Saturday, August 24, 2019

Γιάννης Μαγκριώτης: Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στον Αμαζόνιο


Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο...
Μέρες τώρα σκέφτομαι την καταστροφική πυρκαγιά στον Αμαζόνιο και μου έρχονται εικόνες από το μέλλον του κόσμου, άν δεν σταματήσουμε το ναρκισσιστικό τρόπο ζωής, πού από τις χώρες της δύσης όλο και περισσότερο περνά και στις άλλες, τις αναπτυσσόμενες.


Αυτός ο τρόπος ζωής, του "Καταναλώνω άρα υπάρχω ", μας οδηγεί σε μεγάλα αδιέξοδα, πού δυστυχώς λίγοι το έχουν συνειδητοποιήσει.
Φυσικά δεν μπορείς να στερήσεις την ανάπτυξη και την βελτίωση της ζωής που φέρνει από τις αναπτυσσόμενες χώρες για να προστατέψεις το περιβάλλον, όταν οι κοινωνίες των δυτικών χωρών για δύο και πλέον αιώνες καταστρέφουν το περιβάλλον για την δική τους ανάπτυξη και δυστυχώς συνεχίζουν.
Όμως πολιτικές όπως αυτές του Τράμπ, του Μπονσονάριου, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και τόσοι άλλοι, είναι το λιγότερο εγωιστικές και μπορεί προσωρινά να φαίνεται ότι μπορούν να δώσουν τοπικές λύσεις, όμως η ζημιά που προκαλούν είναι πολύ μεγαλύτερη και μονιμότερη.
Τα μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα πού έγιναν πρίν λίγα χρόνια στον Παρίσι, με τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις των μεγάλων χωρών ρυπαντών του πλανήτη, δεν φαίνεται να έχουν συνέχεια, παρ' όλες τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών.
Πόσο θα αντέξουν οι κυβερνήσεις τους στην πίεση λαικιστών πολιτικών που θα ζητούν μεγαλύτερη ανάπτυξη με κάθε τίμημα;
Το δικό μου συμπέρασμα είναι, πως καμιά διακυβερνητική απόφαση δεν είναι επαρκής, γιατί πάντα θα υπάρχουν πολιτικοί πού θα τις υπονομεύουν με στόχο την εξουσία.
Μόνο η αλλαγή της νοοτροπίας μεγάλων τμημάτων των κοινωνιών σε όλο το κόσμο και ειδικά στις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, μπορούν να αντιστρέψουν την καταστροφική πορεία του κόσμου.
Και αυτό, όπως η πραγματικότητα δείχνει, είναι ανεξάρτητο από την επίσημη κρατική δομή της εξουσίας και την ιδεολογική προπαγάνδα των κυρίαρχων ομάδων.
Η περίπτωση του ακροδεξιού και ρατσιστή Μπονσονάριου στην Βραζιλία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Τα θετικά παραδείγματα τα συναντάμε σε χώρες που οι πολίτες τους έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ποιότητα της ζωής δεν εξαρτάται από την ανάπτυξη, αλλά από την μορφή της ανάπτυξης και την δική τους κοινωνική συνείδηση.
Για εμάς, για την Ελλάδα, οι περιβαλλοντικές καταστροφές μπορεί να ρίχνουν και κυβερνήσεις, αλλά για λάθος λόγους.

*Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι συντονιστής της Πρωτοβουλίας για τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία και πρώην υφυπουργός Υποδομών του ΠΑΣΟΚ


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.