Friday, November 4, 2016

Φωτεινή Αραμπατζή σε Βαγγέλη Αποστόλου: «Άδικος ο αποκλεισμός 76.000 δικαιούχων παραγωγών από την 1η δόση της ενιαίας ενίσχυσης»

Τον άδικο και αναιτιολόγητο αποκλεισμό 76.000 δικαιούχων παραγωγών από την 1η δόση της ενιαίας ενίσχυσης, στηλιτεύει η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου ζητώντας σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμής τόσο του τσεκ της 1ης δόσης για τους αποκλεισθέντες όσο και της 2η δόσης της ενιαίας ενίσχυσης στο σύνολο των δικαιούχων παραγωγών.
Η κ. Αραμπατζή κατηγορεί την Κυβέρνηση για πλήρη αδιαφορία και ανεπάρκεια, αφού όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 2-11-2016, η ευθύνη για την μη πληρωμή της πλειοψηφίας των παραγωγών, που έμειναν εκτός, δεν οφείλεται στους ίδιους αλλά εντοπίζεται στα λάθη, τις παραλείψεις και την έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων υπηρεσιών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι πέρασαν 5 ολόκληροι μήνες από την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, χρόνου ικανού για να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι, που δυστυχώς δεν έγιναν.
Η Σερραία βουλευτής υπογραμμίζει ότι τη φετινή χρονιά, το ποσό της προκαταβολής μειώθηκε κατά 240 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περσινή προκαταβολή, με αποτέλεσμα η πληρωμή των δικαιωμάτων να πέσει στο 42% του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης έναντι του 54% την περσινή χρονιά ενώ υπενθυμίζει ότι και η φετινή πληρωμή καθυστέρησε σε σχέση με ό,τι γινόταν παραδοσιακά όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Επισημαίνει δε ότι την ίδια στιγμή, υπήρξαν συμψηφισμοί για οφειλές των παραγωγών προς το Δημόσιο, ακόμη και ρυθμισμένες στην Εφορία, παρά τις εξαγγελίες του ίδιου του Υπουργού ότι οι εν λόγω παρακρατήσεις θα γίνονταν με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η οποία δυστυχώς ακόμη αναμένεται.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η κ. Αραμπατζή στον άδικο αποκλεισμό από την πληρωμή της 1ης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης 65.203 παραγωγών καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης είναι μικρότερο των 250 ευρώ, με αποτέλεσμα όσοι παραγωγοί τελικά δικαιούνται περισσότερα από 250 ευρώ, να παραμένουν αδικαιολόγητα στο κενό και απλήρωτοι.
Αναλυτικά, η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η Σερραία Βουλευτής είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Βαγγέλη Αποστόλου
Τον Υπουργό Οικονομικών
Κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Θέμα: Αποκλεισμός δικαιούχων παραγωγών από την α’ δόση της ενιαίας ενίσχυσης
Κύριοι Υπουργοί,
Μόλις και μετά βίας πριν λίγες ημέρες ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε να καταβάλει την α’ δόση της ενιαίας ενίσχυσης του 2016 στους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας μας. Μία πληρωμή, που παραδοσιακά και πάγια πιστωνόταν στους δικαιούχους παραγωγούς μέσα στον Οκτώβριο κάθε έτους, έφτασε, επί των ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να καταβάλλεται μετά βίας, τμηματικά και δυστυχώς όχι στο σύνολο των παραγωγών.
Γιατί δυστυχώς, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, 76.000 αγρότες βρέθηκαν εκτός πληρωμής του τσεκ, ενώ τη φετινή χρονιά, το ποσό της προκαταβολής μειώθηκε κατά 240 εκατ. ευρώ σε σχέση με την περσινή προκαταβολή, με αποτέλεσμα η πληρωμή των δικαιωμάτων να πέσει τη φετινή χρονιά στο 42% του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης έναντι του 54% την περσινή χρονιά.
Την ίδια στιγμή, υπήρξαν συμψηφισμοί για οφειλές των παραγωγών προς το Δημόσιο, ακόμη και ρυθμισμένες στην Εφορία, παρά τις εξαγγελίες σας ότι οι εν λόγω παρακρατήσεις θα γίνονταν με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η οποία ακόμη αναμένεται.
Και η αδικία επιτείνεται, καθώς όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 2-11-2016, η ευθύνη για την μη πληρωμή της πλειοψηφίας των παραγωγών, που έμειναν εκτός, εντοπίζεται στα λάθη, τις παραλείψεις και την έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων υπηρεσιών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά το γεγονός ότι πέρασαν 5 ολόκληροι μήνες από την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, χρόνου ικανού για να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι, που δυστυχώς δεν έγιναν.
Κατόπιν τούτων και επειδή:
Οι παραγωγοί δεν ευθύνονται επ’ ουδενί για το γεγονός ότι ακόμη εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του «ενεργού γεωργού» αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών
Οι παραγωγοί δεν ευθύνονται, που τα προσωπικά τους στοιχεία όπως δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016, δεν ταυτοποιήθηκαν με τα στοιχεία από την ΓΓΔΕ του Υπουργείου Οικονομικών, ούτε ολοκληρώθηκε ο διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων από κληρονομιά
Οι 65.203 παραγωγοί δεν ευθύνονται αν δεν έχει ξεκαθαρίσει ότι το δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης είναι μικρότερο των 250 ευρώ και ως εκ τούτου αποκλείονται άδικα και αναιτιολόγητα από την πληρωμή σε αυτή τη φάση, αν τελικά δικαιούνται περισσότερα από 250 ευρώ
Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό αλλά και τις εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, η πληρωμή της β’ δόσης θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμής της α’ δόσης της ενιαίας ενίσχυσης για τους 76.000 δικαιούχους που δεν την έλαβαν;
Πότε θα πληρωθεί η β’ δόση της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς; Θα προλάβετε να εξοφλήσετε σ’ αυτήν και τους αποκλεισθέντες μέχρι σήμερα δικαιούχους της α’ δόσης;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών ΝΔ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.