Monday, July 10, 2017

Έχετε πάρει διαζύγιο από την ανάπτυξη και την παραγωγή γιατί δεν έχετε ούτε σχέδιο αλλά ούτε και στρατηγική για την παραγωγή πλούτου στη χώρα

Ο Βουλευτής Ν. Σερρών και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Μιχάλης Τζελέπης αναφέρθηκε εκτενώς στα πολλαπλά και ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας κατά τη Συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη με θέμα: «Ανάπτυξη: η (αυτ)-απάτη της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζεται» και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Παρασκευής 7-7-2017.
Στην αρχή της Ομιλίας του ο Βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στην υπάρχουσα-υφιστάμενη κατάσταση που βιώνει ο πρωτογενής τομέας. «Σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης το μέγα ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η παραγωγή πλούτου σε μια χώρα, πολύ περισσότερο όταν η χώρα βρίσκεται σε ύφεση. Σήμερα, σε ποιο περιβάλλον δραστηριοποιούνται οι Έλληνες αγρότες; Από τη μία έχουμε αστάθμητους παράγοντες που δημιουργεί η ανοιχτή ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, με έντονες ανακατατάξεις. Επηρεάζεται από τις έντονες κλιματικές αλλαγές, την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, που αυξάνει το κόστος και μία αγορά που δεν ρυθμίζεται αποτελεσματικά, όπως επίσης υπάρχει και βασική έλλειψη υποδομών. Έφταναν μόνο αυτά; Όχι. Δυστυχώς, έχουμε και τους ενδογενείς παράγοντες, που προέρχονται από τις πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης. Οι Έλληνες αγρότες καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν και τις πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία λόγω της έλλειψης ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και βασιζόμενη καθαρά σε μια κρατικοδίαιτη αντίληψη για την ανάπτυξη, τοποθετεί απέναντί της καθετί δημιουργικό και παραγωγικό, όπως και τον πρωτογενή τομέα. Δεν θα αναφερθώ στα φοροεισπρακτικά και εισφοροληστρικά μέτρα που έχετε επιβάλει εις βάρος των Ελλήνων αγροτών, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα οι μικρές και μεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις να βγαίνουν εκτός παραγωγής και επί της ουσίας να δημεύεται το 60%-80% του εισοδήματός τους, που καλούνται να καταβάλουν σε φόρους και εισφορές».
Στη συνέχεια, ο κ. Τζελέπης μίλησε αναλυτικώς και για το αγροτικό ΕΣΠΑ. «Θα περίμενε κανείς από την πλευρά της Κυβέρνησής να «τρέξει» και να υλοποιήσει το αγροτικό ΕΣΠΑ, ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων, μαζί με την εθνική συμμετοχή και την ιδιωτική συμμετοχή στα 6 δισεκατομμύρια, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο για την αξιοποίηση, επίσης, των υπολοίπων 14 δισεκατομμυρίων των άμεσων ενισχύσεων. Αυτά τα 20 δισεκατομμύρια τα βρήκατε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Απλώς, δεν πράξατε τίποτε, δεν προσθέσατε ούτε ένα ευρώ, ούτως ώστε να βοηθηθεί ο αγρότης. Κι όλα αυτά οφείλονται στην αβελτηρία σας, στην ανικανότητά σας στο να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε, στο να κυβερνήσετε συνολικά, θα έλεγα εγώ. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης εγκρίθηκε τελευταίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 11-12-2015. Αντιθέτως, με τη δική σας καθαρά υπαιτιότητα και αδράνεια χάθηκαν 900 εκατομμύρια από το προηγούμενο Πρόγραμμα 2007-2014, γιατί σταματήσατε τις πληρωμές το 2015, έγιναν «γέφυρα» αυτά και μεταφέρθηκαν στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Συνεπώς, μειώθηκαν κατά 900 εκατομμύρια, αυτόματα, και οι πόροι και τα χρήματα, που είχε τόσο ανάγκη ο αγροτικός κόσμος.  
Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς και σ’ όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα οποία, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε «κι εκεί πάλι φαίνεται η έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής και η προχειρότητα από την πλευρά σας». Ο κ. Τζελέπης τοποθετήθηκε αναλυτικώς και με στοιχεία για τα προγράμματα που αφορούν:
1) Τις βιολογικές καλλιέργειες και τη βιολογική κτηνοτροφία
2)Το Πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, για το οποίο ο κ. Τζελέπης έκανε εμπεριστατωμένη αναφορά και τόνισε ότι: «αφού ξεκίνησε, μετά από τρεις συνεχόμενες παρατάσεις, η αξιολόγηση μόλις χθες ολοκληρώθηκε. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκαν 2.063 και απορρίφθηκαν 1.134, που είχαν τις προϋποθέσεις. Γιατί; Γιατί δεν κάνατε σωστή κατανομή των κονδυλίων. Και παρ’ ότι σας τονίσαμε «αυξήστε τα κονδύλια κατά 20%», που μπορούσατε, «για να μην αποκλειστούν οι νέοι αγρότες», εσείς περί άλλα τυρβάζετε. Και εδώ φαίνεται  για μία φορά ακόμα ο πρόχειρος σχεδιασμός σας.
3)Για τα σχέδια βελτίωσης
4)Για την νιτρορρύπανση
5)Τα μέτρα για την καινοτομία και την αγροτική εκπαίδευση
6)Για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας καταγράφεται απορρόφηση μόλις 1%, δηλαδή 2,7 εκατομμύρια από τα 101 συνολικά εκατομμύρια.
7)Για τη μεταποίηση
8) Για τα μέτρα που αφορούν τον ΕΛΓΑ και την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών
9)Για τα αγροτοτουριστικά,
10) Για το Leader
11)Για τις Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας.
12) Για τα μικρά αρδευτικά
13) Για τις συλλογικές μορφές οργάνωσης των αγροτών, για τις ομάδες παραγωγών τίποτε απολύτως.
Επίσης, ο Βουλευτής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι: «Να σας θυμίσω, κύριε Υπουργέ, επίσης, ότι λόγω της αυστηροποίησης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης το 2018 θα υπάρξει αξιολόγηση των επενδύσεων. Και αν είστε όπως τώρα και τότε αργοί στους στόχους, δεν θα χάσει η χώρα μόνο τους πόρους από τις απορροφήσεις που δεν «τρέχουν», αλλά θα έχει και επιβαρύνσεις, δηλαδή «πέναλτι» για τα τρία πρώτα χρόνια, έως και 180 εκατομμύρια. Μάλλον, όμως, αυτά εσάς δεν σας αγγίζουν γιατί τότε σίγουρα δεν θα είστε κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, για τον Έλληνα αγρότη όσο μεγάλη είναι η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να απορροφήσει αποτελεσματικά τους κοινοτικούς πόρους και να στηρίξει με σχέδιο και στρατηγική τον πρωτογενή τομέα άλλο τόσο και πιο μεγάλη αποδεικνύεται καθημερινά η εξαπάτηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων».
Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Τζελέπης τόνισε ότι: «Είστε το καταστροφικό Roundup για το αγροτικό εισόδημα και την αγροτική οικονομία, είστε εσείς οι κύριοι υπεύθυνοι της καταστροφής της αγροτικής οικονομίας και δεν υπάρχει για εσάς αναζήτηση και επικάλυψη των ευθυνών σας από το παρελθόν. Είστε οι κύριοι πρωταγωνιστές της υφαρπαγής του βίου, του μόχθου και του κόπου των Ελλήνων αγροτών. Οι Έλληνες αγρότες όμως θα τα καταφέρουν και θα επιβιώσουν, γιατί έχουν πραγματικά ψυχή και έχουν μάθει να παλεύουν. Εσείς όμως  ούτε ψυχή έχετε για να καταλάβετε την κοινωνία, αλλά ούτε ξέρετε και τι θα πει μόχθος. Γι’ αυτό έχετε πάρει διαζύγιο από την ανάπτυξη και την παραγωγή. Ο χρόνος σας όμως τελειώνει, πλησιάζει στο τέλος του. Δεν σας αντέχει πλέον άλλο η ελληνική κοινωνία και πολύ περισσότερο ο Έλληνας αγρότης!».


*Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την Ομιλία του Βουλευτή στον παρακάτω σύνδεσμο:
Ομιλία Μ. ΤΖελέπη για την ανάπτυξη 7-7-2017 https://youtu.be/x2eXEerlZP0

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.