Thursday, May 24, 2018

Αρτοποιός και ανεργία… έννοιες ασυμβίβαστες

Αν επενδύσει ένας νέος στο να γίνει αρτοποιός, σίγουρα θα βρει δουλειά τονίζουν οι εκπαιδευτικοί των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ (ΕΠΑΣ)
Στροφή στην αρτοποιία, για να μην αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας, προτείνουν στους νέους οι εκπαιδευτικοί των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ (ΕΠΑΣ) κάνοντας παράλληλα λόγο και για άνθηση των επαγγελμάτων που αφορούν στη σχεδίαση και παραγωγή ενδυμάτων.

Οι επισημάνσεις έγιναν σε εκδήλωση επίδειξης επαγγελματικών δεξιοτήτων όλων των ειδικοτήτων των εκπαιδευόμενων των ΕΠΑΣ Μαθητείας και ΙΕΚ νομού Θεσσαλονίκης του ΟΑΕΔ, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης», παρουσία του υφυπουργού εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου.
«Πιστεύω ότι ένα από τα κεντρικά ζητήματα, αν θέλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε ένα πλαίσιο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ηλιόπουλος, αφού περιηγήθηκε σε όλα τα σταντ με τις δημιουργίες των μαθητών των Σχολών.
«Έχει ψωμί» η δουλειά του αρτοποιού
Οι ειδικότητες αρτοποιία και ζαχαροπλαστική τέχνη, έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση, αφού δέχονται κάθε χρόνο 200 αιτήσεις για φοίτηση για 50 θέσεις, σημείωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εκπαιδευτικών λειτουργών ΟΑΕΔ και διευθυντή ΕΠΑΣ Ωραιοκάστρου, Γιάννη Παπατσεχιλίδης .
«Είναι ειδικότητα – κυρίως η αρτοποιία – με υψηλή ζήτηση και προσφορά θέσεων για πρακτική. Αν επενδύσει ένας νέος στο να γίνει αρτοποιός, σίγουρα θα βρει δουλειά, η οποία είναι μεν δύσκολη, με σκληρά ωράρια, αλλά παρέχει επαγγελματική αποκατάσταση», εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Παπατσεχιλίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος των τροφίμων είναι δυναμικός και υπέστη τη λιγότερη ζημία στην οικονομική κρίση.
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι οι σπουδαστές, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, κάνουν και την πρακτική τους σε διάφορες επιχειρήσεις και είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, ότι «το 50% αυτών που κάνουν μαθητεία σε επιχειρήσεις, διατηρούνται ως εργατικό δυναμικό αφού λήξει η μαθητεία, από τις ίδιες τις επιχειρήσεις».
Ανοδος και στη σχεδίαση και παραγωγή ενδυμάτων
Θετικά είναι τα σημάδια και στον κλάδο της σχεδίασης ενδυμάτων, καθώς διαπιστώνεται αύξηση της ζήτησης από τους νέους, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) στηρίζει την ΕΠΑΣ Υφάσματος – Ένδυσης, που έχει κύριο αντικείμενο σπουδών τη σχεδίαση και παραγωγή ετοίμων ενδυμάτων.
«Ο κλάδος φαίνεται ότι επανέρχεται στις παλιές καλές εποχές και θέλουμε να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους μέσα από τη σχολή του ΟΑΕΔ. Θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, στην αύξηση του αριθμού των εισακτέων και φυσικά στην απορρόφηση των αποφοίτων της Σχολής», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Θεόφιλος Ασλανίδης
«Συγκριτικό πλεονέκτημα μέσω της προστασίας της εργασίας»
«Στα χρόνια της κρίσης επικράτησε το επιχείρημα ότι το φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα και να φέρει την ανάπτυξη» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του για να προσθέσει:
«Η αντίληψη της δικής μας κυβέρνησης βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα: πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα μέσω της αναβάθμισης και της προστασίας της εργασίας και κομμάτι αυτού αποτελεί ο θεσμός της κατάρτισης και της μαθητείας».
«Θέλω να συγχαρώ τους καθηγητές και τους μαθητές των σχολών του ΟΑΕΔ για την καταπληκτική δουλειά που κάνουν και να τονίσω ότι το υπουργείο οφείλει να παραδειγματιστεί από το έργο τους» επισήμανε ο κ. Ηλιόπουλος.
Ο στόχος της διήμερης εκδήλωσης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, είναι η ανάδειξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μαθητών/τριών, καθώς και η ενημέρωση των επιχειρήσεων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και των κοινωνικών φορέων σχετικά με το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης/μαθητείας που προσφέρουν οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας και ΙΕΚ του ΟΑΕΔ.

ΠΗΓΗ: in.gr 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.