Saturday, September 15, 2018

Γιάννης Μαγκριώτης: Η ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΒΕΛΤΗΡΙΕΣ


Η τραγωδία ήταν κοντά και δεν θα ήταν απρόβλεπτη, όπως δεν ήταν στο Μάτι, στη Μάνδρα, στα Τέμπη και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.
Οι επιστημονικοί φορείς -και όχι μόνον- έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές.
Δυστυχώς, όμως, το κακώς εννοούμενο "ατομικό και τοπικό συμφέρον" δεν επιτρέπει ή και αποτρέπει τους αρμόδιους τοπικούς και κυβερνητικούς παράγοντες να πάρουν τα αναγκαία μέτρα, υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος.


Όλοι ξέρουμε ότι ο όμορφος τόπος μας κρύβει και πολλές παγίδες, αφού η χώρα μας είναι τρίτη στον κόσμο σε έκλυση σεισμικής ενέργειας και σε πολλές περιοχές τα εδάφη της δεν είναι σταθερά.
Θέλω να θυμίσω ότι το τμήμα της Εγνατίας οδού στην Παναγιά της Ηπείρου, μετά το Μέτσοβο προς τα Ιωάννινα, καθυστέρησε να δοθεί στην κυκλοφορία για περίπου πέντε χρόνια, γιατί εντοπίστηκε ενεργός κατολίσθηση στην περιοχή της όδευσής της, η οποία παρακολουθούνταν και παρακολουθείται με σύστημα ενεργών αισθητήρων και έπρεπε να σταθεροποιηθεί με πρόσθετα και δαπανηρά εργα, όπως και πολλά άλλα τμήματα της Εγνατίας οδού, ειδικά τα μεγάλα τεχνικά μέρη, όπως σήραγγες και κοιλαδογέφυρες.
Η περιοχή του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο σχηματίστηκε από κατολισθήσεις του παρελθόντος και ήταν θέμα χρόνου να έχει και νέες.
Τα εδάφη είναι σαθρά από ασβεστόλιθο, γι' αυτό και τα πανέμορφα, καταγάλανα νερά.
Οι επεμβάσεις με αποβραχισμό, αλλαγή γωνίας κλίσης και αγκύρωση με πλέγματα, όπως έγινε στα Τέμπη, μετά τη μεγάλη βραχόπτωση τον Νοέμβριο του 2009, έπρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα.
Βέβαια οι εργασίες θα απαιτούσαν, πέρα από την ισχυρή βούληση των αρμοδίων, και κλείσιμο της παραλίας για ένα τουλάχιστον καλοκαίρι, μελέτες και πόρους.
Σίγουρα θα είχαμε και αλλοίωση του περιβάλλοντος με συνέπεια την αισθητική του υποχώρηση, θα είχαμε όμως ασφάλεια και θα εκπέμπαμε το μήνυμα σοβαρής χώρας, που αξίζει να επισκεφθεί ο ξένος και να επενδύσει.
Επτά ανάλογα σημεία υπάρχουν μόνο στο Ιόνιο πέλαγος, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, και η Περιφέρεια Ιονίου και οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει 5 ΕΣΠΑ και μόλις φέτος θα εντάξουν ένα πρόγραμμα παρακολούθησης των περιοχών αυτών και όχι μελέτης και επεμβάσεων.
Δυστυχώς, χαμένοι στο μέτρημα των τουριστικών αφίξεων, συνεχίζουμε να αρνούμαστε να κάνουμε τα απολύτως αναγκαία.
Αλήθεια, ποια είναι η κανονική χώρα που όλοι θέλουμε να φτιάξουμε;

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.