Wednesday, December 5, 2018

Τελικά, υπάρχει ‘Αι Βασίλης?



Της Μαρίας Τσακνή

Πιστεύουμε ή θέλουμε να πιστεύουμε ?
Θυμήσου τον εαυτό σου, όταν ήσουν παιδί, θυμήσου πόσο πίστευες και πως περίμενες το δώρο σου κάτω από το δέντρο.
Στην πραγματικότητα ο Άι Βασίλης για τους ορθόδοξους Χριστιανούς, είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο πρωτοπόρος της φιλανθρωπίας  καθώς  έζησε με αυτόν τον σκοπό, βοηθώντας τους φτωχούς και όποιον είχε ανάγκη. Έζησε στην Καππαδοκία και απεβίωσε στις 31 Δεκεμβρίου του 378, η κηδεία του έγινε 1η Ιανουαρίου το 379 και καθιερώθηκε από τους Χριστιανούς ότι φέρνει ευλογία και καλοτυχία στην νέα χρονιά. Σύμφωνα με την παράδοση ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος με μαύρα μάτια και μαύρα γένια , όπου το πρόσωπό του ψάλετε στα κάλαντα τις Πρωτοχρονιάς.


Στην δύση, ο Άι Βασίλης ή Santa Claus, ταυτίζεται με τον Άγιο Νικόλαο ο οποίος ήταν γενναιόδωρος και η ιστορία του εμπλουτίστηκε από τους βόρειους με διάφορα στοιχεία όπως, κόκκινες κάλτσες, τάρανδοι, έλκηθρο κ.τ.λ., μία κουλτούρα που μέχρι και σήμερα δημιούργησε την σημερινή εικόνα του Άι Βασίλη.  Την δεκαετία 1950 – 1960 Έλληνες μετανάστες με τις ευχετήριες κάρτες και με τα δώρα, εισήγαγαν στα ελληνικά δεδομένα τον δυτικό Άι Βασίλη μέχρι και σήμερα.  
Στις δύσκολες μέρες που όλοι διανύουμε, έχουμε την ανάγκη να πιστέψουμε σε ένα θαύμα, όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι. Η ψυχολογία μας ανεβοκατεβαίνει καθημερινά και πολλές φορές δεν μας αφήνει να χαρούμε την ζωή. Μας καταβάλει το άγχος και το στρες πολλές φορές χωρίς να το θέλουμε.  Φανταστείτε την ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, όλα θα ήταν φανταστικά χωρίς προβλήματα και στεναχώριες, με ένα αληθινό χαμόγελο και πραγματικές σχέσεις αγάπης. Καθιερώστε τα Χριστούγεννα ως ένα διάλλειμα από τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις, μπείτε στον κόσμο των παιδιών και πιστέψτε στον Άι Βασίλη, στολίστε δέντρο βάλτε πολύχρωμα λαμπιόνια και κάντε δωράκια συμβολικά στους ανθρώπους που αγαπάτε και γιατί όχι σε μία καλή πράξη, όπου σαφώς και πρέπει να γίνεται καθημερινά, αλλά ένα παραπάνω στις γιορτές.
Είναι απάνθρωπο και λυπηρό να πούμε σε ένα παιδί ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης, να το βγάλουμε από τον δικό του μαγικό κόσμο τόσο νωρίς και να το εντάξουμε στον δικό μας σκληρό κόσμο. Αφήστε τα παιδιά να πιστεύουν και να ελπίζουν έτσι και αλλιώς δεν θα κρατήσει για πολύ. Τραγουδήστε μαζί τους, στολίστε μαζί το δέντρο, φτιάξτε γλυκά και λιχουδιές,  σκηνοθετήστε τον ερχομό του Άι Βασίλη και βάλτε το βράδυ το δώρο κάτω από το δέντρο. Το  χαμόγελο του παιδιού όταν το δει τα Χριστούγεννα θα είναι αληθινό και  θα το λούζει πραγματική ευτυχία, τι καλύτερο από το αληθινό χαμόγελο!!!!!!!!
Μπορεί να είναι ένα ξενόφερτο έθιμο, αλλά όπως και να χει δεν νομίζω να μην συμπαθεί κάποιος, τον συμπαθητικό  γέροντα ντυμένο στα κόκκινα να μοιράζει δώρα τον Άι Βασίλη που κατά βάθος όλοι περιμένουν…
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ λοιπον…

Η αρθρογράφος της Γραφίδας Σιντικής, κα Μαρία Τσακνή γεννήθηκε στο Γόνιμο και διαμένει στο Σιδηρόκαστρο.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.