Thursday, May 24, 2018

Που οφείλεται το υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών


Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 57%, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το φυσιολογικό ποσοστό είναι 15%
Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα καταγράφει υψηλά ποσοστά γεννήσεων με καισαρική τομή θα διερευνήσει η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ), μέσω μελέτης που αναμένεται να ξεκινήσει σε όλη την επικράτεια.


Η επιστημονική κοινότητα προβληματίζεται για τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό καισαρικών τομών στην Ελλάδα που φθάνει σε ποσοστό 57%. Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνει το 30%, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών τομών είναι 15%.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δ. Λουτράδης, πρόεδρος ΕΜΓΕ, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Α’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», εκτιμάται ότι ένας από τους βασικούς λόγους των υψηλών ποσοστών των καισαρικών που παρατηρούνται στην χώρα μας είναι η «αμυντική άσκηση ιατρικής», για την αποφυγή δηλαδή ανεπιθύμητων επιπλοκών κατά τον τοκετό και την αποφυγή αγωγών και μηνύσεων.
Άλλος λόγος είναι η επιθυμία της ίδιας της γυναίκας να γεννήσει με καισαρική, καθώς υπάρχει η πεποίθηση μιας πιο ανώδυνης και ασφαλούς εμπειρίας, αλλά και η «πίεση» από τους συγγενείς ειδικά για τις γυναίκες που γεννούν πρώτη φορά. Μάλιστα ο κ. Λουτράδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν περάσει το 4ωρο, ξεκινά από τους συγγενείς η ανησυχία και η «πίεση» προς την ιατρική ομάδα. Από την πλευρά των γιατρών προκρίνεται η λύση της καισαρικής, λόγω του ότι ο τοκετός γίνεται προγραμματισμένα.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν το πάγιο ποσοστό των καισαρικών τομών και προτάσεις για τη μείωσή τους, θα συζητηθούν στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας (31 Μαΐου – 3 Ιουνίου), που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας (ΕΜΓΕ).
Στο Συνέδριο επίσης Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι ομιλητές, θα μεταφέρουν στους συμμετέχοντες το «Νέο Γίγνεσθαι» με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στη Μαιευτική Γυναικολογία και στις εξειδικεύσεις της.
«Για μία ακόμη χρονιά η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία διοργανώνει το 14 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Αθήνα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους να ενημερωθούν για όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, αλλά και να συζητήσουν για όλα τα μείζονος σημασίας θέματα στους επίμαχους κλάδους», ανέφερε ο κ. Λουτράδης.

ΠΗΓΗ: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.