Wednesday, July 19, 2017

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης είναι ότι περνάμε πλέον από το ιδιωτικό κρατικοδίαιτο μονοπώλιο του ΟΑΣΘ σε ένα κρατικό μονοπώλιο του Υπουργείου Μεταφορών

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Τετάρτης 19-7-2017 στη συζήτηση του Νομοσχεδίου «Νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις»
Στην αρχή της Ομιλίας του, ο Βουλευτής τοποθετήθηκε εκτενώς για τον χαρακτήρα του Νομοσχεδίου με την μορφή του επείγοντος: «Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο με τη μορφή του επείγοντος. Υπήρχε λόγος να συζητείται το νομοσχέδιο αυτό με τη μορφή του επείγοντος; Όχι! Εισάγεται ως λαθραία επείγον ή εικονικά επείγον το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Από την άλλη πλευρά, επί έναν χρόνο τι μεθοδεύσεις έχουμε από την πλευρά του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε σχέση με την πόλη της Θεσσαλονίκης και τον ΟΑΣΘ; Για έναν χρόνο ταλαιπωρείται η πόλη, μη τηρώντας τη σύμβαση ο Υπουργός. Αποτέλεσμα ήταν οι εργαζόμενοι να κάνουν χρήση του δικαιώματος της απεργίας, ταλαιπωρώντας για πολλές μέρες τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. O κόσμος αγανακτούσε και ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος έτρεχαν στην Εισαγγελία για να λύσουν το πρόβλημα. Μετά ακολουθούσαν μυστικές συμφωνίες με τους μετόχους του ΟΑΣΘ, για να μειώσουν αυτοί τους μισθούς των εργαζομένων, αφήνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα τα βρει κάπου το Υπουργείο μαζί τους. Οι εργαζόμενοι και πάλι κατήγγειλαν τους μετόχους, ανακοίνωναν κινητοποιήσεις και προχωρούσαν σε απεργίες. Η σύμβαση είναι σε ισχύ, γιατί έχει κυρωθεί το 2008 στη Βουλή, και μέχρι τουλάχιστον 31 Δεκεμβρίου του 2019. Σας το επισήμανε αυτό άλλωστε και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’ αριθμόν 320/2016 γνωμοδότησή του. Γι’ αυτό και ο Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, στις 10 Μαρτίου 2017, διαπιστώνει ότι, λόγω μη εξόφλησης συμβατικών υποχρεώσεων που είχε αναλάβει το ελληνικό δημόσιο έναντι του οργανισμού, αδυνατούσε να πληρώσει τους εργαζόμενους».  
Ακόμα, ο κ. Τζελέπης δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι: «Σε πρόσφατη δε επιστολή που απέστειλε ο Πρωθυπουργός προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεσμεύεται ότι μετά τις 21 Ιουλίου του 2017 δεν θα κάνει καμία απολύτως κρατικοποίηση και θα μειώσει τον αριθμό των συμβασιούχων. Πόσο του μηνός έχουμε σήμερα; Είναι 19 Ιουλίου. Γι’ αυτό τρέχετε να φέρετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Με το παρόν νομοσχέδιο κρατικοποιείτε τον ΟΑΣΘ, όταν τις κρατικές αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, τον ΟΑΣΑ, τις βάζετε στο Υπερταμείο για ιδιωτικοποίηση. Με λίγα λόγια, ο κύριος Υπουργός με το ένα χέρι στέλνει τον ΟΑΣΑ στο Υπερταμείο και με το άλλο χέρι κρατικοποιεί τον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Πάμε να κουκουλώσουμε την ιστορία του ΟΑΣΑ στην Αθήνα με δήθεν επανάσταση στη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης είναι ότι περνάμε πλέον από το ιδιωτικό κρατικοδίαιτο μονοπώλιο του ΟΑΣΘ, δυστυχώς σε ένα κρατικό μονοπώλιο του Υπουργείου Μεταφορών. Η κρατικοποίηση που πάτε να επιβάλετε και ο τρόπος που πάτε να την κάνετε θα οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο το συγκοινωνιακό έργο της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν μπορεί να προβλέψει το συνολικό κόστος όλου του εγχειρήματος. Το παρόν, όμως, νομοσχέδιο δεν δίνει την παραμικρή εγγύηση και την παραμικρή εξασφάλιση ότι θα δημιουργηθεί κάτι καλύτερο, ότι θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης σε σχέση με αυτό που προϋπήρχε».
Επιπροσθέτως, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό, ο Βουλευτής έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ρωτήσω το εξής: Ακούμε, κύριε Υπουργέ, ότι σύμφωνα με τον έλεγχο υπάρχει κακοδιαχείριση στον ΟΑΣΘ. Τους στείλατε στη Δικαιοσύνη; Μόνον η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να αποφανθεί. Γιατί πάμε σε εκκαθάριση εν λειτουργία του Οργανισμού, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν διασφαλίζει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς; Επίσης, έχετε στοιχεία να μας πείτε πόσο λιγότερο θα κοστίζει ο ΑΣΥΘ σύμφωνα με τους στόχους που εσείς βάζετε; Θα παραμείνει το εισιτήριο σήμερα φθηνότερο, όταν στην πρώτη κατηγορία στη Θεσσαλονίκη είναι 1 ευρώ έναντι του 1,40 ευρώ που ισχύει στην Αθήνα; Αν μας φέρετε τα στοιχεία αυτά, θα μπορούμε να μιλάμε με συγκεκριμένα νούμερα και όχι με καλές προθέσεις. Γιατί; Γιατί εδώ και δυόμισι χρόνια που βρίσκεστε στην κυβέρνηση χορτάσαμε από καλές προθέσεις.».
Επίσης, ο κ. Τζελέπης τόνισε ότι: «Το μήνυμα, λοιπόν, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ξεκάθαρο. Ζητάμε δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, σύγχρονες, ευρωπαϊκές, που να σχεδιάζονται σε συνεργασία με τους ανθρώπους της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπως η αυτοδιοίκηση, το εργατικό κέντρο και οι παραγωγικοί φορείς, οι οποίοι βιώνουν από πρώτο χέρι τις ανάγκες της πόλης κι όχι από τους αρεστούς του εκάστοτε Υπουργού. Γιατί και στα δύο όργανα τα οποία συστήνετε, και στον ΟΣΕΘ και στον ΑΣΥΘ, οι πέντε είναι διορισμένοι από το Υπουργείο, από τον εκάστοτε Υπουργό, και οι τέσσερις θα είναι απλώς διακοσμητικοί».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τζελέπης αναφέρθηκε εκτενώς και στην υπεκφυγή του κ. Σπίρτζη να απαντήσει στις Επίκαιρες Ερωτήσεις που του καταθέτει διαρκώς για το ζήτημα της δημιουργίας 3 νέων σταθμών διοδίων στον Ν. Σερρών: «Χρειάζομαι τριάντα δευτερόλεπτα να πω το πώς αντιλαμβάνεται το κοινοβουλευτικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ο κύριος Υπουργός, ο οποίος έχει σχεδιάσει τα τριάντα οκτώ διόδια στην Εγνατία Οδό, όταν επί ενάμιση μήνα, καταθέτοντας κάθε Πέμπτη επίκαιρη ερώτηση, προσπαθώντας να κάνω Κοινοβουλευτικό διάλογο για τα τρία διόδια που έχει στήσει στον Νομό Σερρών, όπου επιβάλλει ασφυκτικά ένα μεγάλο κόστος σε σχέση με τη μεταφορά ανθρώπων, προϊόντων κ.λπ. στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο κύριος Υπουργός δηλώνει συνεχώς Υπουργικό κώλυμα. Όταν μάλλον είναι να αναλάβετε τις ευθύνες σας, κύριε Υπουργέ, μάλλον είστε μόνιμα απών. Γιατί; Γιατί φέρνετε κατεπείγοντα νομοσχέδια και δεν έχετε χρόνο ή μήπως δεν σας το επιτρέπει η ατζέντα σας από τα συνεχόμενα ταξίδια που κάνετε εντός Ελλάδος για να εγκαινιάζετε έργα άλλων; Κάποτε, όμως, θα έρθετε και θα τα πούμε σε σχέση με το μείζον πρόβλημα που δημιουργείτε στον Νομό Σερρών».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ομιλία του Βουλευτή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/Sq6X1cXm1uk 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.