές αντικείμενο και μάλιστα θα μπορούσε να προστεθεί ως κατεύθυνση και η Γραφιστική, όπως αναφέρεται στην παραπάνω αναφερόμενη πρόταση.
  2. Κάνει λειτουργικό το νέο κτίριο στο οποίο οι ανελαστικές δαπάνες του θα αφορούσαν μόνο 400 φοιτητές ενώ έτσι μπορεί να γίνει μια ουσιαστική εκμετάλλευση όλων των χώρων.
  3. Εξαλείφει τον κίνδυνο ελέγχου και επιβολής προστίμου από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη λειτουργικότητα του κτιρίου.
  4. Είναι μια επιλογή την οποία είχε προτείνει το ίδιο το ανώτατο όργανο  του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο και εκ των πραγμάτων υποχρεούται να στηρίξει τη λειτουργία του υπάρχοντος Τμήματος στο νέο κτιριακό συγκρότημα.
      Είναι στη δική σας ευχέρεια να αποφασίσετε τη μεταφορά της έδρας του Τμήματος στο Κιλκίς λύνοντας οριστικά ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια και την ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική κοινωνία.
      Μια δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση, την εκπλήρωση της οποίας οφείλετε να εξετάσετε με κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτετε, είναι την απαλλαγή του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας από όποιες οικονομικές εκκρεμότητες μπορούν να προκύψουν σε σχέση με την κατασκευή του κτιρίου μέχρι την ημέρα παραλαβής του από το ίδιο. Είναι εύλογο από τη στιγμή που η ευθύνη κατασκευής και επίβλεψης δεν ήταν του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας να μην υπάρχει καμία επιβάρυνσή του από πιθανές εργολαβικές απαιτήσεις.
      Και η τελευταία προϋπόθεση αφορά την αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης προς το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι πρόσθετες λειτουργικές δαπάνες που προκύπτουν με τη μεταφορά στο νέο κτίριο.
      Θεωρώ ότι τα εναπομείναντα ζητήματα μπορούν να λυθούν άμεσα, απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να είναι λειτουργικό και βιώσιμο το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης στο νέο κτιριακό συγκρότημα είναι η νομοθετική σας παρέμβαση για τη μεταφορά της έδρας του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων στο Κιλκίς.
       Το νομοσχέδιο σας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή είναι μια χρυσή ευκαιρία για να διαφανούν οι ειλικρινείς προθέσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σας αποστέλλω κύριε Υπουργέ το αντίγραφο από το απόσπασμα του πρακτικού της Συνέλευσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στο οποίο έχει καταγραφεί η συμφωνία για το ζήτημα της μεταφοράς του Τμήματος στο Κιλκίς και οι προϋποθέσεις που σας προανέφερα για τη λειτουργία του νέου κτιριακού συγκροτήματος.
      Είμαι στη διάθεσή σας να συνδράμω μαζί με τους άλλους συναδέλφους μου Βουλευτές από το Κιλκίς στον τρόπο με τον οποίο εσείς θα επιλέξετε για την προσδοκώμενη νομοθετική παρέμβασή σας.»

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΛΚΙΣ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.