Wednesday, July 5, 2017

Σοφία Σακοράφα: Τι άλλο πρέπει να κάνει η Τουρκία για να ανασταλούν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις;

«Τι άλλο θα πρέπει να περιλαμβάνει μια έκθεση προόδου και τι άλλο θα πρέπει να συμβεί ώστε να ανασταλούν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις»;
Έτσι έκλεισε την παρέμβαση της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης προόδου του 2016 για την Τουρκία, η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα.
Η κα Σακοράφα, τακτικό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αναφερόμενη στην έκθεση Προόδου τόνισε:
«Σωστά επισημαίνει η έκθεση παραβίασης θαλάσσιων και εναέριων ευρωπαϊκών συνόρων, casus belli με κράτος μέλος και απειλές για την ΑΟΖ.
Δεν πρόλαβε όμως να συμπεριλάβει τις ευθείες απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για δράση του κατοχικού στρατού στην Κύπρο».
Η κα Σακοράφα αναφερόμενη στην πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε το Συμβούλιο ότι περιφρονεί συνειδητά την πραγματικότητα, ενώ υπενθύμισε ότι από την αρχή της θητείας της είχε επισημάνει ότι η πολιτική ανοχής προς την  Τουρκία θα οξύνει τα προβλήματα:
«Η σημερινή σκληρά επικριτική έκθεση προόδου παρόλο που άργησε πολύ, το πιστοποιεί.
Μετά δε το πραξικόπημα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και η Τουρκία κάνει πλέον εξαγωγή των εσωτερικών της προβλημάτων».

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

“Κύριοι συνάδελφοι,
Από την αρχή της θητείας μου είχα επισημάνει ότι η πολιτική ανοχής προς την  Τουρκία θα οξύνει τα προβλήματα.
Η σημερινή σκληρά επικριτική έκθεση προόδου παρόλο που άργησε πολύ το πιστοποιεί.
Μετά δε το πραξικόπημα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και η Τουρκία κάνει πλέον εξαγωγή των εσωτερικών της προβλημάτων.
Σωστά επισημαίνει η έκθεση παραβιάσεις θαλάσσιων και εναέριων ευρωπαϊκών συνόρων, casus belli με κράτος μέλος και απειλές για την ΑΟΖ.
Δεν πρόλαβε όμως να συμπεριλάβει τις ευθείες απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για δράση του κατοχικού στρατού στην Κύπρο.
Παρόλα αυτά κι ενώ το Κοινοβούλιο επανειλημμένα έχει πάρει σαφή θέση, το Συμβούλιο δείχνει να περιφρονεί την πραγματικότητα.

Αναρωτιέμαι λοιπόν. Τι άλλο θα πρέπει να περιλαμβάνει μια έκθεση προόδου και τι άλλο θα πρέπει να συμβεί ώστε να ανασταλούν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις;”

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.