Friday, July 7, 2017

Τη διεκδίκηση κοινοτικών ενισχύσεων για τις μεγάλες καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στην Ανατολική Μάνη, ζητούν από την Κυβέρνηση η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Αθανάσιος Δαβάκης

Τη διεκδίκηση κάθε προβλεπόμενης κοινοτικής χρηματοδότησης για τις μεγάλες ζημίες, που υπέστη το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης από τις πρόσφατες πυρκαγιές, ζητούν με σχετική Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή και ο Βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ κ. Αθανάσιος Δαβάκης.

Οι δύο βουλευτές, επικαλούμενοι το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που προχώρησε ήδη σε σχετικές ενέργειες για την έκτακτη ενίσχυση από τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου μήνα, καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν η χώρα μας προετοιμάζεται για τις ανάλογες ενέργειες.

Επιπροσθέτως και με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές, ζητούν απαντήσεις για το πότε επιτέλους θα «τρέξουν» τα σχετικά Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020 τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, που μέχρι του παρόντος δυστυχώς μένουν «στα συρτάρια» από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Με δεδομένη δε την αυξητική τάση του αριθμού των πυρκαγιών στο γεωγραφικό πλάτος της Μεσογείου λόγω της αύξησης των ημερών του έντονου καύσωνα, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, η κ. Αραμπατζή και ο κ. Δαβάκης υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη Εθνικού Σχεδιασμού και διακρατικού συντονισμού για την πρόληψη των επιπτώσεων του φαινομένου. Ζητούν δε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει σε ποιες δράσεις έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

06-07-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς:

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κον Βαγγέλη Αποστόλου

Θέμα: «Αποζημίωση πληγέντων παραγωγών από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Μάνη»


Κύριε Υπουργέ,

Οι μεγάλες πυρκαγιές στην Ανατολική Μάνη, δεν προξένησαν μόνο σημαντικές ζημίες σε κατοικημένες περιοχές αλλά έπληξαν σε μεγάλο βαθμό το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις (κυρίως ελιές) και βοσκοτόπια, που ξεπερνούν τις 35.000 στρέμματα ενώ σε μικρότερη κλίμακα επλήγη το ζωικό κεφάλαιο (βοοειδή, γιδοπρόβατα και χοίροι) και μελίσσια.

Κατόπιν τούτων, και επειδή:

Η ταχύτατη αποζημίωση των πληγεισών περιοχών και των πληγέντων παραγωγών πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα

Επιβάλλεται η έγκαιρη διεκδίκηση και ενεργοποίηση κάθε δυνατής κοινοτικής χρηματοδότησης για αποκαταστάσεις ζημιών από φυσικές καταστροφές, όπως ήδη έχει πράξει για παράδειγμα η Πορτογαλία για τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου μήνα.

Η αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών στο γεωγραφικό πλάτος της Μεσογείου και άρα και στη χώρα μας σχετίζεται, σύμφωνα με μελέτες, με την αύξηση των ημερών του έντονου καύσωνα, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, κάτι που καθιστά επιτακτικό τον διακρατικό συντονισμό και τον Εθνικό Σχεδιασμό για την πρόληψη των επιπτώσεων του φαινομένου.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διεκδικήσει η χώρα μας χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία για την αποζημίωση των πληγέντων;

Πότε θα «τρέξουν» επιτέλους τα σχετικά Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020 (Υπομέτρο 4.3.3. για Δασική οδοποιία, και έργα προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ, Υπομέτρα 5.1 και 5.2 για την πρόληψη και αποκατάσταση των ζημιών από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και φυσικές καταστροφές και Υπομέτρα 8.3 και 8.4 για πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων) που μέχρι σήμερα μένουν δυστυχώς στα συρτάρια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;

Σε ποιες κοινές δράσεις με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα με αυτά της Μεσογείου έχετε προχωρήσει για την καλύτερη πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών και των λοιπών φυσικών καταστροφών;


Οι υπογράφοντες βουλευτές


Αραμπατζή Φωτεινή                        Βουλευτής Σερρών ΝΔ



Δαβάκης Αθανάσιος                        Βουλευτής Λακωνίας ΝΔ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.