Thursday, November 3, 2016

«Φθηνές Δικαιολογίες του ΥΠΑΑΤ για την μη πληρωμή του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης καπνού»

Σε απάντηση της υπ’ αριθμόν Α.Π.: 8412/20-9-2016 Ερώτησης του Βουλευτού και Υπευθύνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη, σχετικά με «την καταβολή ενισχύσεων των δικαιούχων καπνοπαραγωγών της Δράσης 2.3 του μέτρου 2.1.4. του Π.Α.Α. 2007-2013», προέβη   ο Υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελος Αποστόλου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τζελέπης στην Ερώτησή του προς τον Υπουργό έθεσε το  πρόβλημα «της μη καταβολής των ενισχύσεων των δικαιούχων καπνοπαραγωγών της δράσης 2.3 «Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης καπνού» του Μέτρου 214».
Όπως, χαρακτηριστικά τόνιζε ο Βουλευτής στην Ερώτησή του: «ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών καπνού, ιδιαίτερα στον Ν. Σερρών, που έχουν εντάξει από τα έτη 2012 και 2013 την καλλιέργειά τους στο παραπάνω πρόγραμμα, πενταετούς διάρκειας, και εφήρμοσαν τις δεσμεύσεις και απαιτήσεις του προγράμματος με το ανάλογο οικονομικό κόστος, παραμένουν απλήρωτοι για τα υπόλοιπα έτη εκτός του πρώτου έτους εφαρμογής. Τέσσερα χρόνια μετά την ένταξή τους, φτάνοντας πλέον στο τελευταίο έτος εφαρμογής, αδυνατούν  να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και ζητούν να τους καταβληθούν οι ενισχύσεις που νομίμως δικαιούνται».

Στην απάντησή του, ο Υπουργός δικαιολογεί την τεράστια αργοπορία στην ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για τις πληρωμές του προγράμματος καθώς όπως αναφέρει: «λόγω λήξης της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 και έναρξης του νέου Π.Α.Α 2014-2020 έπρεπε να  εκδοθούν πρώτα οι σχετικές ΚΥΑ, Συμβάσεις, Τροποποιήσεις και Εγκύκλιοι πληρωμής οι οποίες ολοκληρώθηκαν εντός του Αυγούστου έτους 2016». Επιπροσθέτως, τονίζει ότι «ο έλεγχος ορθότητας της απαιτούμενης προσαρμογής του πληροφοριακού συστήματος ως προς τον υπολογισμό πληρωμής βρίσκεται στο τελικό στάδιο και πως η αποστολή των φακέλων πληρωμής από τις τοπικές Δ.Α.Ο.Κ θα ξεκινήσει εντός του μηνός Οκτωβρίου».

Με βάση την παραπάνω απάντηση, ο κ. Τζελέπης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι φθηνές δικαιολογίες από την Κυβέρνηση της για «δεύτερη φορά Αριστερά» που έχει αφαιμάξει και έχει εξοντώσει τον αγροτικό κόσμο περισσεύουν. Όφειλε το ΥΠΑΑΤ, δεδομένων των ανισοβαρών φόρων, εισφορών και υπολοίπων οικονομικών επιβαρύνσεων που έχει επιβάλλει με το «έτσι θέλω» στους αγρότες να είχε διεκπεραιώσει τις προγραμματισμένες πληρωμές από «χθες»… Τα υπόλοιπα είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», γιατί είναι πλέον 2 χρόνια Κυβέρνηση. Δεσμεύομαι ότι θα παρακολουθώ την εξέλιξη του θέματος και αν δεν ολοκληρωθούν οι πληρωμές στο διάστημα που ανακοίνωσε ο ΥΠΑΑΤ, θα επαναφέρω το ζήτημα στην Βουλή, με την μορφή της Επίκαιρης Ερώτησης, βασιζόμενος στα στοιχεία που μου έστειλε ο ίδιος ο ΥΠΑΑΤ,  γιατί το ψέμα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει».  

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.