Sunday, September 23, 2018

Γιάννης Μαγκριώτης,: Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ 4η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΕΠΑΘΛΟ ΤΗΣ 21ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ "ΚΟΔΡΑ"


Καθημερινά αποκαλύπτεται το κλίμα πανικού που επικρατούσε στην κυβέρνηση τις ημέρες πριν από την 4η αξιολόγηση του δικού της μνημονίου.
Όλα έδειχναν ότι ήθελε να είναι πιστή στην υπόσχεσή της πως θα είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα εφαρμόσει απολύτως το δικό της μνημόνιο και όσα δεν είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις από τα δικά τους μνημόνια.
Δύο περιπτώσεις, πέραν των άλλων, που αποκαλύπτουν την επιλογή της κυβέρνησης ήταν:


• Η ΚΥΑ των Σπίρτζη-Τσακαλώτου για την επιβολή των 62 διοδίων (μετωπικών και πλευρικών) στην Εγνατία οδό, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το τίμημα της ιδιωτικοποίησής της και με την οποία ανακαλούσε δικές τους αποφάσεις, πριν από λίγους μήνες, για τη δωρεάν διέλευση των κατοίκων των ακριτικών δήμων.
• Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όμως, είναι η παραχώρηση περίπου 10.000 ακινήτων του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και αρχαιολογικών χώρων, στο Υπερταμείο.
Οι κυβερνητικές δικαιολογίες, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ενισχύουν την εκτίμηση ότι νομοθέτησαν, τουλάχιστον, κάτω από πανικό.
Σκεπτόμενος αυτά, θυμήθηκα την απάντηση που μου είχε δώσει ο κ. Βερναρδάκης στην εκδήλωση της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμαριά, όπου στην τοποθέτησή μου, μεταξύ των άλλων, είχα τονίσει ότι είναι λάθος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διεκδικεί ιδιοκτησιακά τα μεγάλα στρατόπεδα από τις κυβερνήσεις.
Με το αίτημα αυτό, που συνήθως κρατάει τουλάχιστον μια εικοσαετία, παγιδεύεται η δυναμική των τοπικών κοινωνιών.
Κάποια στιγμή, κάποια κυβέρνηση το παραχωρεί και πανηγυρίζουν και οι δύο πλευρές.
Δυστυχώς, όμως, τότε αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί η μελέτη, η αξιοποίηση και η συντήρηση απαιτούν πολλούς πόρους και πολλά χρόνια, που ούτε ο δήμος τα διαθέτει, ούτε οι περιφέρειες, ούτε οι κυβερνήσεις τα δίνουν.
Και τόνισα με έμφαση ότι Δημόσιο είναι και η (ΚΕΔ) Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, όπου ανήκει το Στρατόπεδο Κόδρα, Δημόσιο είναι και ο Δήμος Καλαμαριάς.
"Έχει δίκιο ο κύριος Μαγκριώτης, όμως θέλω να σημειώσω κάτι", είπε στην απάντησή του ο κ. Βερναρδάκης, "Είναι καλύτερα να παραχωρούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί οι κυβερνήσεις μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν για το δημόσιο χρέος".
Θυμίζω ότι η εκδήλωση αυτή έγινε τις επίμαχες ημέρες της 4ης αξιολόγησης.
Τότε, πού η κυβέρνηση ψήφιζε την τροπολογία, για να εκχωρηθούν τα 10.000 ακίνητα στο Υπερταμείο.
Τι λέτε: το ήξερε ή το μάντευε;

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.