Sunday, August 25, 2019

Γιάννης Μαγκριώτης:Το ΕΣΠΑ τρέχει η ανάπτυξη δεν έρχεται…


Το ΕΣΠΑ, οι πρωτιές των κυβερνήσεων και η ανάπτυξη που δεν έρχεται...
Πρωτιά στην ΕΕ στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων έλεγε προεκλογικά η προηγούμενη κυβέρνηση, 16οι ήμασταν στο site της ΕΕ.
Δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να πετύχει την πλήρη απορρόφηση μέχρι το τέλος του 2022, οπότε και κλείνει το πρόγραμμα, δηλώνει η νέα κυβέρνηση, εκ του πονηρού οι δηλώσεις, λέει η αξιωματική αντιπολίτευση για να κρύψει την ανικανότητά της.

Ακριβώς τις ίδιες δηλώσεις με αντίστροφους ρόλους είχαμε και στις αρχές του 2015.
Η Ελλάδα τελικά δεν χάνει πόρους από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όμως όταν υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων τότε στο τέλος ζητούμε εξαιρέσεις από τους κανόνες και αυτό δεν βοηθάει ούτε στην παραγωγική αξιοποίησή τους ούτε στη χρηστή διαχείρισή τους.
Τα επίσημα στοιχεία ανεβάζουν την απορρόφηση στο 25% για τα τομεακά, τα προγράμματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση, και στο 24% τα περιφερειακά, τα προγράμματα που διαχειρίζονται οι περιφέρειες.
Αν προσέξουμε καλύτερα τα επίσημα στοιχεία, τότε θα διαπιστώσουμε ότι δύο προγράμματα είναι κοντά στο 50%: «Οι ανθρώπινοι πόροι» και η «Τεχνική βοήθεια».
Το πρώτο πρόγραμμα είναι επιδόματα, προγράμματα κατάρτισης και ανθρωπιστική βοήθεια, όπως είναι τα συσσίτια.
Το δεύτερο είναι διαφημιστικά προγράμματα της κυβέρνησης και των περιφερειαρχών, κυρίως την προεκλογική περίοδο, και προσλήψεις κυρίως με αναθέσεις τεχνικών συμβούλων για έργα και προγράμματα που αδυνατούν να οργανώσουν οι υπηρεσίες των υπουργείων και των περιφερειών.
Όπως καταλαβαίνετε εύκολα, η ανάπτυξη μπορεί να περιμένει, προέχουν οι πελατειακές σχέσεις υπουργών και περιφερειαρχών.
Αν μάλιστα προσέξουμε και πόσα από τα άλλα κονδύλια πηγαίνουν σε έργα και δράσεις, που έπρεπε να είχαν τελειώσει στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο μέχρι το 2015, τότε αντιλαμβανόμαστε εύκολα πόσο καθυστέρησαν την προηγούμενη περίοδο τα προγράμματα και πόσοι πόροι χάθηκαν αναπτυξιακά.
Καταλαβαίνουμε ότι το ίδιο θα γίνει και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2013-2020.
Συγγνώμη που σας χαλάω την καλοκαιρινή χαλάρωση, αλλά χθες δημοσιεύτηκαν τα επίσημα στοιχεία.
Κατά τα άλλα, στη ΔΕΘ θα ακούσουμε για τη μεγάλη ανάπτυξη που έρχεται, κάτι σαν την ελπίδα που ερχόταν με την προηγούμενη κυβέρνηση.

*Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι συντονιστής της Πρωτοβουλίας για τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία και πρώην υφυπουργός Υποδομών του ΠΑΣΟΚ


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.