Tuesday, November 1, 2016

Ο Κ.Γκιουλέκας παρουσίασε το νέο βιβλίο του για τον Μακεδονικό Αγώνα (φωτό+βίντεο)

Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου και πλήθους κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα τελετών της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας το νέο βιβλίο του, «Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – Από τις εφημερίδες της εποχής – Η ένοπλη φάση 1903-1908», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μένανδρος.
Συντονιστής της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 27 Οκτωβρίου 2016, ήταν ο Ομ. Καθηγητής του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Αθανάσιος Καραθανάσης, ενώ το βιβλίο παρουσίασαν ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και π.Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο π.Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και π.Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο  αν.Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Πρόκειται για έναν αφιερωματικό τόμο 600 σελίδων, βασισμένο στα δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνης της εποχής που αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα στην Μακεδονία. Το βιβλίο στηρίζεται στο προσωπικό αρχείο του Κ.Γκιουλέκα, που αποτελείται από 450 πρωτότυπες  εφημερίδες εκείνης της εποχής. Η έκδοση εμπλουτίζεται με ντοκουμέντα του Μακεδονικού Αγώνα, δηλαδή ανέκδοτες φωτογραφίες και έντυπα, αποσπάσματα από αναμνήσεις και απομνημονεύματα Μακεδονομάχων και κάποια «αδημοσίευτα» ρεπορτάζ του συγγραφέα από συναντήσεις του με πρόσωπα που σχετίζονται με τον Αγώνα για την Μακεδονία. Για την πληρέστερη απόδοση των γεγονότων παρουσιάζονται για πρώτη φορά τουρκικές και βουλγαρικές πηγές (εφημερίδες και ντοκουμέντα), με προπαγανδιστικό υλικό και την «οπτική» των δύο άλλων δυνάμεων που ενεπλάκησαν πιο έντονα στον Aγώνα για την διεκδίκηση της Μακεδονίας.
«Ταξίδι στο κλίμα της εποχής», χαρακτήρισε το βιβλίο ο Κωστής Χατζηδάκης και τόνισε πως «χρειάστηκε το μεράκι και η σύνδεση του συγγραφέα με την ιστορία της Μακεδονίας για να ολοκληρωθεί». Επισήμανε πως «από την ανάγνωσή του προκύπτουν διδάγματα που έχουν να κάνουν με την εθνική ενότητα την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και τον δυναμισμό του έθνους».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «αυτή η έκδοση που παρουσιάζουμε, αυτός ο ογκώδης και επιβλητικός τόμος για τον Μακεδονικό Αγώνα, αυτή καθ’αυτή ως γεγονός, είναι μια εκδήλωση πατριωτική.  Ο συγγραφέας με μια πράξη πατριωτική μας καλεί να σκεφτούμε γύρω από το τι είναι πράγματι πατριωτισμός και να πράξουμε πατριωτικά στο όνομα της εθνικής αλήθειας», ενώ  είπε για τον Κώστα Γκιουλέκα ότι είναι «ρέκτης και υποδειγματικός συλλέκτης ιστορικού υλικού, ο οποίος στη συνέχεια παραδίδει τη συλλογή στην κοινωνία για χρήση».
Ο καθηγητής του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης είπε ότι «με το βιβλίο του αυτό ο Κώστας Γκιουλέκας εκλαϊκεύει και οπτικοποιεί την επιστημονική γνώση».
«Ως πολιτευόμενος άνθρωπος συναισθάνθηκα την ευθύνη να κρατήσω άσβεστη την εθνική μνήμη. Η Ιστορία δεν είναι ένα μουσειακό είδος που κάποια στιγμή καταχωρούμε  τα γεγονότα τα οποία απλώς μένουν εκεί για να μας θυμίζουν άλλοτε το ένδοξο και άλλοτε ένα ένοχο παρελθόν», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου.
Το βιβλίο προλογίζει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Κ.Γκιουλέκας χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρώτο αντίτυπο της έκδοσης «Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ–Από τις εφημερίδες της εποχής–Η ένοπλη φάση 1903-1908».

Βιβλιοπαρουσίαση Κ. Γκιουλέκα "Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ" (ΛΑΦΘ, 27/10/2016) https://youtu.be/-g8UtL1XOmA








Για πιο άμεση ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο facebook εδώ: Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.