Wednesday, August 28, 2019

Γιάννης Μαγκριώτης: Με την σκέψη στους νέους.


Καλημέρα και όλα καλά, με την σκέψη στους νέους και τις νέες των εισαγωγικών στα Πανεπιστήμια,
Απόλυτη η χαρά στους νέους και τις οικογένειές τους που είδαν το όνομά τους στους επιτυχόντες.
Στεναχώρια και απογοήτευση σε εκείνους που δεν τα κατάφεραν φέτος.
Όμως στους περισσότερους γεννήθηκε και ο σκεπτικισμός, μικρός, ή μεγάλος, για το τμήμα και την πόλη που πέρασε.


Ακόμη μεγαλύτερος όμως είναι ο σκεπτικισμός, όταν τρέχουν τον χρόνο και βλέπουν μπροστά τους τις επαγγελματικές επιλογές που έχουν.
Αυτό βέβαια είναι ένα γενικότερο θέμα, όμως έχει σχέση και με την ποιότητα της εκπαίδευσης και το αντίκρυσμα των γνώσεων πού θα αποκτήσουν με τις ανάγκες και τις προοπτικές της αγοράς εργασίας.
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγάλο εδώ και δεκαετίες, έγινε εκρηκτικό τα χρόνια της κρίσης και φαίνεται θα παραμείνει τέτοιο και για τον ορατό ορίζοντα των ασφαλών προβλέψεών μας.
Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω ορισμένα ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία των χθεσινών αποτελεσμάτων.
1. Γενική πτώση των βάσεων, εκτός μικρών εξαιρέσεων σχολών που οδηγούν αυτόματα στο δημοσιο, ειδικότερα σε σχολές υψηλής ζήτησης, όπως οι ιατρικές.
2. Το 23% μόνο πέτυχε στην σχολή πρώτης επιλογής.
3. Το 25% αποφοίτων των ΓΕΛ που πέτυχε, έγραψε κάτω από την βάση.
4. Το 40 των αποφοίτων των ΕΠΑΛ που πέτυχε έγραψε κάτω από τις βάσεις.
5. Πέτυχαν το 80%, όσον προσήλθαν στις εξετάσεις, αφού καλύφθηκε το σύνολο των αυξημένων φέτος, από την κυβέρνηση, θέσεων.
6. Σε κάποια οριακή περίπτωση, μαθητής πέτυχε με μέσο όρο 0.8 μόρια.
Τα στοιχεία από κάθε πλευρά είναι απογοητευτικά, για την εκπαίδευση στην χώρα μας, για το ορατό μέλλον και φυσικά για τους νέους.
Κλείνω με δύο σκέψεις:
1. Οι αλλαγές της προηγούμενης κυβέρνησης, που είχαν στόχο να αυξήσουν τις ευκαιρίες εκπαίδευσης των νέων, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα.
2. Στην εποχή των ανοικτών και ανταγωνιστικών οικονομιών, όπου η υψηλή και ανατροφοδοτούμενη γνώση είναι ο βασικός παράγοντας απασχόλησης, ανάπτυξης, ατομικής και συλλογικής ευημερίας, εύκολα κατανοούμε, ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή επιλογών από την πολιτεία και την κοινωνία.
3. Πρέπει οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί φορείς και φυσικά η κοινωνία να ανεβάσουν πολύ πιό ψηλά τον πήχη των ευθυνών και των προσπαθειών τους.

*Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι συντονιστής της Πρωτοβουλίας για τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία και πρώην υφυπουργός Υποδομών του ΠΑΣΟΚ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.