Της Μαρίας Τσακνή
Το bullying στην Ελλάδα του 2019…. Πόσο υπέροχη η διαφορετικότητα…
Μιλήστε γονείς με τα παιδιά σας πριν τα στείλετε σχολείο, είναι σε θέση να καταλάβουν από πολύ μικρά την έννοια της διαφορετικότητας, μην ξεχνάμε ότι το σχολείο είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας. Το σύνηθες φαινόμενο του bullying, που πλήττει την σημερινή κοινωνία δυστυχώς, ακόμα και έπειτα από τόση ενημέρωση και πληροφόρηση . Τι είναι η διαφορετικότητα, πια είδη υπάρχουν, πια η σημασία της, πως πρέπει να αντιμετωπίζεται?
Είμαι διαφορετικός σημαίνει ότι διαφέρω από τους άλλους, μια πολύ απλή έννοια και απόλυτα κατανοητή, όχι όμως από όλους. Το θέμα είναι σε τι διαφέρω και πως το διαχειρίζομαι. Διαφέρω τελικά?
Απευθύνομαι πρώτα στους γονείς που καταβαίνουν και αποδέχονται ότι το παιδί τους είναι διαφορετικό, θα έβαζα πρώτα στη λίστα τα παιδιά με αναπηρία, με κινητικά προβλήματα, νοητική στέρηση και άλλα παρεμφερή όπου αποτελούν μειονότητα. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε το παιδί να αποδεχτεί την κατάσταση, όσο μπορεί και όπως μπορεί να το καταλάβει, έχει το απόλυτο δικαίωμα να ζει την καθημερινότητα και να απολαμβάνει τις χαρές και τις απολαύσεις της ζωής όπως όλοι. Όπως συνήθως λέω χαριτολογώντας, αυτά τα παιδιά τα αγαπάμε λίγο παραπάνω, ασχοληθείτε σοβαρά μαζί τους, χαρίστε τους δύο ώρες παραπάνω και θα τα δείτε πραγματικά ευτυχισμένα. Μην ξεχνάμε ότι νιώθουν εσωτερική μοναξιά, που μπορεί να μην σας την εκφράσουν ποτέ.
Βλέπουμε συχνά δυστυχισμένα παιδιά να επιστρέφουν από το σχολείο, η πιο συχνές ερωτήσεις του γονέα είναι : ποιος σε πείραξε, τι έχεις, σε μάλωσε κάποιος κ.α. Πολλές φορές το παιδί θα απαντήσει : τίποτα, είμαι κουρασμένος, δεν έχω όρεξη, νυστάζω κ.α.
Δεν το σταματάμε εκεί, το ρωτάμε ξανά, το διερευνούμε χωρίς να το πιέσουμε και να τον κάνουμε να αισθανθεί άσχημα. Παρατηρούμε πόσο συχνά συμβαίνει, εάν έχει όρεξη να πάει σχολείο, την επίδοση του στα μαθήματα και γενικά την συμπεριφορά του, εάν είναι νευρικό ή αντιδραστικό με το παραμικρό. Δεν φοβόμαστε ούτε ντρεπόμαστε να μιλήσουμε με το δάσκαλο ή τον καθηγητή του, είναι αυτός που θα μπορέσει να το παρακολουθήσει κατά τις σχολικές ώρες. Οι αιτίες πολλές , τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές ειδικά στα χρόνια του δημοτικού, δεν σκέπτονται τις συνέπειες και δεν μπορούν να καταλάβουν την σοβαρότητα της κατάστασης. Γονείς που τα παιδιά σας έχουν διαφορετικό τόπο γέννησης, φυλής, φύλλου, σώμα, χρώματος, εθνική και κοινωνική προέλευση, θρησκεία, γλώσσα, περιουσιακή κατάσταση, σεξουαλικό προσανατολισμό κ.α. στηρίξτε τα παιδιά σας, αποδεχτείτε τις ιδιαιτερότητές τους, στηρίξτε την επιλογή τους και σεβαστείτε τα θέλω τους, εξηγήστε τους πως έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε όλα και να μην ντραπούν ποτέ γι ατό που δηλώνουν και είναι. Ένα παιδί με αυτοπεποίθηση θα μπορέσει πολύ πιο εύκολα να αντιμετωπίσει τους άλλους όταν πρώτα έχει αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν υπάρχει χειρότερο, από ένα παιδί που ντρέπεται να παίξει, να τρέξει και να χαρεί όπως τα όλοι, η παιδικότητα είναι απόλυτα σημαντική και το υγιές είναι να την περάσουν όλα τα παιδιά. Πολλά θέματα μπορούν να προκύψουν και στην εφηβεία, η οποία είναι ένα βήμα πριν την ενηλικίωση και είναι καθοριστική. Πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τον έφηβο, ο οποίος έχει την αναζήτηση ταυτότητας, την αλλαγή στο σώμα, την συχνή αμφιταλάντευση, την μελλοντική αποκατάσταση και άλλα πολύ σοβαρά θέματα στο μυαλό του και εκεί η διαχείριση της διαφορετικότητας είναι ακόμα πιο δύσκολη και φέρει σημαντικές συνέπειες στην υπόλοιπη ζωή του.
Μιλήστε στα παιδιά σας πριν τα στείλετε σχολείο, εξηγήστε τους το διαφορετικό, πείτε τους πως μπορούν να νιώθουν τα άλλα παιδιά όταν τους μιλούν άσχημα, όταν τα ξεχωρίζουν και τα κοροϊδεύουν. Συμβουλέψτε τα, εάν δουν ένα παιδί να κάθεται μόνο του στο διάλειμμα, να πάνε δίπλα του να του μιλήσουν και να το γνωρίσουν. Και φυσικά αφήστε τα να παραδειγματιστούν από εσάς, μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά αντιγράφουν τους γονείς ή αυτούς που τα μεγαλώνουν. Είναι πολύ φυσικό να μην μπορούν όλοι οι γονείς να διαχειριστούν μία τέτοια κατάσταση, ζητήστε την βοήθεια του ειδικού, ενός ψυχολόγου, παιδοψυχολόγου και σύμβουλου ψυχικής υγείας, μην είστε προκατειλημμένοι κάνεις δεν είναι τέλειος και η αναζήτηση βοήθειας δεν είναι ντροπή.
Οι συνέπειες όλων αυτών, πολλές φορές καταστροφικές. Γεγονότα που συνέβησαν όπως αυτοκτονίες, παιδιά με κατάθλιψη, στρες και άγχος. Δυστυχισμένα παιδιά με βρεγμένα μάτια καθισμένα σε σκοτεινές γωνίες. Δεν θέλουμε λυπημένα και δυστυχισμένα παιδιά, τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του τόπου και η χαρά της ζωής, ας μην τους την στερήσουμε…
Μην κάνεις στους άλλους αυτά που δεν θέλεις να σου κάνουν, και να εύχεσαι στους άλλους αυτά που ποθείς και λαχταράς για σένα. Αυτή είναι ολόκληρη η ηθικότητα, φύλαξε την καλά. (ΜΑΧΑΜΠΑΡΑΤΑ)
Μαρία Τσακνή
Η αρθρογράφος της Γραφίδας Σιντικής, Σύμβουλος ψυχικής Υγείας, Diploma in Therapeutic Counselling στο DEΙ College και Pearson – Edexcel, κα
Μαρία Τσακνή γεννήθηκε στο Γόνιμο και διαμένει στο Σιδηρόκαστρο.
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.