Monday, September 24, 2018

Τοποθέτηση της Όλγας Φυταγκουρίδου στον δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για τα έτη 2016-17

Η Δημοτική Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σιντικής, κα Όλγα Φυταγκουρίδου, στην τοποθέτηση της για τον δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για τα έτη 2016-17, στη Μαθητική Εστία Κάτω Ποροΐων, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018.
Δείτε το βίντεο από το κανάλι της Γραφίδας:
Τοποθέτηση Ολγας Φυταγκουρίδου στον απολογισμό πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής για τα έτη 2016-17 https://youtu.be/OZwlr0uIKc8




Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΓΙΑ ΤA ΕΤH 2016 - 2017

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι
Συμμετέχουμε σε μία ιδιαίτερη και συνάμα βαθιά δημοκρατική διαδικασία που αποτελεί και την πεμπτουσία αυτή του απολογισμού των πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής.
Σύμφωνα με τον Ν. 3852/10, γνωστό και ως Νόμο Καλλικράτη και συγκεκριμένα στο Άρθρο 217, προβλέπονται τα εξής:
Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής
   1. Κάθε χρόνο γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.
  2. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15), τουλάχιστον, ημέρες με κάθε πρόσφορο μέσο κ.λ.π.
 Τώρα, γιατί εμείς στον Δήμο Σιντικής, πραγματοποιούμε τον απολογισμό του 2016 τον Σεπτέμβριο του 2018, είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολήσει κάθε ενεργό πολίτη του Δήμου μας και, σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά αρνητικό για τη σημερινή δημοτική αρχή. Όπως θα έπρεπε να τον απασχολήσει γιατί υποβαθμίστηκε τόσο πολύ το θέμα της ειδικής συνεδρίασης όταν στον επίσημο ιστότοπο του Δήμου μπορεί να βρει κανείς εκατοντάδες αναρτήσεις για θέματα πολύ πιο επουσιώδη αλλά όχι γι’ αυτό το κορυφαίο γεγονός.

Αν δεν βλέπω λάθος, η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου έχει ημερομηνία 18.09.2018, για μια διαδικασία που θα γίνει τρεις ημέρες μετά...

β. Το γενικό ωράριο εργασίας, έχει θεσμοθετηθεί βάσει του Ν.1157/81 και καθιερώνει 5ήμερη εργασία. Ασφαλώς, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις (λόγω ειδικών συνθηκών εργασίας, αλλά και των μνημονίων...), όμως όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το ωράριο εργασίας. Γιατί άραγε στις 12 το μεσημέρι;

Ας είναι, όμως. Θα πάμε στην ουσία και στην αποτύπωση της πραγματικότητας, διότι αυτό είναι που ενδιαφέρει τους συνδημότες μας και την ανάδειξη αυτής της πραγματικότητας έχει χρέος να πράξει ο καθένας από εμάς.
Συμπληρώθηκαν 48 μήνες από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Σιντικής από την παρούσα δημοτική αρχή. Ναι, έχουμε ακόμα 1 τουλάχιστον χρόνο για την ολοκλήρωση της θητείας, αλλά είναι τόσα αυτά που έχουν γίνει αλλά και τόσα αυτά που δεν έγιναν που το πρόσημο είναι εξαιρετικά αρνητικό.
1. Το ήθος και το ύφος άσκησης διοίκησης ή αν θέλετε, αν και δε με βρίσκει σύμφωνη ο όρος, άσκησης εξουσίας, που χαρακτηρίζει τη σημερινή δημοτική αρχή.  Οι έννοιες-πυλώνες του πολιτεύματός μας, όπως δημοκρατικότητα, σεβασμός στη διαφορετική άποψη, αντικειμενικότητα, σεβασμός στην προσωπικότητα του όποιου πολιτικού αντιπάλου, είναι για τη σημερινή δημοτική αρχή κενό γράμμα. Η διαφορετική άποψη έχει χλευαστεί ουκ ολίγες φορές, οσάκις  προβάλλονται τα αρνητικά οι φωνές περισσεύουν, και αυτό το ύφος της κομπορρημοσύνης, της αυταρχικότητας και της απροκάλυπτης απαξίωσης «κοσμούν» τη φαρέτρα της συμπολίτευσης με ευθύνη, κυρίως, του επικεφαλής. Ερωτήσεις γίνονται – απαντήσεις δε παίρνονται, γραπτές αιτήσεις δεν απαντιόνται σχεδόν ποτέ, υπονοούμενα αιωρούνται. Και, όταν ένας δημοτικός σύμβουλος που εκ της θεσμικής του ιδιότητας ασκεί τον ρόλο του ελέγχοντας, υπογραμμίζοντας τα κακώς κείμενα, ζητώντας εξηγήσεις, κατακρίνοντας – γιατί όχι- αντιμετωπίζεται με «περισσή ευγένεια», ήτοι, μηνύσεις, εξώδικα και απροκάλυπτες απειλές. Απαξίωση του επικεφαλής της δημοτικής αρχής στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δε θυμάμαι ποια ήταν τελευταία φορά που ο Δήμαρχος παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίαση παρών. Κι όταν όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στο ναό της δικής μας βουλής τα πράγματα έξω από αυτόν έχουν σχεδόν φουτουριστικό χαρακτήρα. Δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χτυπάει κόκκινο, υπερέκθεση στη δημοσιότητα, λεζάντα και ένας διαρκής στόχος: να αναδειχθεί το πενιχρό έως ανύπαρκτο έργο και να παρουσιαστεί διαφορετικό από αυτό που  είναι.
2. Πάμπολλα προβλήματα στην καθημερινότητα που δυσκολεύουν τη ζωή των συνδημοτών μας. Υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη στο όνομα μιας υποτιθέμενης αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα: να γεμίσει ο κουμπαράς του δήμου με ένα τεράστιο ποσό που δεν ξέρετε τι να το κάνετε και οι υπηρεσίες ίδιες και απαράλλαχτες. Έμεινε μόνο το χαράτσι και η μικρή μείωση που διατυμπανίσατε δεόντως κάνοντας λόγο μέχρι και για μείωση 300% λες και στέκει κάτι τέτοιο. Πάρα πολλά χρήματα για το πράσινο αλλά η σύμβαση δεν τηρήθηκε σε καμιά περίπτωση. Όλα εκείνα για τις πολυάριθμες επεμβάσεις κάθε μήνα στα χωριά μας έμειναν στα χαρτιά. Να μη μιλήσουμε για τη φετινή τραγική κατάσταση στο πράσινο. Αργήσατε να κάνετε τη δημοπρασία, η σύμβαση έληξε και λόγω των ενστάσεων ακόμη και σήμερα δεν έχουμε εργολάβο για το πράσινο. Τα χόρτα μας έπνιξαν. Κάντε μία βόλτα στο δρόμο Κάτω Ποροϊων – Ροδόπολη και στον δρόμο του Ζητόβου στα Άνω Πορία για να καταλάβετε τι εννοώ. Πάρκα, πλατείες, νεκροταφεία, δρόμοι σε κατάσταση που δεν περιποιεί τιμή για κανέναν μας. Το οδικό δίκτυο είτε εντός των οικισμών είτε αυτό που συνδέει τους οικισμούς και είναι στη δική μας ευθύνη κάκιστο και αξιοθρήνητο. Και, όταν πρόκειται και για Δήμο που δέχεται ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό τουριστών, η υπάρχουσα κατάσταση είναι δυσφημιστική και αποτρεπτική για τη διατήρηση και αύξηση του τουρισμού στην περιοχή μας.
3. Αν δεν ήταν (τώρα τελευταία) η ένταξη στο πρόγραμμα βελτίωσης αγροτικών δρόμων της Περιφέρειας, αναφέρομαι στη Μεσσαία στο Πετρίτσι, το αποτέλεσμα θα ήταν άκρως απογοητευτικό. Οι αγρότες δεν μπορούν να πάνε στις δουλειές τους. Γιατί γίνονται όλα αυτά.  Διότι υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού, απουσία μελετών, απουσία ολοκληρωμένη στρατηγικής. Γιατί, προγράμματα υπάρχουν φτάνει να επιδιώκουμε οργανωμένα με υπομονή, επιμονή και ρεαλισμό να τα υλοποιήσουμε. Αλήθεια, το τμήμα προγραμματισμού και ανάπτυξης που μεγαλόστομα διακηρύττατε προεκλογικά λειτουργεί; Τι έγινε με εκείνες τις μελέτες που δώσατε να εκπονήσει η ΑΝΕΣΕΡ; Το χειρότερο δε όλων, είναι ότι από αβλεψία, έλλειψη προνοητικότητας, εγκαταλείψατε στη μοίρα τους ενταγμένα έργα τα οποία και απεντάχθηκαν και όταν εγκληθήκατε  γι’ αυτό απειλήσατε με μηνύσεις. Αλλά για την ουσία της υπόθεσης ούτε λόγος.
4. ΔΑΕ Ένα μεγάλο πρόβλημα που το αγνοείτε με περισσό στρουθοκαμηλισμό. Το πρόβλημα όμως είναι εκεί, υπάρχει και μεγαλώνει. Για να το αντιμετωπίσετε, προφανώς διότι υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης, η διοίκηση της ΔΑΕ προέβη στη λήψη δανείου του εξωφρενικού ποσού των 750.000 ευρώ, που θα βαρύνει αφάνταστα τις πλάτες των δημοτών μας. Ο λόγος: για να μπορεί η δημοτική αρχή να εκμεταλλεύεται τη λειτουργία της ΔΑΕ προς όφελός της. Να μη μιλήσουμε για το τραγελαφικό των επανειλημμένων αποφάσεων για το Δ.Σ. που θέλατε να αλλάξετε επικαλούμενοι δικαιολογίες που δεν έστεκαν για να ξαναγυρίσετε αναγκαστικά στο παλιό Δ.Σ.
Κύριε Δήμαρχε, δεν προχωράμε όπως πολλές φορές λέτε. Ούτε καν μένουμε στάσιμοι. ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΟΥΜΕ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.