Υπάρχουν τόσες ιστορίες Αγίων που μέσα στα χρόνια μαρτύρησαν για την πίστη τους, αφήνοντας ένα δυνατό μήνυμα αφοσίωσης στον Θεό. Άλλες από αυτές τις ιστορίες είναι περισσότερο γνωστές και άλλες λιγότερο.
Μια από τις λιγότερο γνωστές είναι και η ιδιαίτερη ιστορία της Αγίας Αργυρής της νεομάρτυρος, της οποίας ο βίος καθόρισε την μετέπειτα πορεία της και την ανέδειξε σε προστάτιδα του γάμου. Η βαθιά της πίστη στον Θεό, ένας γάμος, ένας ερωτομανής αλλόθρησκος, η απαγωγή της και τα βασανιστήρια που υπέμεινε συντελούν την ιστορία της.
Η Αγία Αργυρή γεννήθηκε στην Προύσα της Βιθυνίας το 1688. Η εξωτερική της ομορφιά σε συνδυασμό με την όμορφη ψυχή της και τον σεβασμό της προς τον Θεό την έκαναν για πολλούς ένα φωτεινό παράδειγμα. Ζούσε μαζί με τους γονείς της σε μια γειτονιά όπου έτυχε επίσης να ζει κοντά κάποιος αλλόθρησκος προύχοντας. Ο γιός του προύχοντα, βλέποντας την, την ερωτεύτηκε και την πολιόρκησε με άσχημο τρόπο και απειλές, προσπαθώντας επίμονα να την κάνει να αλλαξοπιστήσει.
Οι γονείς της, σε μια προσπάθεια να την γλιτώσουν από αυτόν, αποφασίζουν να την παντρέψουν, σε ηλικία 17 ετών, με κάποιον χριστιανό νέο και έτσι έγινε. Ο πόθος, όμως του αλλόθρησκου όχι απλά δεν έσβησε αλλά έγινε εντονότερος. Καθώς μετά από 15 μέρες οι νεόνυμφοι πάνε σύμφωνα με την παράδοση στην εκκλησία, ο γιός του προύχοντα καταφτάνει μαζί με 20 άλλους και απαγάγουν την Αργυρή.
Πώς να περίμενε κανείς ότι αντί για την εκκλησία η Αργυρή θα βρισκόταν στο δικαστήριο με ψευδή κατηγορία σε βάρος της από τον νεαρό. Η κατηγορία έλεγε πως η ίδια του είχε υποσχεθεί πως θα αλλαξοπιστήσει. Ο δικαστής είναι κι ο πατέρας του νεαρού, οπότε την καταδικάζει να αλλάξει πίστη και να τον παντρευτεί. Η ίδια αντιστέκεται λέγοντας πως δεν πρόκειται μα απαρνηθεί τη πίστη της και ως τιμωρία την φυλακίζουν υποβάλλοντάς τη σε βασανιστήρια για δύο ολόκληρα χρόνια.
Αργότερα στην τελική δίκη η απόφαση είναι η ίδια. Αν δεν ακολουθήσει την προσταγή είναι αναγκασμένη σε ισόβια φυλάκιση. Η Αργυρή βρίσκει και πάλι το θάρρος να υπερασπιστεί την αγάπη και την πίστη της στον Θεό, παρά τα βάσανα στα οποία την υπέβαλαν και στα πολύ χειρότερα που θα ακολουθούσαν.
Η Αγία Αργυρή υπέμεινε 16 μαρτυρικά χρόνια γεμάτα φρικτά βασανιστήρια, δοξολογώντας τον Θεό ακόμη και μέσα από τη φυλακή και υπομένοντάς χάρη στη δύναμη που της έδινε. Το σώμα της ταλαιπωρήθηκε αλλά η ψυχή της έμεινε αλύγιστη. Πριν παραδώσει το πνεύμα της καταφέρνει να κοινωνήσει κρυφά μέσα στη φυλακή, λαμβάνοντας τη κοινωνία μέσα από μια σταφίδα που της έφερε ένας γέροντας.
Στις 5 Απριλίου 1721 ενταφιάστηκε σύμφωνα με επιθυμία της στον περίβολο του ναού της Αγίας Παρασκευής στο Χάσκιοϊ. Στις 30 Απριλίου 1725 κατά την ανακομιδή των λειψάνων της βρέθηκε ολόσωμη να ευωδιάζει. Έτσι στις 30 Απριλίου γιορτάζεται η νεομάρτυς Αγία Αργυρή. Το άγιο ήθος της και το σπάνιο παράδειγμα της αρετής της ήταν και ο λόγος που την ονόμασαν ‘Προστάτιδα του γάμου και της ευσεβούς νεότητας’. Μέσα από τους ύμνους προς την Αγία Αργυρή οι πιστοί σύζυγοι την παρακαλούν να τους στηρίζει με τις ευχές της σε θεάρεστη συζυγία.
Στην εικόνα της συνηθίζεται να κρατά στο ένα χέρι τον σταυρό και στο άλλο δύο νυφικά στεφάνια.
Πηγή: ekklisiaonline.gr
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.