Wednesday, September 4, 2019

Προβολή ταινίας & Ανάγνωση βιογραφικού του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου στην εκδήλωση «Ελληνοκυπριακή βραδιά» στην Νέα Ζίχνη Σερρών (Βίντεο & Φώτο)


Του Χρήστου Κατσαρού

Προβολή ταινίας & Ανάγνωση βιογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου Κατεχόμενης Μόρφου – Κύπρου, από τον Κύπριο φιλόλογο & Μέλος του Πολιτιστικού Ομίλου Κατεχόμενης Μόρφου – Κύπρου,  κ. Χάρη Σιαπουτή, στην εκδήλωση «Ελληνοκυπριακή βραδιά» που διοργάνωσε ο Δήμος Νέας Ζίχνης Σερρών, την  Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019, στις 20:30 το βράδυ,  στην αίθουσα πολιτισμού «Μαριάννα», του Δήμου Νέας Ζίχνης, στα πλαίσια της Ελληνοκυπριακής  βραδιάς και συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Όμιλος Κατεχόμενης Μόρφου – Κύπρου και η χορωδία του Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Νέας Ζίχνης, για τα 45 χρόνια μνήμης από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.
Προβολή ταινίας & Ανάγνωση βιογραφικού του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου στην Νέα Ζίχνη Σερρών 19.8.19 https://youtu.be/yQ0USIU24ng



Σύντομο Βιογραφικό
                                                                                                               

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Μόρφου ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1994 στη Λεμεσό, με βασικούς στόχους , το δέσιμο των Μορφιτών μέσα από την συμμετοχή των σε εκδηλώσεις , την γνωριμία της νέας γενιάς και κατ ‘ επέκταση τη διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης γής μας. Σήμερα έχουμε 25 χρόνια ζωής και δράσης.
Ο Όμιλος μας Εχει εκδώσει Λεύκωμα για τους πεσόντες και αγνοούμενους της Μόρφου και to 2002, βιβλίο με 843 φωτογραφίες από τη Μόρφου βγαλμένες μέχρι το 1974, με τίτλο « Μόρφου Γενέθλια Γη – Μνήμες » .
Τίμησε:
Τους συγγενείς των Πεσόντων και Αγνοουμένων μας.Τις πολύτεκνες Μορφίτισσες Μάνες. Τους εκπαιδευτικούς που αφυπηρέτησαν και τα παιδιά μας που διαπρέπουν διεθνώς στον αθλητισμό, σε πολύ δυναμικές εκδηλώσεις.
Πραγματοποίησε:
Εκθέσεις ζωγραφικής με Μορφίτες καλλιτέχνες και Χριστουγεννιάτικες γιορτές .
Ποιητική Βραδιά με στίχους Μορφιτών. Παρουσίαση βιβλίων συγχωριανών μας.
Φιλολογικό μνημόσυνο για τον Λουκή Ακρίτα που ήταν Μορφίτης. Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και για τον Γιάννη Ρίτσο. Εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη, τους ήρωες Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Γρηγόρη Αυξεντίου και για αγνοούμενους και ήρωες του 1974. Το ποιητικό πανηγύρι της ελιάς ήταν πρωτόγνωρο. Κάπου 22 άτομα απάγγειλαν το δικό τους ποίημα που αφορούσε το χωριό μας. Μεταξύ αυτών και άτομα άνω των 80 χρόνων.
Προκήρυξε Παγκύπριο διαγωνισμό στίχων και ζωγραφικής με θέμα τη Μόρφου. Αντικατοχικές εκδηλώσεις , ομιλίες για διάφορα θέματα. Τιμήσαμε το 2011 το φιλόλογο μας Ανδρέα Μανώλη που ήταν κλινήρης και “ανέβαζε” κάποτε τις ιστορικές τραγωδίες στο Θέατρο των Σόλων.
Η Αιμοδοσία συνεχίζεται για 24 χρόνια τώρα , όπως και η ετήσια Καρναβαλίστικη Χοροεσπερίδα που μας ενισχύει οικονομικά.
Ο Ομιλος μας αδελφοποιήθηκε:
Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού Στεφανιά της Λακωνίας. Με τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Ομιλο Θυμιανών Χίου ,με τον Πολιτισμικό Σύλλογο του μαρτυρικού Διστόμου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΠΟΝΤΟΣ» Χορτοκοπίου- Καβάλας.
Διαθέτει σήμερα χορευτικό με μεγάλα αλλά και νεότερα άτομα, που ήδη παρουσίασαν κάποιες εκδηλώσεις στην Κύπρο και εξωτερικό. Επίσης δημιουργείται χορωδία και χορευτικό με μικρά παιδιά τα Χριστούγεννα. Η θεατρική μας ομάδα βγαίνει μέσα από τους χορωδούς.
Για να τιμήσει ακόμη περισσότερο τους πεσόντες και αγνοούμενους της Μόρφου, ο Ομιλος μας ολοκλήρωσε το 2005 τη δημιουργία Μνημείου κοντά στο συρματόμπλεγμα του Αστρομερίτη . {στη πράσινη γραμμή} με μια πολύ δυναμική εκδήλωση.
Το γλυπτό από μπρούντζο, που παρουσιάζει τον Αγνοούμενο πίσω από τα σίδερα της Τούρκικης φυλακής και άλλες 7 μορφές ανθρώπων με τις εκφράσεις του πόνου,της καρτερίας και υπομονής, φιλοτέχνισε ο Μορφίτης γλύπτης Νίκος Κοτζιαμάνης.
Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
Η Χορωδία οργανώθηκε εδώ και 24 χρόνια με πρώτη μαέστρο την Αγάθη Μιχαηλίδου πάνω σε εθελοντική βάση και επόμενα 14 χρόνια με τον Κώστα Κωνσταντινίδη , τα πελευταία 7 χρόνια με τον Μιχάλη Χατζηβασιλείου τραγούδησε στη Σπάρτη , Χίο , Μιτυλήνη, Κρήτη, Κάλυμνο, Νίσυρο , Νέα Ορεστιάδα, Σκάλα και Γεράκι Λακωνίας, Κεφαλλονιά, Δίστομο, Καλάβρυτα, Ρόδο, Κώ, Γουμένισσα, Καρμιώτισσα ,Αριδαία, Εύβοια , Πάρο και Αντίπαρο, Βόλο , Χορτοκόπι Καβάλας και Ξάνθη, Στεφανιά Λακωνίας, Σπήλαια Καστοριάς, Μαλακάσι και Χρυσοβίτσα Μετσόβου, Έξω Μουλιανά Κρήτης και εντός Κύπρου, σε πολλές εκδηλώσεις όπως στις Πορείες προς τη Μόρφου που διοργανώνει ο Δήμος Μόρφου σε συνεργασία με άλλους φορείς , σε εκδηλώσεις του Ομίλου μας , της ΠΟΕΔ , των Πολυτέκνων, των Καρκινοπαθών και άλλων φορέων και σε διάφορες συναυλίες με άλλες χορωδίες. Πριν από 19 χρόνια η Μουσικοθεατρική Βραδιά με Ρεμπέτικα και άλλα τραγούδια είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Επίσης ανεβάσαμε τα έργα «Κυπριακός Γάμος» και «Στο τρεχαντήρι της παράδοσης» που τα παρουσιάσαμε για αρκετά χρόνια στην Ελλάδα.
Με την αγέραστη ψυχική μας δύναμη, θα συνεχίσουμε τη δράση μας μέχρι την Αγια Μέρα της επιστροφής στο αγαπημένο μας χωριό τη Μόρφου, όπου η δραστηριότητα μας θα συνεχίσει με ακόμη πιο έντονο ρυθμό και πολλή αγάπη.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ανδρέας Χατζηκυριάκου​
Πρόεδρος​


Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος της Γραφίδας Σιντικής, της εφημερίδας Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών, του Σερραϊκού Θάρρους και του Θάρρους της Σιντικής
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.