Saturday, September 22, 2018

Τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Νίκου Δεμερτζή, για τον δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για τα έτη 2016-17

Του Χρήστου Κατσαρού
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σιντικής, κ. Νίκος Δεμερτζής, στην τοποθέτησή του για τον δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για τα έτη 2016-17, στη Μαθητική Εστία Κάτω Ποροΐων, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, μεταξύ άλλων ανέφερε: ότι η ημέρα και η ώρα της λογοδοσίας, μετέτρεψαν μια κορυφαία δυνατότητα ενημέρωσης των δημοτών σε διαδικασία χωρίς ενδιαφέρον για τους πολίτες επειδή , όπως είπε, ο δήμαρχος παρουσίασε απλά μια σειρά ενεργειών μέσα σε ένα ογκώδες κείμενο στο οποίο κλήθηκε να τοποθετηθεί το δημοτικό συμβούλιο αντί να παρουσιαστούν τα επιχειρησιακά σχέδια του Δήμου και τα αποτελέσματά τους. Για το θέμα της καθαριότητας ο κος Δεμερτζής ανέφερε ότι η ολιγωρία της Δημοτικής αρχής είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει ο Δήμος Σιντικής σκουπίδια και μάλιστα κατόπιν αύξησης στα δημοτικά τέλη – και μάλιστα χωρίς αναταποδοτικά οφέλη για τους δημότες – για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό Στον τομέα της αποχέτευσης τόνισε ότι δεν έχει γίνει έργο, αλλά ο Δήμος αποκόμισε μόνο πρόστιμα. Επιπλέον για τους λογαριασμούς της ΔΑΕ στη ΔΕΗ αναφέρθηκε ότι λόγῳ μη σωστής διαχείρησης της ΔΑΕ Σιντικής ο Δήμος βρέθηκε εκτεθιμένος στη ΔΕΗ, αφού το χρέος που αφορούσε την παροχή των Λουτρών Σιδηροκάστρου μεταφέρθηκε στον πολλαπλό λογαριασμό του Δήμου Σιντικής, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του Δήμου, απόφαση που ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης επειδή καταστρατηγεί το άρθρο 265 του ΔΚΚ που απαγορεύει την επιχορήγηση των ΑΕ ΟΤΑ από τους ΟΤΑ . Επιπροσθέτως η ατελέσφορη προσπάθεια αλλαγής των μελών της διοίκησης της ΔΑΕ Σιντικής, που πορεύεται χωρίς όραμα και επιχειρηματικό πλάνο συνεχώς δανειζόμενη, χρέωσε την επιχείρηση, και άρα τους δημότες, με πάνω από 1,6 εκατομμύρια Ευρώ Τέλος σε ότι αφορά τη Δημοσυνεταιριστική Γεωργική Επιχείρηση Θερμοκηπίων Σιδηροκάστρου Α.Ε., στην οποία ο Δήμος Σιντικής είναι ο κύριος μέτοχος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας προσπάθησε να αναδείξει τα κακώς κείμενα της λειτουργίας της που αφορούν κυρίως στη μη διεκδίκηση οφειλόμενων ποσών παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν την επιχείρηση έναντι μισθωτριών εταιριών με αποτέλεσμα την κακή εικόνα της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης. Με λίγα λόγια, με βάση τα όσα αναφέρθηκαν, το πρόσημο για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής κατά τα έτη 2016-2017 είναι κατά την κρίση της αντιπολίτευσης και σύμφωνα με την παράταξή του απολύτως αρνητικό.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι της Γραφίδας: 
Τοποθέτηση Νίκου Δεμερτζή στον απολογισμό πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής 21.9.18 https://youtu.be/pb91mW2ptDE



Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:


ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΓΙΑ ΤA ΕΤH 2016 - 2017
          Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Κυρία και Κύριοι Συνάδελφοι, Κυρίες και Κύριοι,
       Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 217 του νόμου 3463/2006 περί ΔΚΚ, η Δημοτική Αρχή, με δημόσια λογοδοσία παρουσιάζει τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς μέχρι τις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους.
       Σήμερα, 21-9-2018, παρουσιάζονται τα πεπραγμένα για τις χρήσεις 2016 και 2017, δηλαδή με καθυστέρηση πλέον του ενός έτους. Επί πλέον, η ημέρα και η ώρα της λογοδοσίας, μετέτρεψαν μια κορυφαία δυνατότητα ενημέρωσης των δημοτών σε διαδικασία χωρίς ενδιαφέρον για τους πολίτες.
       Και τι μας παρουσίασε σήμερα ο κ. Δήμαρχος;
       Μια παράθεση ενεργειών και δράσεων με ένα ογκώδες κείμενο και καλούμαστε να τοποθετηθούμε πάνω σ’ αυτό. Και αυτό είναι αρκετό; Εδώ έπρεπε να παρουσιαστούν τα επιχειρησιακά σχέδια του Δήμου Σιντικής για τις χρήσεις 2016 - 2017 και βέβαια να παρουσιασθούν τα αποτελέσματα. Αν επιτεύχθησαν δηλαδή οι στόχοι. Αυτό σημαίνει Δημοτική Αρχή, με στόχους και όραμα.            Και εκεί έρχεται η λογοδοσία – απολογισμός  για να φανεί στους  Δημότες  ο βαθμός υλοποίησης  και η αποτελεσματικότητα του έργου.
       Δεν θα ήθελα να κουράσω το σώμα, γι΄αυτό θα αναφερθώ σε ορισμένους τομείς:

1. Καθαριότητα
       Από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο 2016 οκτώ μήνες «κοσκινίζατε», να φθάσετε στο τέλος να μην έχετε τελειώσει την διαδικασία ανάδειξης νέου εργολάβου για την αποκομιδή των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να γεμίσει το Σιδηρόκαστρο και όλοι οι οικισμοί του δήμου με σκουπίδια για πολλές ημέρες. Στη συνέχεια, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, που ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης του εργολάβου, μια τετράμηνη απ’ ευθείας ανάθεση, η οποία κρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης μη νόμιμη και βέβαια μέρος αυτής της ανάθεσης να χρηματοδοτηθεί ως δωρεά από την PROTERGIA.
       Θα σταθώ ιδιαίτερα και θέλω να τονίσω, πως για τις χρονιές 2016 και 2017 η Δημοτική αρχή επέβαλε αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 45% έως 60%.
       Οι αυξήσεις αυτές έγιναν, παρ΄όλο που για δέκα μήνες  που καθυστέρησε η ανάδειξη του νέου εργολάβου καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού συσωρεύθηκε ένα χρηματικό ποσό του 1.530.000 ευρώ, που η Δημοτική αρχή έπρεπε να το επιστρέψει, ως ανταποδοτικό τέλος στους δημότες. Φυσικά αυτό δεν έγινε. Το ποσό αυτό ήταν καθαρά μια επί πλέον φορολόγηση των δημοτών σε μια εποχή που η περιοχή του Δήμου Σιντικής σηκώνει τα βάρη από την βαριά φορολογία του κράτους, την αφαίμαξη από τα ασφαλιστικά ταμεία, τις κατασχέσεις των τραπεζών και της ανεργίας.
       Επί πλέον ο Δήμος ωφελήθηκε και με την έκπτωση του 32%, που πρόσφερε η εταιρία που πήρε τον διαγωνισμό των απορριμάτων στο αρχικό ποσό του διαγωνισμού, που ήταν 1.510.000 ευρώ.
       Και βέβαια ο τομέας της καθαριότητας δεν είναι μόνο η αποκομμιδή των απορριμμάτων, αλλά και οι ανεξέλεγκτες χωματερές, όπου διάσπαρτα και σε πολλά μέρη του δήμου  φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Έτσι επιβάλλονται πρόστιμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος,  τα οποία τα πληρώνουν όλοι οι δημότες μέσω αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και εσείς δεν επιβάλλετε κανένα πρόστιμο ως Δημοτική Αρχή στους υπεύθυνους. Και μην πείτε πάλι κ. Δήμαρχε πως η καθαριότητα «άπτεται των αρμοδιοτήτων των Προέδρων και των Αντιδημάρχων», γιατί πρώτος και κύριος υπεύθυνος είστε εσείς.

2.  Αποχέτευση -ΔΕΥΑΣΙ
       Και σ’ αυτό τον τομέα δεν έχει γίνει κανένα έργο. Τα πρόστιμα από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας ήρθαν και έρχονται. Τα λύμματα χύνονται ανεξέλεγκτα στους περισσότερους οικισμούς του Δήμου. Είναι δυνατόν μέχρι σήμερα να χύνονται τα λύμματα του Σιδηροκάστρου και όλων των παραποτάμιων οικισμών του Κρουσοβίτη μπροστά μας, δίπλα μας;
       Και μια που αναφέρομαι στην αποχέτευση όπου άπτεται των αρμοδιοτήτων της ΔΕΥΑΣΙ, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καταγραφή και δεν ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των παγίων στην επιχείρηση από τους πρώην δήμους; Είναι γνωστό πως, εκτός από του πρώην δήμου Κερκίνης, δεν έχει γίνει καταγραφή των υδραγωγείων και των δικτύων ύδρευσης όλων των οικισμών, καθώς επίσης και λεπτομερής καταγραφή τόσων χιλιομέτρων δικτύων με πλαστικούς ή άλλους σωλήνες. Αυτό αποτελεί μια μη ορθή δημοσιολογιστική εικόνα.

3. Λογαριασμοί ΔΕΗ της ΔΑΕ
       Τον Μάρτιο του 2016 ο κ. Δήμαρχος, με πρωτοβουλία δική του, προέβη σε μία τελείως αυθαίρετη πράξη. Συγκεκριμένα, απέστειλε στην ΔΕΗ με αρ. πρωτ. 3636/8-3-2016 ένα έγγραφο, όπου έλεγε «Παρακαλούμε για την μεταφορά του αριθμού παροχής  8-2712016-01 με περιγραφή ακινήτου Λουτρά Σιδηροκάστρου στον πολλαπλό λογαριασμό του Δήμου Σιντικής με ΑΦΜ 999420013 με τα ίδια υπάρχοντα στοιχεία». Δηλαδή τι συνέβη; Προφανώς, λόγω χρεών της ΔΑΕ Σιντικής προς την ΔΕΗ και στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή ύψους 124.777,00 ευρώ και προκειμένου η ΔΕΗ να μην προβεί σε δυσάρεστες για την επιχείρηση ενέργειες, όπως π.χ. διακοπή ρεύματος, ο κ. Δήμαρχος απέστειλε το συγκεκριμένο έγγραφο, χωρίς να δοθεί στην δημοσιότητα.
       Στις 8-9-2016, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής ήρθε ως θέμα αναμόρφωση του προϋπολογισμού «Αντίτιμο ηλεκτρικού ρεύματος που παρακρατήθηκε για λογαριασμό της ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ ποσού 124.777,00 ευρώ», όπου ο κ. Δήμαρχος ανέφερε πως η ΔΕΗ αυθαίρετα παρακράτησε αυτό το ποσό. Παρά τις πιεστικές και πολλές ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων, μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, ο κ. Δήμαρχος επέμενε πως η ΔΕΗ αυθαίρετα τα παρακράτησε.
       Λίγες ημέρες μετά, στις 21-9-2016, ο ομιλών μαζί με την Δημοτική Σύμβουλο κ. Όλγα Φυταγκουρίδου, προσφύγαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να ακυρωθεί η με αριθμό 201/2016 απόφαση του Δημοτικού       Συμβουλίου στο συγκεκριμένο σκέλος της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού.
       Στις 10-10-2016, δηλαδή σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σιντικής και πριν την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο Κ. Δήμαρχος σε ενημέρωσή του προς του Σώμα και μετά από διαλογική συζήτηση, για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο έγγραφο που είχε στείλει στην ΔΕΗ τον Μάρτιο του 2016.
       Στις 21-11-2016 εκδόθηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία ακύρωσε την υπ’ αριθμ. 201/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σιντικής με το αιτιολογικό, μεταξύ άλλων, «η παρακράτηση από τους λογαριασμούς του Δήμου Σιντικής του συνολικού ποσού 124.777,00 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε ως οφειλή της Δημοτικής Επιχείρησης ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ αποτελεί άμεση επιχορήγηση της ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ από τον Δήμο Σιντικής και καταστρατηγείται η απαγόρευση που τίθεται από άρθρο 265 παρ. 3 του ΔΚΚ, σύμφωνα με το οποίο οι ανώνυμες εταιρίες ΟΤΑ δεν επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από του ΟΤΑ».

4. Λειτουργία ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ 
       Όλοι ζήσαμε το τελευταίο καιρό τα τραγελαφικά της προσπάθειας αλλαγής μελών της διοίκησης της ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ χωρίς να γίνει κατορθωτό από την Δημοτική Αρχή.
       Η ιστορία αυτή είναι ένα μέρος της κακής, κάκιστης εικόνας που παρουσιάζει η επιχείρηση. Το έχω πει και άλλες φορές πως η επιχείρηση «βαδίζει προς το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Χωρίς όραμα, χωρίς πλάνο, χωρίς στόχους. Παρουσιάζει τις τελευταίες  πέντες χρήσεις ζημιίες. Έχει οφειλές προς το Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΗ, Τράπεζες, προμηθευτές 1.609.770,00 ευρώ, σύμφωνα με τον ισολογισμό της χρήσης 2017. Δανείζεται συνεχώς για να επιβιώσει. Ποιος θα πληρώσει τα δανεικά; Φυσικά ο μονομέτοχος, που είναι ο Δήμος Σιντικής, δηλαδή οι δημότες του Δήμου. Ο κ. Δήμαρχος φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει.

       5. Δημοσυνεταιριστική  Γεωργική Επιχείρηση Θερμοκηπίων  Σιδηροκάστρου Α.Ε.
       Όπως είναι γνωστό στην επιχείρηση αυτή ο Δήμος Σιντικής συμμετέχει με ποσοστό 65%.
       Στις 11-10-2017 οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας προκαλέσαμε θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικό με την ενημέρωση της λειτουργίας αυτής της επιχείρησης. Από την όλη συζήτηση προέκυψε ότι:
       α) Από τις 19-2-1997 με ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης τα θερμοκήπια εκμισθώθηκαν στην εταιρία «Π. ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ – Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε.». Η μίσθωση έληξε 18-2-2009. Στις 25-9-2015 το Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών, με απόφασή  του υποχρέωσε την μισθώτρια εταιρία να καταβάλει προς την  Δημοσυνεταιριστική  Γεωργική Επιχείρηση Θερμοκηπίων Σιδηροκάστρου Α.Ε. το ποσό των 62.597,56 ευρώ, τα οποία μέχρι σήμερα δεν διεκδικήθηκαν.
       β) Στις 17-8-2010, με ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης οι θερμοκηπιακές μονάδες μισθώθηκαν  στην επιχείρηση « ΚΑΡΑΛΗΣ Α. – ΜΑΛΛΙΑΡΑΣ Α. - ΚΑΡΑΪΒΑΖΙΔΗΣ Α. – ΠΑΣΧΩΝΗΣ Κ. Ο.Ε.» μέχρι τις 31-12-2018, με ετήσιο μίσθωμα 32.000,00 ευρώ. Η μισθώτρια εταιρία τέλος 2017 αποχώρησε από τις θερμοκηπιακές μονάδες. Η διοίκηση της «Δημοσυνεταιριστική  Γεωργική Επιχείρηση Θερμοκηπίων Σιδηροκάστρου Α.Ε.» άσκησε αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σερρών για μη καταβληθέντα μισθώματα ποσού 111.122,77 ευρώ. Με την αποχώρησή της η μισθώτρια εταιρεία προξένησε φθορές στον εξοπλισμό των θερμοκηπίων χιλιάδων ευρώ, όπου μέχρι σήμερα η εταιρεία Δημοσυνεταιριστική δεν άσκησε καμία αγωγή.

      γ)  Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είναι «για κλάματα», που θα έλεγε ο λαός. Οφειλές προς το ΙΚΑ, το Δημόσιο και άλλους φορείς, περί τις 180.000,00 ευρώ. Δάνειο προς την πρώην ΑΤΕ 450.000,00 ευρώ. Δεν γίνεται καμία προσπάθεια να ενταχθεί σε ευνοϊκούς νόμους ρύθμισης οφειλών.
        Από  τα παραπάνω γίνεται σαφές, πως το μέλλον της επιχείρησης δεν διαγράφεται καθόλου αίσιο, και το λέω πολύ κομψά. Και βέβαια υπάρχουν ευθύνες, α) γιατί δεν αναζητούνται τα οφειλόμενα από την παραπάνω αναφερθείσα δικαστική απόφαση, β) γιατί δεν έγινε έγκαιρα η αποβολή των τελευταίων μισθωτών αφού υπήρχε δυστροπία στην καταβολή των μισθωμάτων και γ) γιατί δεν ασκήθηκε μέχρι σήμερα αγωγή αποζημίωσης στη μισθώτρια εταιρεία για τις φθορές που προξένησε αποχωρώντας από τις εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων;
                                               Κάτω Πορροϊα  21-09-2018

                                           Νίκος Δεμερτζής

                           Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας  

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.