Friday, September 28, 2018

Διάβαση Πεζών: Η δημιουργία του «Μουσείου Ξενάκη» αφετηρία για την οριστική αναμόρφωση του «Παπαλουκά»


Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η εξέλιξη που αφορά στην έναρξη των εργασιών για την αναπαλαίωση του κτιρίου που επιλέχτηκε για να στεγαστεί η συλλογή του ζωγράφου Κ. Ξενάκη, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ.


Κι αυτό, όχι μόνον για την «τροχοδρόμηση» ενός έργου που θα αναβαθμίσει πολιτισμικά την πόλη, αλλά και για τη δικαίωση της μακρόχρονης προσπάθειας των μελών και των φίλων της «διάβασης πεζών» που, σταθερά και χωρίς παραχωρήσεις προς το Ταμείο και τους εκάστοτε Υπουργούς που παρέλασαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υποστήριζαν ότι το στρατόπεδο ανήκει στην αποκλειστική κυριότητα του  Δήμου Σερρών και πως κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τα όποια έργα επιλέξει να πραγματοποιήσει η εκάστοτε δημοτική Αρχή.
Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η εξέλιξη αυτή, διότι αναγνωρίστηκε  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το δικαίωμα της αποκλειστικής και πλήρους κυριότητας του Δήμου Σερρών στο πρώην στρατόπεδο ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ, εξέλιξη που καταρρίπτει ως απολύτως ψευδείς και κακόβουλες τις μέχρι πρότινος διεκδικήσεις, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην περαιτέρω αξιοποίησή του.
Τα τελευταία δεκατρία (13) χρόνια, επιμέναμε και παροτρύναμε τις δημοτικές Αρχές, να ξεκινήσουν εργασίες με μικρά αλλά σημαντικά έργα στον χώρο των πρώην στρατοπέδων ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ και ΕΜΜ. ΠΑΠΑ (περιπατητικές διαδρομές, ποδηλατόδρομοι, χώροι αναψυχής, παγκάκια και βρύσες με νερό πόσιμο κ.α).
Δεν εισακουστήκαμε. Αδιαφόρησαν επιδεικτικά εγκαταλείποντας τους χώρους αυτούς στο έλεος του χρόνου και της λεηλασίας. Η μοναδική προς την σωστή κατεύθυνση πρωτοβουλία του Δήμου για την μερική αποκατάσταση του «Παπαλουκά» έμεινε μετέωρη και αναξιοποίητη.  
Χάσαμε χρόνο, χάσαμε πολύτιμο χρήμα των Σερραίων δημοτών (σε ανούσιες μελέτες και μετακινήσεις πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων στα Υπουργεία), χάσαμε δημοτικές εκτάσεις (αποθήκες Πυρομαχικών Λευκώνα), χάσαμε ευκαιρίες για την απόκτηση περισσότερων χώρων (στρατόπεδο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ)
Να υπενθυμίσουμε πως ήμασταν  οι πρώτοι που όχι απλά αναδείξαμε την γενικότερη σημασία των στρατοπέδων για την πόλη των Σερρών, αλλά και που πρωτοστατήσαμε στην ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας τους. Οργανώσαμε ημερίδες παρουσία επιστημόνων, ποδηλατοδρομίες που περιελάμβαναν επίσκεψη στα στρατόπεδα,  ξεναγήσαμε τους Σερραίους στο στρατόπεδο Εμ. Παπά (έχοντας πρωτύτερα διανοίξει με προσωπική δουλειά περιπατητικές διαδρομές), επιμεληθήκαμε βίντεο με προβολή του κτιριακού αποθέματος του ίδιου στρατοπέδου,  εκδώσαμε ενημερωτικά φυλλάδια, ενώ δεν σταματήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να προασπιζόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμα των Σερραίων στη χρήση των χώρων αυτών.
Σταθήκαμε με επιμονή και αίσθηση ευθύνης απέναντι σε φθηνούς πολιτικούς καιροσκοπισμούς και αποκαλύψαμε τις προσπάθειες, όλων των μορφών συμφερόντων που προωθούσαν την τσιμεντοποίηση και τις πέρα από τις κοινωνικές, λαϊκές ανάγκες «αξιοποίηση» των τελευταίων, μεγάλων, ελεύθερων δημόσιων  χώρων.
Δεν κουραστήκαμε να φωνάζουμε ξανά και ξανά, πως  η σημερινή δημοτική Αρχή του Πέτρου Αγγελίδη έκανε, μυστικές «διαπραγματεύσεις» με το Υπουργείο- Ταμείο Εθνικής Άμυνας και με διάφορους «πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες», με καταστροφικές για τα συμφέροντα του σερραϊκού λαού αποτελέσματα, στην μεταξύ τους αντιπαράθεση, για την διεκδίκηση των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων. Παρά το γεγονός αυτό εμείς θα είμαστε στο πλευρό της δημοτικής Αρχής, καθόσον αυτή διεκδικεί  το νόμιμο δικαίωμά της, την πλήρη, δηλαδή και αποκλειστική κυριότητα των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν στο Δήμο Σερρών από το ελληνικό Δημόσιο με νόμιμα μεταγραμμένους τίτλους.
Δυστυχώς απέναντι σ’ αυτή την αδιαμφισβήτητη  διεκδίκησή μας (διεκδίκηση και απαίτηση του συνόλου των Σερραίων δημοτών) βρέθηκε απέναντί μας και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ακυρώνοντας με τον πλέον ανενδοίαστο τρόπο μία ακόμη από τις προεκλογικές της εξαγγελίες, παραχώρησε στον προνομιακό της σύμμαχο και εν δυνάμει σύντροφο Π. Καμμένο το δικαίωμα να διαπραγματεύεται με όρους αποικιοκράτη και στυγνού καταπατητή τη διαχείριση των στρατοπέδων προς αποκλειστικό όφελος του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.
Το ξεκίνημα των έργων για τη δημιουργία του Μουσείου Ξενάκη (έργο για το οποίο εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας) θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε πως συνιστά την αφετηρία για την μεταμόρφωση του «Παπαλουκά» σ’ ένα πρωτοποριακό πολιτισμικό πάρκο που θα δώσει ορίζοντες και προοπτικές στην πόλη των Σερρών.




No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.