Thursday, May 24, 2018

«Φωτεινή Αραμπατζή: Με τις πράξεις και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ο Αρμαγεδών, που πλήττει την ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Χωρίς λύσεις ο Υπουργός»


Καμία ουσιαστική απάντηση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης στον τομέα της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, από τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου στη συζήτηση της  επίκαιρης ερώτηση της Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινής Αραμπατζή.
Η Σερραία βουλευτής  επισήμανε  ότι η ερώτηση συζητείται ύστερα από τρεις, επανειλημμένες αναβολές του Υπουργού σε ένα πρόβλημα, που διαλύει  εδώ και καιρό τον παραγωγικό ιστό της χώρας τόσο στον πρωτογενή όσο και στον μεταποιητικό τομέα με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου να κωφεύει.


«Αν δεν είχε γίνει το κάζο, το φιάσκο, με την απώλεια της προθεσμίας σύναψης της σύμβασης για το πρόγραμμα προώθησης της φέτας, ύψους 5,2 εκ Ευρώ καθαρής, κοινοτικής συμμετοχής, προφανώς δεν θα βγαίνατε, μετά την καρατόμηση του ΔΣ του ΕΛΓΟ, να δώσετε συνέντευξη τύπου και να παραδεχτείτε, για πρώτη φορά, ότι «βιώνουμε μια κρίση στον γαλακτοκομικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Είναι τραγικό και πρέπει να σας ταρακουνήσει επιτέλους ότι οι κτηνοτρόφοι, αυτοί οι βιοπαλαιστές των 365 ημερών το χρόνο εργασίας, που κρατούν τα ερημωμένα χωριά και την αποψιλωμένη μας ύπαιθρο, παρακαλούν και ικετεύουν, όχι πλέον για την τιμή - που έχει κατρακυλήσει κάτω από τα 0,75 Ευρώ το πρόβειο και κάτω από 0,48 το γίδινο με κόστος παραγωγής που υπερβαίνει τα 90 λεπτά- αλλά για να βρουν και να διαθέσουν το γάλα που δεν το παίρνουν οι εταιρίες».
Η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως κύρια αιτία της κατάρρευσης είναι η  παντελής έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων από έναν αποψιλωμένο, από προσωπικό ελέγχου, ΕΛΓΟ, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές γάλακτος και το πάρτι ελληνοποιήσεων,  την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με επίσημη απάντηση του Υπουργείου όλα είναι καλώς καμωμένα sic « Aπό τους ελέγχους του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ δεν προκύπτει η χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε ΠΟΠ προϊόντα».
Ανεξέλεγκτο τοπίο, που σε συνδυασμό με τις φορολογικές και ασφαλιστικές πολιτικές εξόντωσης του αγροτικού κόσμου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την απομείωση της εξισωτικής αποζημίωσης στο 1/3 για τους κατά προτεραιότητα δικαιούχους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οδηγούν σε εξόντωση 80.000 κτηνοτρόφους και άρον –άρον σφαγές του πολύτιμου ζωικού κεφαλαίου.
Η κ. Αραμπατζή επιμένοντας στους ελέγχους ρώτησε τον Υπουργό γιατί επέτρεψαν μετατάξεις προσωπικού από τον ΕΛΓΟ, γιατί δεν προσλαμβάνουν το απαραίτητο εποχικό, ελεγκτικό προσωπικό, όπως έκανε νομίμως η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα του ΕΛΓΟ για μετατάξεις προσωπικού στο πλαίσιο της κινητικότητας, γιατί δεν χρησιμοποιούν τις εισφορές των κτηνοτρόφων στον ΕΛΓΟ για τους ελέγχους.
«Έχετε υπ΄όψιν σας ότι τα αποθεματικά του ΕΛΓΟ από τις ετήσιες  εισφορές κτηνοτρόφων και μεταποιητών, που ξεπερνούν τα 4,5 εκ Ευρώ κατ΄ έτος  βρίσκονται στα «δανεικά και αγύριστα» των διαθεσίμων των ΔΕΚΟ, που σκουπίσατε επί υπουργίας Βαρουφάκη; Γιατί δεν τα αξιοποιείτε για ελέγχους, όπως ρητά ορίζει ο ανταποδοτικός τους χαρακτήρας; Η ΝΔ θα διαθέσει τις πολύτιμες  εισφορές του πρώην ΕΛΟΓΑΚ νυν ΕΛΓΟ για τη στελέχωση, τον εξοπλισμό, τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων στη μάχη κατά της μάστιγας των ελληνοποιήσεων.»
Η κ. Αραμπατζή όμως στηλίτευσε και την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία του Υπουργείου στη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας, ενός οργάνου απαραίτητου για τις  διαπραγματεύσεις του πολύτιμου ΠΟΠ προϊόντος μας, στο πλαίσιο των Διεθνών Συμφωνιών αλλά και ως μηχανισμού αυτοελέγχου και θωράκισης της αγοράς, των νόμιμων και των συνεπών του κλάδου, που δοκιμάζεται.
 «Από τον Ιούλιο του 2017, σας έχουν υποβληθεί 2 φάκελοι αναγνώρισης της Οργάνωσης. Γιατί, έναν σχεδόν χρόνο μετά, δεν κάνετε έλεγχο, ως οφείλετε και μάλιστα εντός 4 μηνών, και  γιατί δεν  αδειοδοτείτε όποιον πληροί τις προϋποθέσεις σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία;
Τι σκοπιμότητες και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν οι ατέρμονες καθυστερήσεις;» Ο κ. Αποστόλου στην απάντησή του, αναζητώντας υπευθύνους της δικής του αβελτηρίας,  εμμέσως πλην σαφώς επέρριψε τις ευθύνες της μη σύστασης της Διεπαγγελματικής σε διχογνωμίες των κτηνοτρόφων. Δεν δίστασε μάλιστα να «ψέξει» και τον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που στη συνάντησή του με εκπροσώπους του κλάδου στην Καρδίτσα, τους επανέλαβε την προγραμματική θέση της ΝΔ για την άμεση Ίδρυση Διεπαγγελματικής, θέση που έχει διατυπώσει στην Εθνική Αντιπροσωπεία από τον Ιανουάριο του 2017.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.