Thursday, July 13, 2017

Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης αναδείχτηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τον τίτλο της «Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης» κατέκτησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε αναγνώριση του έργου που επιτελεί και των προσπαθειών που καταβάλει για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο αξιολογήθηκε από δωδεκαμελή Εξεταστική Επιτροπή.
Η Εξεταστική Επιτροπή αποτελείται από αντιπρόσωπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής, της Επιτροπής των Περιφερειών, καθώς και από εκπροσώπους λοιπών ενδιαφερομένων μερών – φορέων.
Το βραβείο της Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης απονεμήθηκε χτες το βράδυ στονΠεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στην αίθουσα τουΕυρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, παρουσία Ευρωβουλευτών, Περιφερειαρχών και Δημάρχωναπό όλη την Ευρώπη.
Κατά το χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του βραβείου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε: «Είναι εξαιρετική τιμή και επιβράβευση για εμάς το γεγονός ότι επιλέχτηκε από πολλές υποψήφιες ευρωπαϊκές Περιφέρειες η δική μας Περιφέρεια γι’ αυτή τη διάκριση. Αποτελεί αναγνώριση του σημαντικού έργου που γίνεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και του γεγονότος ότι κατορθώσαμε να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων επί δυο συνεχόμενες Προγραμματικές Περιόδους».
Ο κ. Τζιτζικώστας ανέλυσε το σχέδιο της Περιφέρειας για την πραγματική οικονομία και την επιχειρηματικότητα«Είναι ένα σχέδιο που δημιουργήσαμε από κάτω προς τα πάνω, με τη συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών, με ουσιαστικό λόγο και ρόλο για τους τοπικούς φορείς, τους Δήμους, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα, τα επαγγελματικά και επιστημονικά επιμελητήρια, και φυσικά τις ίδιες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία. Είναι ένα σχέδιο εξωστρεφές και δυναμικό, ένα πρωτοποριακό εγχείρημα με συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους».
Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: «Κοιτάζουμε την επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σχεδιάζουμε για την επόμενη πενταετία, με όραμα για ένα βιώσιμο επιχειρηματικό και αναπτυξιακό μοντέλο, για τη Βόρεια Ελλάδα. Ένα μοντέλο βασισμένο στην έρευνα και την καινοτομία, με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις νέες τεχνολογίες., με ενισχυμένους δεσμούς μεταξύ της βιομηχανίας, της έρευνας, της διακυβέρνησης και της κοινωνίας, με ανοιχτές προοπτικές επιτυχίας για όλους και φυσικά για τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες, τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις. Στρατηγικός μας στόχος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση. Και ταυτόχρονα με την επίτευξη αυτού του στόχου να στείλουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, σε όλες τις κεντρικές κυβερνήσεις της Ευρώπης το μήνυμα, ότι οι Περιφέρειες και οι Πόλεις είναι οι ατμομηχανές της ανάπτυξης του μέλλοντος κι ότι μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, πρέπει να έχουν κομβικό ρόλο τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην υλοποίηση των πολιτικών και των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Περιφερειάρχης στο χαιρετισμό του έστειλε μάλιστα ξεκάθαρο μήνυμα αισιοδοξίας. Απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ σημείωσε: «Έχετε συνηθίσει, τον τελευταίο καιρό όταν ακούτε Ελλάδα, να σκέφτεστε μνημόνια, ύφεση και μέτρα λιτότητας. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποδεικνύουμε ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της δημιουργίας, της επιχειρηματικότητας, η Ελλάδα, που αγωνίζεται και πετυχαίνει».
Η απονομή του βραβείου της Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης, αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών της διοίκησης της Περιφέρειας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην περιοχή. Παράλληλα όμως αποτελεί και ισχυρό κίνητρο για την υλοποίηση των επόμενων βημάτων στην πορεία προς την ανάπτυξη. «Το βραβείο αυτό συμβάλλει στην υλοποίηση του οράματός μας να καταστήσουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Κόμβο Καινοτομίας, μέσω της διατήρησης και ενδυνάμωσης του σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου της, με ικανά προσόντα σε θέματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Εμβαθύνει επίσης τη συνεργασία του χώρου της γνώσης με την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη καινοτομικού περιβάλλοντος με στόχο την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη βάση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Αν η αρχή και ο σχεδιασμός είναι ο μισός δρόμος, η εφαρμογή και η υλοποίηση μιας πολιτικής είναι αυτή που οδηγεί στον τελικό στόχο και τα αποτελέσματα. Και θέλω σήμερα εδώ να εκφράσω ως Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας, την ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη βούλησή μου να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας, να ανοίξουμε δρόμους και να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας, να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, να κατακτήσουμε στόχους, να αλλάξουμε νοοτροπίες και να στηρίξουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.


ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ


 
Το βραβείο – σήμα της Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης είναι ετήσιος θεσμός της Επιτροπής των Περιφερειών, που αναδεικνύει κι επιβραβεύει τρεις ευρωπαϊκές Περιφέρειες, οι οποίες εφαρμόζουνεξαιρετικές και καινοτόμες στρατηγικές στον τομέα της επιχειρηματικότητας, ανεξαρτήτως του μεγέθους και της οικονομικής τους επιφάνειας. Στις τρεις Περιφέρειες με το πλέον αξιόπιστο, διορατικό και υποσχόμενο όραμα και σχεδιασμό απονέμεται για ένα συγκεκριμένο έτος το σήμα. Για φέτος το βραβείο κέρδισαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια του Παρισιού (Ιλ Ντε Φρανς)και η Βορειοδυτική Περιφέρεια της Ιρλανδίας«για το έργο τους, τις εξαιρετικές τους στρατηγικές και την προσήλωσή τους στην τόνωση της επιχειρηματικότητας στις επικράτειές τους».
Το σήμα της Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης, καθιερώθηκε ως θεσμός από το 2011.
Η απονομή του βραβείου έχει πολλαπλά οφέλη για τις βραβευμένες Περιφέρειες. Αποδίδει την απαραίτητη πολιτική ώθηση για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου επιχειρηματικού οράματος της Περιφέρειας και αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη δημιουργία επιχειρηματικής δυναμικής μέσω:
-Της υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων για την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (Small Business Act - SBA) σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και επίτευξης των στόχων της στρατηγικής «ΕΥΡΩΠΗ 2020».
-Της καλής χρήσης των ευρωπαϊκών και λοιπών δημοσίων κονδυλίων που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη επιχειρηματικής πολιτικής.
-Της ενδυνάμωσης της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της δυνατότητας συνδιαμόρφωσης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη των στρατηγικών για την εφαρμογή του SBA.
-Της εισαγωγής στην κουλτούρα του μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και την υιοθέτηση μηχανισμών για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των δράσεων.
-Της εμπέδωσης και της αναγνωρισιμότητας των περιφερειακών επιχειρησιακών πολιτικών.
-Της ενδυνάμωσης της διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε αίτηση υποψηφιότητας για την απονομή του σήματος της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας, υποβάλλοντας ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.
Η πρόταση της Περιφέρειας περιλαμβάνει συγκεκριμένα υλοποιήσιμα μέτρα μεταξύ των οποίων:
1.Η στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω των οργανωτικών δομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κεντρικό συντονιστικό ρόλο κατέχει η προσφάτως συσταθείσα Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης της Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ενώ άμεσα προωθείται η προτυποποίηση διαδικασιών επιχειρηματικότητας και η δημιουργία one stop shop εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών.
2.Η ίδρυση εργαστηρίου εφαρμογών επιχειρηματικότητας.
3.Η δημιουργία πλατφόρμας χρηματοδότησης.
4.Η προώθηση/στήριξη της συμμετοχής καινοτόμων επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις.
5.Η συνεργασία επιχειρήσεων της περιφέρειας με το CERN.
6.Η στήριξη start-ups και καινοτόμων επιχειρήσεων.
«Μέσω του σήματος Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης θέλουμε να δείξουμε ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ΜΜΕ αποτελούν την κύρια πηγή απασχόλησης και ανάπτυξης. Επιπλέον, οι ΜΜΕ παραμένουν πιστές στην περιοχή τους. Στηρίζοντας τις ΜΜΕ μπορούμε να ενισχύσουμε τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό των δήμων και των περιφερειών μας», ανέφερε ο Karl-Heinz Lambertz, νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.



No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.